ÍRSKO - zelený ostrov


Írsko je veľmi obľúbenou destináciou Slovákov i Čechov, najmä mladých. Mnohí tu študujú, viacerí tu našli na kratšie alebo aj dlhšie obdobie vhodnú pracovnú príležitosť. Íri sú veľkorysí a priateľskí voči cudzincom. V histórii to nebolo vždy tak, ale dnes víta večne zelený ostrov všetkých návštevníkov s otvorenou náručou. A prichádzajú sem najmä z niektorých európskych krajín v stále väčšom počte kvôli študijným a pracovným možnostiam. Ale aj kvôli miernym klimatickým podmienkam, ktoré na ostrove vládnu počas celého roka, ako aj prekrásnej prírode a historickým pamiatkam. Z dublinského letiska je to iba polhodinka autom či autobusom do srdca hlavného mesta Írska.

Prvý dojem máte, akoby ste boli v Londýne. Štýl architektúry, spôsob dopravy vľavo, dvojpodlažné autobusy, tvídové saká, to všetko na prvý pohľad pripomína susedné Anglicko. Ale už po prvých kontaktoch s miestnymi obyvateľmi, srdečnou atmosférou mesta a všadeprítomným optimizmom sa dostávate do správneho obrazu. A hlavne rozmery a vzdialenosti sú tu očividne menšie. Všade sa

dostanete relatívne rýchlo. Zo St.Patrick´s katedrály je to iba na skok do svetoznámych krčiem Temple Baru alebo z Trinity College, prvej miestnej univerzity založenej kráľovnou Alžbetou I. v roku 1592, do moderných nákupných stredísk na Grafton street. Ale aj z pivárne Guinness do Jameson Distillery je to iba pár minút cesty. A to všetko treba v Dubline bezpodmienečne vidieť…


Na čo sú Íri hrdí
Íri sú nesmierne hrdým národom. Napriek tomu, že stáročia museli bojovať s Angličanmi o svoju nezávislosť a že na ostrove dlho, dlho vládla všeobecná chudoba, v dôsledku čoho došlo v minulosti k niekoľkým mohutným vysťahovaleckým vlnám. Sú hrdí na to, že mnohí americkí prezidenti, ako Roosevelt, Kennedy alebo Reagan, mali írskych predkov. Ale aj na to, že hudobní velikáni, ako Bob Geldof, Chris De Burgh, Sinéad O´Connor alebo skupina U2, pochádzajú z Írska. A možno najviac na to, že po dlhom období ekonomickej letargie sa Írska republika stala hospodárskym tigrom Európy.

Výnimočná krajina
Aj keď sa človek cíti mimoriadne príjemne v Dubline, mesto treba rýchlo opustiť. Írska krajina, viac či menej zachovalé hrady, zámky a kostoly sú vyhľadávanými turistickými cieľmi, a právom. Ostré a takmer stopäťdesiat metrov vysoké útesy Moheru na západnom pobreží svojou mohutnosťou vyrážajú dych aj skúseným cestovateľom. Newgrange zase ponúka nevšedný zážitok obdivovateľom antických pamiatok – nájdete tu vykopávky kamenných monolitov, hrobov a podzemných chodieb päťtisíc rokov starej európskej civilizácie.
Ale nebuďme nespravodliví. Neoddeliteľnou súčasťou ostrova je aj Severné Írsko. Z politického hľadiska problematická časť Veľkej Británie v posledných rokoch opäť začína lákať návštevníkov. Belfast sa vyznačuje podobnou architektúrou ako Dublin. Prekrásna je mohutná biela radnica, pred ktorou tróni socha kráľovnej Viktórie v nadživotnej veľkosti. Aj severní Íri majú samozrejme svetoznámu pálenicu. Je to Old Bushmills Distillery neďaleko severného pobrežia ostrova. Tam sa nachádza aj mimoriadny prírodný úkaz: Giant´s Causeway, Obria priehrada. Tvorí ju asi tridsaťsedemtisíc kamenných stĺpov, prevažne v tvare šesťuholníkov, ktoré klesajú z hrebeňa nevysokej hory do morských vĺn a vytvárajú výnimočnú prírodnú scenériu.
Jedno je isté. Írsko je prekrásny ostrov s nádhernou prírodou a neopakovateľnou atmosférou. Ak sem raz zavítate, určite zatúžite znovu a znovu sa sem vracať.

Autor
Gabriel Kollár