Raňajky - najdôležitejšie jedlo dňa

Ľudia, ktorí pravidelne raňajkujú, bývajú zdravší, štíhlejší, dokážu sa lepšie sústrediť a optimistickejšie vyrážajú v ústrety novému dňu. Zredukovať preto svoje raňajky len na šálku čiernej kávy sa nevypláca. Práve v tomto momente sa totiž rozhoduje o tom, či prežijeme deň plný energie, alebo sa budeme cítiť unavení, otrávení a malátni.


Jednou zo základných zásad racionálnej výživy je pravidelné stravovanie. Mnohí z nás sa však dopúšťajú chyby už pri prvom dennom pokrme. Napriek tomu, že raňajšie jedlo by malo tvoriť až štvrtinu denného príjmu energie, raňajky si vychutnajú iba dve tretiny Slovákov. Horšie sú na tom už len deti a mládež, z ktorých presne polovica raňajky vytrvalo ignoruje a odmieta ich. Táto situácia je nepriaznivá najmä z toho dôvodu, že raňajky dokážu výrazne zvýšiť ich výkonnosť, pozornosť a schopnosť sústrediť sa na učenie. Chýbajúce raňajky si potom väčšina z nás – detí i dospelých – kompenzuje prejedaním sa vo večerných hodinách. Nie je teda na škodu uvedomiť si fakt, že ak sú raňajky správne zostavené a vyvážené, pomôžu nám
predísť vlčiemu hladu v čase pred obedom a siahať po rôznych nezdravých maškrtách či tučných sladkostiach aj v priebehu celého dňa.

Bez raňajok neschudnete!

Ráno, po nočnom odpočinku, kedy sa aktivita nášho tela zvyšuje, predstavujú raňajky prvú dávku energie a živín potrebných pre riadne fungovanie ľudského organizmu. Raňajší pokrm tak navodí celkovú psychickú pohodu, stabilizuje hladinu cukru v krvi a ideálne doplní aj tekutiny, ktoré sme cez noc stratili. Ak sa niekto domnieva, že vypustením raňajok zo svojho jedálneho lístka ušetrí nejaké kalórie navyše, hlboko sa mýli, pretože ľudia, ktorí dlhodobo odmietajú raňajkovať zo strachu, aby nepribrali, oveľa častejšie trpia na obezitu a srdcovo-cievne ochorenia s ňou spojené ako tí, ktorí pravidelne raňajkujú. Vynechanie raňajšieho jedla totiž vedie k spomaleniu látkovej výmeny v organizme, čo má za následok ťažšie spaľovanie tukov. V praxi to vyzerá asi tak, že po doobedňajšom hladovaní a následnej konzumácii obeda so zvyčajne vysokou energetickou hodnotou je naše telo zrazu zahltené obrovskou náložou energie, ktorú nedokáže celú využiť, a tak mu neostáva nič iné, len si ju uložiť na horšie časy (obyčajne v podobe tukových pásov na typicky „problémových“ ženských partiách). Ak je teda takéto nárazové stravovanie našou každodennou rutinou, niet sa čo čudovať, že sa náš organizmus snaží – pre prípad pravdepodobného opätovného vynechania raňajok a hladovania – z každého prijatého jedla uložiť čo najviac zásob.

Zabraňujú úrazom, zlepšujú pamäť

Je všeobecne známe a mnohé štúdie to potvrdzujú, že vynechanie raňajšieho pokrmu sa odráža aj na strate sústredenosti a narúšaní dopoludňajších pracovných výkonov. Kvôli hladu sa potom ťažko koncentrujeme na prácu či štúdium. Šokujúcejšie však bolo zistenie nedávnych výskumov, ktoré potvrdili oveľa nižší výskyt pracovných nehôd u ľudí, ktorí pravidelne raňajkujú, a podľa ktorých absencia raňajok predstavuje vážne pracovné riziko! Známy je však i ďalší extrém – tí, ktorí svoj deň začnú sýtymi, ale nevyváženými raňajkami, zaťažia a zamestnajú svoj žalúdok na niekoľko hodín a mozog zatiaľ nedostáva to, čo potrebuje, teda výživu, ktorá by ho udržovala v optimálnom a sústredenom stave. V oboch prípadoch sa cítime rovnako – sprevádza nás ospalosť, únava, malátnosť a častokrát i zlá nálada. Pri ďalšom objave by mali zbystriť pozornosť najmä seniori a študenti, pretože podľa kanadských vedcov práve raňajky výrazne vplývajú na činnosť našej pamäti. Štúdia, ktorou sa títo vedci zaoberali, ukázala, že prijímanie kalórií po nočnom pôste zlepšuje úspešnosť pri pamäťových testoch, pričom výsledky sa dostavovali už pätnásť minút po zjedení raňajok. Najväčší efekt mali pritom jedlá, ktoré obsahovali zložené sacharidy. Zaujíma vás, z akých ďalších komponentov by mali naše raňajky pozostávať, aby boli skutočne zdravé, výživovo hodnotné a priniesli nám spomínaný úžitok?

Párkom a buchtám odzvonilo

Iste ste sa dovtípili, že ideálne raňajky určite nepredstavujú v minulosti pomerne obľúbené biele rožky s topeným syrom a párkami alebo žemličky obalené vo vajci so salámou, či rôzne koláče a buchty s džemom. Väčšina týchto jedál prekypuje nadbytkom živočíšnych tukov, kuchynskej soli, bielej múky a pýšia sa nedostatkom vitamínov a vlákniny. Podľa odborníkov na zdravú výživu by raňajky s prevahou sacharidov mali predstavovať dvadsaťpäť percent z celkového denného príjmu energie, pričom za správne zostavené sa považujú tie, ktoré obsahujú celozrnné pečivo alebo nesladené raňajkové cereálie; nejaký mliečny výrobok s nižším obsahom tuku (napríklad syry do 30 % t. v. s., polotučný tvaroh, polotučný jogurt či kyslomliečne nápoje s probiotickou kultúrou); ďalej by nemalo chýbať ovocie, zelenina a vhodný nápoj. Najlepšou voľbou je siahnuť po ovocnom, zelenom, prípadne bylinnom čaji, riedených stopercentných džúsoch alebo po základe pitného režimu, vlažnej vode. Ak patríte medzi tých, ktorí si začiatok nového dňa nevedia predstaviť bez šálky čiernej kávy, buďte opatrní najmä pri jej pití nalačno. Okrem toho, že vás tento populárny nápoj dehydruje, môžete byť na najlepšej ceste k žalúdočným vredom! Aby ste sa v spleti toľkej teórie dokázali lepšie orientovať, ponúkame vám niekoľko príkladov zdravých a vyvážených raňajok, ktoré vám môžu poslúžiť ako inšpirácia.

Autor
Ing. Denisa Syptáková