Danka Bednárová - V jednoduchosti je krása

Danka Bednárová je všestranná umelkyňa. Začínala ako textilná dizajnérka, no dnes sa venuje vytváraniu šperkov, maľbe, interiérovému dizajnu či výrobe paravánov. Jej tvorba je originálna a svieža. Umelkyňa sa vo svojej práci riadi heslom: V jednoduchosti je krása. Veď posúďte sami…

Umenie

Danka Bednárová sa umeniu začala seriózne venovať až na vysokej škole, kde študovala textilný dizajn a technológiu. Tvrdí o sebe, že je samorast – nikdy nenavštevovala výtvarnú školu ani žiaden umelecký krúžok. Od detstva sa snaží venovať tomu, čo ju najviac baví a robiť to najlepšie, ako vie. Práve to je pre ňu hnacím motorom. Vždy cítila, že umenie je pre ňu nesmierne dôležité. „Podľa mňa je najväčším umelcom Matka Príroda. Stačí sa lepšie prizrieť. Každučký detail má svoje miesto, svoj zmysel či význam. Všetko je dokonalé. Vždy som bola dosť citlivá a vnímavá na to, čo sa okolo mňa deje, takým svojským spôsobom. Chcela som veci vidieť zblízka, dotknúť sa, cítiť ich a ochutnať. To je taká detská zvedavosť, ktorá mi ostala doteraz,“ hovorí o svojom vzťahu k umeniu Danka. Všestranná umelkyňa si ešte aj dnes spomína na svoje začiatky. „Krôčik po krôčiku objavujem svet, hľadám skutočnosť a jeho podstatu. Vlastne všetci len hľadáme to, čo sme dávno stratili. Návrat k tradičným, skutočným hodnotám je pre mňa nesmierne dôležitý a darí sa mi to práve prostredníctvom tvorivej práce a umenia. Výsledky mojej práce sú priamo úmerné poznaniu jedinej pravdy,“ tvrdí umelkyňa.
Danka Bednárová najradšej tvorí na objednávku. Je to pre ňu vždy veľká výzva. Znamená to, že sa snaží naladiť na energetické vlnové frekvencie zákazníka a v ich rezonancii vytvoriť niečo, z čoho má veľmi príjemný pocit. „Najlepším a najdôležitejším ohodnotením mojej práce je vždy spokojnosť zákazníka. Tvorím, teda žijem!“ hovorí. Ako mnoho umelcov aj Danka nie je veľkým obdivovateľom súčasného spôsobu života. „Dnešná spoločnosť je konzumná! Existuje tu obrovský tlak na ľudí, obrovská manipulácia. Ľudia dnes už nevedia, čo naozaj k životu potrebujú. Hovorí sa v dnešnej dobe o vedcoch, o vynikajúcich maliaroch? Na stránkach novín a časopisov sa častejšie píše o dedičke miliónového impéria, ktorú, chúďatko, opäť prepustili z väzenia a ona o tom ešte napíše knihu. Tá sa predá skôr ako nejaké umelecké dielo… Myslíte, že je to správne?“ zamýšľa sa umelkyňa.
Podľa Danky Bednárovej je všetko na svete originál, neexistuje nič rovnaké, každá sekunda je nová, preto nehodnotí veci, či sú dobré, alebo zlé, lebo definíciu toho nepozná. „Konám v danom momente najlepšie, ako viem, a aj vďaka chybám som teraz tam, kde som. Myslím, že je dôležité si to uvedomiť. Ak je človek so sebou spokojný a je šťastný, svet to cíti a vníma veľmi pozitívne,“ hovorí Danka, ktorá nemá vyhradený umelecký vzor alebo štýl. Obdivuje všetko, čo sama nedokáže. „Niektoré veci sa mi páčia dlho, neviem sa na ne vynadívať a stále ich obdivujem. Priala by som si, aby aj moja práca bola taká, aby sa na ňu ľudia chceli pozerať, chceli ju cítiť, aby ju potrebovali.“

