Šťastní pod slnkom

Vďaka slniečku ožíva nielen príroda, ale aj mnohí z nás. Častejšie sa jeden na druhého usmievame, ukrývame v sebe viac energie či optimizmu. Príroda to totiž zariadila tak, že keď svieti slnko, sme o čosi spokojnejší a šťastnejší. Naopak, ak sa mračí počasie, naše tváre ho verne kopírujú. Slnečné lúče robia skutočné zázraky! Dodávajú nám pocit šťastia, nové idey či životné inšpirácie. Leto je proste stvorené na to, aby sme sa cítili fyzicky aj duševne fit!

Úsmev hneď zrána

Prebudiť sa do krásneho žiarivého rána znamená pre mnohých z nás vkročiť do nového dňa s úsmevom na tvári. Letné mesiace priam provokujú začať deň v duchu wellnessu. Vychutnať si prvú šálku kávy v pokoji a bez stresu si praje väčšina z nás. Nemusí to však zostať len naším zbožným želaním. Privstať si o niekoľko minút skôr, aby sme sa vyhli zvyčajnému zhonu a užili si dokonalú pohodu, je v tomto období oveľa jednoduchšie ako v zime. Slnečné lúče nás volajú už v skorých ranných hodinách z postele a vstávanie je príjemnejšou záležitosťou, ako keď sa prebúdzame do tmy. Skúste si aj vy raz nastaviť budík o pätnásť minút skôr a nechajte sa uniesť rituálom pokojného rána. Do práce zavítate veselí a svojich kolegov budete dráždiť dobrou náladou!

Sila slnečných lúčov

Kladiete si otázku, prečo sa počas slnečných dní pozeráme na svet z optimistickejšieho uhla pohľadu? Odpoveďou je čistá biochémia. Čaro slnka a sila svetla majú na svedomí tvorbu hormónov šťastia. Tie nám pomáhajú zbaviť sa vnútorného nepokoja a cítiť sa fajn. Čím väčšie množstvo takýchto hormónov v našej krvi cirkuluje, tým sme veselší a vitálnejší. Slnečné žiarenie je tou pravou energiou na dobitie „ľudských bateriek“. Keďže slnko prispieva k okysličeniu krvi, čím sa mobilizuje krvný obeh, malátnosť a „spavá“ nálada nedostávajú šancu. Zlepšuje sa naša koncentrácia, schopnosť učiť sa a rozmýšľať. Ak vás trápi nejaký problém alebo hľadáte kreatívne nápady, skúste pobudnúť zopár minút na slnku tak, aby na vás dopadali jeho lúče. Možno práve v tej chvíli vás kopne múza, objavia sa driemajúce myšlienky či nové inšpirácie, na ktoré ste už netrpezlivo čakali!

Dobrá nálada na tanieri

Vedci zistili, že náladu človeka vo veľkej miere ovplyvňuje strava, ktorú prijíma. Rovnica je jednoduchá. Mastné potraviny a sladkosti podporujú produkciu hormónov podobných ako v stresových situáciách, čo spôsobuje, že sa cítime mizerne. Naopak, menej kalorické jedlá nás dokážu pozitívne naladiť a udržiavať v duševnej rovnováhe. Leto je vďačným ročným obdobím, kedy sa môžeme stravovať nielen zdravo, ale aj pestro. Čerstvá zelenina a ovocie chutia tak, ako majú, dostať ich všade a výber je skutočne bohatý. Okrem toho, že obsahujú potrebné vitamíny, minerály či stopové prvky, majú aj málo kalórií a nepriberá sa z nich. Navyše podnecujú dobrú náladu! Veď už len pomyslenie na šťavnaté jahody, sladký melón, lahodné paradajky či chrumkavú papriku nám vyvoláva žiarivý úsmev na tvári!

Fit vďaka pohybu na čerstvom vzduchu

Neexistuje lepšia zbraň proti stresu a stiesnenej nálade ako pravidelný pohyb. Leto priam žehná športovým aktivitám, akými sú bicyklovanie, plávanie, rýchla chôdza či beh. Už polhodinka každej z týchto činností zväčša stačí na to, aby sa v ľudskom organizme rozpútala búrka endorfínov. Ich produkcia nám pomáha zbaviť sa vnútorného napätia, odbúrať stres a cítiť sa duševne fit. Nielen pohyb, ale súčasne aj pobyt na čerstvom vzduchu a slnečné lúče v nás vyvolávajú pocit duševnej vyrovnanosti a spokojnosti. Využite preto dlhé dni a teplé večery na prechádzky s najbližšími. Dobrú náladu potiahnete za správny koniec dvakrát silnejšie.

Aby leto chutilo lepšie

Samozrejme, slnečné žiarenie nám môže uškodiť, ale ak vieme, ako sa pred ním chrániť, profituje z neho celé telo! V letných mesiacoch je preto potrebné používať opaľovacie krémy s primeraným ochranným UV-faktorom a dodržiavať pitný režim. Ideálne je vypiť dva a pol litra tekutín denne, aby sme zabránili dehydratácii organizmu a zostali svieži. Užívajte si leto so všetkým, čo k nemu patrí, a neutekajte pred slnkom! Ukrýva v sebe obrovské množstvo energie, ktorú sme schopní načerpať a premeniť na dokonalú harmóniu tela i duše!