Martina Schillová - O dentálnej hygiene

Sebavedomý úsmev môžete ponúknuť svojmu okoliu iba vtedy, keď je váš chrup v dokonalom stave. Vtedy, keď sú vaše zuby prirodzene krásne, zdravé a snehobiele. Dnes už by malo byť samozrejmosťou, že biele zuby by mali mať aj ľudia nielen z televíznych obrazoviek. A krásny úsmev by sa nemal spájať iba s televíznou reklamou na zubné pasty.

Stačí sa o zuby iba bežne starať? Dvakrát denne si ich čistiť? A ako ich čistiť správne? Ako často treba vymieňať zubnú kefku? Ako často navštevovať stomatológa? Je nutné podstúpiť dentálnu hygienu v ambulancii alebo stačí používať ústnu vodu? Otázok týkajúcich sa zdravých zubov je, zdá sa, skutočne dosť. A preto sme niektoré z nich položili dentálnej hygieničke, ktorá vykonáva profesionálnu dentálnu hygienu na súkromnej klinike Schill Dental v Bratislave, pani Martine Schillovej.

Čo je to dentálna hygiena a ako je časovo náročná?

Dentálna hygiena je súčasť zdravotnej starostlivosti o zuby a ďasná, ktorú vykonáva dentálna hygienička alebo zubný lekár v zubnej ambulancii. Jej časová náročnosť závisí od množstva a lokalizácie zubného kameňa (či je na koreni alebo len na korunke zuba), ale aj od stavu parodontu, teda okolitých tkanív.

Akou technikou vykonávate dentálnu hygienu? Používate nejaké špeciálne prístrojové vybavenie?

Pri odstraňovaní veľkých nánosov zubného kameňa používam ultrazvukový prístroj, ktorý narušuje priľnavosť zubného kameňa a ten následne odpadne. Potom zuby ešte dočistím nástrojom. Po odstránení zubného kameňa treba zuby vyleštiť, čiže vyhladiť ich povrch. Na odstránenie povlaku alebo rôznych pigmentácií používam kefky, kalíšky, leštiace pasty alebo pieskovač. Pomocou tohto prístroja nanášam pod tlakom zmes vody a špeciálneho „piesku“ na povrch zubov. Takto vyčistené zuby nakoniec ošetrím fluoridovým roztokom.Ak sa zubný kameň nachádza pod ďasnom, odstraňujem ho laserom, ktorý zubný kameň „odparí“. Takéto odstraňovanie zubného kameňa je síce zdĺhavejšie a je potrebné absolvovať viacero návštev, ale pre pacienta je bezbolestné, koreň zuba zostáva hladší, lepšie sa regeneruje poškodený parodont a nedochádza k poškodeniu koreňa zuba.

Ako často a prečo by sme mali absolvovať dentálnu hygienu?

Dentálnu hygienu by mal absolvovať každý pacient, ktorý navštívi zubnú ambulanciu, v prvom rade kvôli sebe. Ak bude mať čisté zuby, nebudú sa mu kaziť, nebude mať zapálené ďasná…Ako často, to určí zubný lekár alebo dentálna hygienička. Závisí to od stupňa ochorenia parodontu, od spolupráce pacienta, ale aj od jeho zručnosi. Niekomu stačia dve návštevy za rok, niekto potrebuje štyri za pol roka a niekto štyri do mesiaca. Je to individuálne.

Prečo sa vytvára zubný povlak? Sú ľudia, ktorí si umývajú zuby minimálne dvakrát denne, ohrození tvorbou zubného povlaku a zubného kameňa?