Módna tvorba

Danka Bednárová je všestranná umelkyňa, ktorá začínala najprv odevnou tvorbou. Najskôr to bolo len navrhovanie a tvorba odevov, neskôr textilný dizajn, maľba na textil, potom výroba šperkov, interiérový dizajn a nakoniec maľba obrazov. K textilnému dizajnu sa dostala aj vďaka štúdiu tohto odboru na vysokej škole v Ružomberku. „Textil mi bol a je veľmi blízky. Baví ma vymýšľať nové vzory látok, ktoré na trhu nie sú. Vybrala som si techniku, ktorá vôbec nie je bežná pre ručnú maľbu a potlač, takzvanú sublimačnú potlač alebo transfer. Popracovala som na tom a vytvorila si výborný spôsob na ručnú originálnu maľbu a potlač textilu, ktoré sú vďaka stálofarebnosti, odolnosti voči svetlu výborné aj do interiérov. Môžete prať do bezvedomia a s farbou sa nič nestane,“ vysvetľuje svoj spôsob práce. Sublimačná potlač sa fixuje pri vysokej teplote a tlaku, čo zaručí istú nevyprateľnosť. Oblečenie, ktoré vyrába, je skôr originálnou maľbou. Kombinuje rôzne techniky a aplikácie a mieša to všetko dokopy. Používa sublimačné farby, ktoré prejdú do štruktúry materiálu. Veľmi rada dozdobí modely vyšívaním či rôznymi aplikáciami. Stále skúša hľadať nové možnosti a využitia materiálov, veď fantázii sa medze nekladú… Vždy sa však snaží vytvoriť jeden harmonický celok.
Módna návrhárka má už za sebou aj zopár módnych prehliadok, ktoré boli väčšinou spojené s nejakou charitatívnou činnosťou alebo niečím, čo dávalo zmysel. Bednárová sa zúčastnila aj súťaže Mladý módny tvorca 2005 v Trenčíne. Ako sama hovorí, nie je veľmi súťaživý typ, o tom vraj jej práca nie je… Medzi cenné úspechy možno zaradiť aj fakt, že pripravila módnu kolekciu pre MISS 2005. „Modely sa páčili a takmer všetky sa hneď predali, takže túto skúsenosť vnímam veľmi pozitívne,“ tvrdí návrhárka, ktorá obdivuje módnych géniov ako Roberto Cavalli, John Galliano či Jean Paul Gaultier. „Prajem si, aby boli moje modely nadčasové. Mám už určitú klientelu a väčšinou sú to ľudia, ktorým šatník buď tvorím, alebo ho aspoň postupne oživujem. Je úžasné, keď šaty nepodliehajú vyslovene módnym trendom a môžete si ich pokojne obliecť aj o niekoľko rokov. Vždy sa so zákazníčkou veľa rozprávame a hľadáme viacúčelové využitie. Samozrejme, ušijem aj šaty len na jednu príležitosť,“ hovorí umelkyňa.
Okrem textilnej tvorby sa Danka venuje aj výrobe šperkov. Tu používa väčšinou samotvrdnúcu hmotu. Vkladá do nej rôzne predmety, prírodné materiály, polodrahokamy, koráliky či drôtiky. Ani vo výrobe šperkov nepozná hranice či obmedzenia. „Ak tvorím kolekciu na módnu prehliadku či výstavu, všetko musí byť zladené, tvoriť jeden celok. Na svete je mnoho vecí, ktoré ma inšpirujú tak, že z nich vyrobím šperky či namaľujem látku len tak pre radosť, aby vzniklo niečo nové, príjemné. Môžem to niekomu darovať alebo si to samo nájde majiteľa. Je skvelé sledovať, ako si tie dielka pritiahnu zákazníka a ako spolu ladia,“ hovorí módna návrhárka. Podľa Danky Bednárovej si jej modely môže dovoliť kúpiť každá žena, ktorá pozná svoju hodnotu a dokáže sa s jej modelom dokonale stotožniť. A čo si myslí talentovaná umelkyňa o módnom štýle slovenských žien? „Myslím, že slovenské ženy sú naozaj krásne. Krásna môže byť každá žena, ktorá pochopí, že byť ženou je obrovský dar. Je veľmi dôležité si uvedomiť, že sme každý originál, sme jedinečný a nikto nám podobný na svete neexistuje. To, ako vyzeráme, je odrazom nášho vnútra a neprekryje to žiaden mejkap ani žiaden kus látky, nech je akokoľvek dokonalý či nesmierne drahý,“ zamýšľa sa.

Výtvarné umenie

K maľovaniu sa Danka dostala úplne náhodou. „Jedného dňa dobehol do ateliéru môj dobrý známy. Práve som držala v rukách kus maľovanej látky a jemu sa to páčilo ako obraz. Tak som si mnohé uvedomila. Snažím sa do všetkého, čo vytvorím, vložiť dušu a zistila som, že mám silnú potrebu vyjadrovať v obrazoch svoje myšlienky,“ spomína na svoje maliarske začiatky. Keď má potrebu, maľuje čímkoľvek na čokoľvek, pokiaľ nemá vopred určenú tematiku a materiály. Má veľmi rada koláže, často používa aj šablóny, s ktorými pracuje pri potlači, teda papier a farby na textil, a vyrába aj textilné obrazy. Nerozmýšľa nad technikou a nad smermi. „Jednoducho, mám inšpiráciu, niečo chcem dostať zo seba von, a tak len chytím štetec a ide to samo.“Medzi obľúbených umelcov talentovanej výtvarníčky patria Leonardo Da Vinci a Alfonz Mucha, no veľmi blízka jej je i tvorba Fridy Kahlo. Danka sa však nechce radiť k žiadnemu umeleckému smeru. Tvrdí, že má svoj vlastný umelecký podpis rovnako ako každý autor umeleckých diel. Svoju výtvarnú tvorbu charakterizuje ako svojskú, originálnu, tak ako tvorbu všetkých výtvarníkov. Danka maľuje hlavne pre potešenie a je pre ňu úžasné, ak sa jej obrazy páčia…Maľuje nielen obrazy, ale na objednávku vyrába i paravány. „Vždy ich prispôsobím interiéru a povahe majiteľa. Doteraz to boli len textilné paravány s dreveným rámom, no nebránim sa použitiu aj kovu či plastu.“ Paravány sú podľa nej úžasný bytový doplnok a majú veľké praktické využitie.Venuje sa i tvorbe bytových interiérov. Zaujímalo nás preto, či podlieha nejakým architektonickým trendom. „Nesnažím sa byť len trendová, no sledujem, čo je práve in. Mám však radšej originálnu klasiku a štýly nepodliehajúce výstrelkom.“ Danka Bednárová totiž tvrdí, že v jednoduchosti je krása…

Autor: 
Petra Hüblová
Patrí do vydania: 
Október 2007