Zuby sú v neustálom styku so slinami, so značným množstvom mikroorganizmov rôznych druhov a so zvyškami potravy. Všetky tieto zložky vytvárajú na povrchu skloviny povlak, ktorý sa neustále mení. Prebiehajú v ňom zložité chemické procesy, vyvolané životnými pochodmi mikroorganizmov. Niektoré druhy mikroorganizmov sú schopné spracovávať cukry, pritom ale „vyrábajú“ kyseliny. Tieto kyseliny naleptávajú sklovinu, čiže ju odvápňujú. Ak je sklovina opakovane odvápňovaná, vzniká zubný kaz.Iné druhy baktérií zubného povlaku vylučujú jedovaté látky, takzvané toxíny, ktoré ďasno dráždia. To sa prejaví začervenaním, opuchom a krvácaním pri podráždení. Hovoríme o gingivitíde. Ak povlak pôsobí dlhšie, zápal sa pozvoľna šíri do hĺbky a postihuje povrch koreňa a kostné lôžko. Vzniká parodontálny vačok (otvorený priestor medzi ďasnom a zubom). Tento stav už nazývame parodontitída. Keďže sa v sline nachádzajú minerálne látky, povlak po čase mineralizuje, čiže tvrdne. Tak vzniká zubný kameň. Ak chceme zabrániť jeho vzniku, musíme mechanicky odstraňovať zubný povlak. Odstraňujeme ho zubnou kefkou tak dlho, pokým nie sú zuby čisté.

Kedy treba začať s dentálnou hygienou u detí? Je tento výkon bezbolestný?

U detí treba začať čo najskôr. To znamená, že už od narodenia treba po každom dojčení bábätku vytrieť ústočká vlhkou vreckovkou alebo gázou omotanou okolo prsta. Okolo štvrtého, piateho mesiaca môžeme dať dieťatku do postieľky mäkkú detskú zubnú kefku. (V lekárňach dostať i také zubné kefky, ktoré majú v rúčke hrkálku.) Deti si v tomto období zmierňujú bolesť spôsobenú rastom zúbkov tým, že si vkladajú do ústočiek a hryzú všetko, čo sa nachádza v ich dosahu. Ak nájdu zubnú kefku, budú hryzkať aj tú. To má dvojaký význam: deti si „čistia“ samy zúbky a potom, keď sa im začnú prerezávať prvé mliečne zúbky, nebudú sa tak veľmi brániť ich čisteniu zubnou kefkou.Pri prvej návšteve dieťaťa v zubnej ambulancii je vhodné navštíviť práve dentálnu hygieničku, ktorá mu kefôčkou vyčistí zúbky a ukáže priamo v ústach, ako si ich má čistiť, čo je maximálne bezbolestný výkon. Toto si, samozrejme, vyžaduje prítomnosť rodiča, ktorý by mal svojmu dieťaťu zuby dočisťovať. Takéto prvé „ošetrenie“ je pre deti príjemné a prípadné ďalšie ošetrenie zúbkov u zubného lekára ich menej stresuje.

Aká je veková hranica ľudí, ktorí sa môžu objednať na dentálnu hygienu do súkromnej kliniky Schill Dental?

Je neobmedzená.

Môžete našim čitateľom poradiť, ako si správne vybrať zubnú kefku, ako často ju meniť, prípadne aké sú trendy v ústnej hygiene?

Treba mať napamäti, že pomôcky potrebné na ústnu hygienu kupujeme v lekárňach alebo v špeciálnych obchodoch zameraných práve na zuby. Správna zubná kefka by mala mať malú pracovnú hlavu (najviac dva centimetre), všetky vlákna v jednej rovine, mala by byť hustá (vlákna osadené husto vedľa seba) a mäkká (všetko v ústnej dutine, okrem zubov, je mäkké). Každá zubná kefka, ktorá spĺňa tieto kritériá, bez ohľadu na značku, je vhodná.Na ošetrenie často prichádzajú ľudia, ktorí používajú elektrické zubné kefky. Tieto kefky nie sú práve najšťastnejšou voľbou, pretože robia rotačný pohyb. Ak si takúto kefku pacient priloží ku krčku zuba, kde je najtenšia vrstva skloviny, doslova si ju vyderie. Samozrejme, dráždi aj ďasno, ktoré po čase ustúpi. Pacienti potom do ambulancie prichádzajú s problémom citlivých zubných krčkov (na teplé, studené, sladké, kyslé), ktoré neraz treba prekrývať výplňami!!! Elektrické kefky sú určené predovšetkým pre pacientov, ktorí majú problémy s motorikou alebo sú inak hendikepovaní. Vhodnou alternatívou sú sonické zubné kefky, ktoré nerobia rotačný pohyb, ale vibrujú.Zubnú kefku treba vymeniť po štyroch až šiestich týždňoch používania. Meníme ju aj vtedy, keď je už po dvojtýždňovom používaní deformovaná. V prípade choroby (chrípka atď.) treba kefky vymeniť ihneď.

Ako si správne čistiť zuby? Je dôležité používať dentálnu niť?

Univerzálny návod pre všetkých pacientov neexistuje, pretože každý máme iné anatomické pomery v ústach, iný stav parodontu. Dôležité je vedieť, že zuby si nečistíme ihneď po jedle, vtedy je sklovina atakovaná kyselinami. Stačí, ak si vypláchneme ústa obyčajnou vodou alebo minerálkou. Čo sa týka čistenia zubov, treba si zapamätať, že musíme čistiť aj medzizubné priestory. Na predné zuby (prvých predných šesť zubov, horných aj dolných) použijeme zubnú niť a na vyčistenie zadných zubov použijeme medzizubné kefky, ktoré dokážu tento priestor vyčistiť lepšie ako zubná niť. Zubná niť a medzizubné kefky vyčistia tie miesta, kam sa bežná zubná kefka nedostane.Pri čistení zubov zubnou kefkou sa treba vyvarovať krúživým a horizontálnym pohybom. Takéto „odčesávanie“ a dráždenie ďasien vedie k ich ustupovaniu. Zubnú kefku prikladáme k ďasnu pod asi 45-stupňovým uhlom a stieravým pohybom vedieme po ploche zuba, od červeného k bielemu. Takto zuby nielen čistíme, ale aj „pričesávame“ ďasno k zubu.Vynikajúcou kefkou na našom trhu je jednozväzková kefka. Ako už z názvu vyplýva, ide o zubnú kefku, ktorá má v hlave len jeden zväzok vláken. Touto kefkou si môžeme čistiť každý zub zvlášť. To neznamená, že sa každý deň zavrieme do kúpeľne na tri hodiny! Jednozväzkovou kefkou si môžete čistiť zuby pri vašom obľúbenom televíznom programe alebo pri počítači…A, samozrejme, nesmieme si zabúdať čistiť aj jazyk. Na čistenie jazyka môžeme používať zubnú kefku alebo škrabky, ktoré ťaháme smerom von od koreňa jazyka.Ideálne je, keď príde pacient do zubnej ambulancie a zubný lekár alebo dentálna hygienička mu priamo v jeho ústach ukáže, ako má jednotlivé zubné kefky používať, a vyberie mu správnu veľkosť medzizubných kefiek podľa veľkosti jeho medzizubných priestorov.

Súkromná klinika Schill Dental sa nachádza priamo v centre Bratislavy. Predpokladám, že najviac pacientov k Vám prichádza práve z hlavného mesta. Aký je podľa Vašich skúseností stav chrupu Bratislavčanov?

Môžem len úprimne skonštatovať, že na to, aké máme v dnešnej dobe možnosti, teda výber zubných pomôcok, ich ľahkú dostupnosť, poznatky o ústnej hygiene, je ľudí, ktorí potrebujú pomoc zubného lekára, ešte stale veľa.

A na záver osobnejšia otázka. Prečo by mali klienti prísť na dentálnu hygienu práve do Schill Dental?

Na našej klinike pacientom vysvetlíme, prečo majú problémy v ústnej dutine, ako vznikli, ako ich treba liečiť a ako im predchádzať. Ak im nevyhovuje navrhnuté riešenie, spoločne hľadáme inú alternatívu, čiže sa snažíme ku každému pacientovi pristupovať individuálne. A nemôžem opomenúť aj príjemné prostredie, kvalitné prístrojové vybavenie a v neposlednom rade milých a erudovaných kolegov.

Autor
Daniela Drábová