Bardejovská spravodlivosť, alebo potreba kata

Stredovek bol neľahkým obdobím na život a spravodlivosť musela byť rýchla a účinná. Jedným z najvýznamnejších práv a výsad miest bolo preto hrdelné právo. Spolu s výsadou vyberania mýta, daní a poriadania trhov tak tvorili základ právnej a ekonomickej existencie mesta. Bardejovská spravodlivosť bola tak povestná prísnosťou, že v Šariši sa zvyklo hovoriť: ,,Od bardejovskej spravodlivosti ochraňuj nás, Bože!”. Na túto dobu sa zachovali pamiatky, ktoré sú dnes dôvodom na návštevu historického mesta Bardejov, ktoré je zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Sú to: Lampový stĺp pod ktorým sa stínalo, Katov dom, katova lavica v Bazilike svätého Egídia a novodobá socha kata na Radničnom námestí. Informuje o tom riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) „ŠARIŠ“ - Bardejov Ing. Radomír Jančošek.

Lampový stĺp

Hrdelné právo získalo mesto Bardejov v roku 1365. Bardejov získal právo meča, čiže výsadu vykonávať popravy (hrdelné právo) v polovici 14. storočia od uhorského kráľa Ľudovíta I. Veľkého. Uplatňovalo ho tak, že bolo tým až povestné. Veľmi prísne sa trestali majetkové trestné činy a to aj smrťou. Za miernejší a  menej potupný trest bolo považované sťatie. Veľmi častým rozsudkom bola smrť obesením. V bardejovskej mestskej Knihe rozsudkov, uloženej v mestskom archíve,  je zdokumentovaných viacero prípadov stínania hláv. Zápis z roku 1573 napríklad uvádza, že istého Jána Repku odsúdili na smrť za krádež ženskej šatky. Kat ho sťal pod Lampovým stĺpom ešte v ten deň. Spomína sa tam aj upálenie za krádež medu a zničenie úľa či ukrižovanie za krádež v dome richtára. Zachoval sa tiež výhražný list zbojníckej družiny Fedora Hlavatého z roku 1493, v ktorom zbojníci sľubujú mestu pomstu za smrť svojich druhov, popravených v Bardejove.

 

Lampové stĺpy sa stavali na cintorínoch, pamätných miestach a križovatkách. Vo vežovitej časti stĺpu horelo svetlo, ktoré malo orientačnú aj spomienkovú funkciu. V tomto priestore bývala vystavená aj hlava popraveného. V 16. a 17. storočí sa v Bardejove stínalo pod tzv. Lampovým stĺpom, ktorý dodnes stojí na svojom mieste za hradbami mesta, v blízkosti Hornej brány. Kedysi sa tu nachádzal cintorín, dnes je stĺp súčasťou areálu tzv. Starej nemocnice. Lampový stĺp (Kopfstock) je jednou z najstarších stavebných pamiatok mesta. V historickej radnici na Radničnom námestí sú vystavené pravé katovské meče.

 

Katov dom

Katov dom v Bardejove je ranorenesančný dom z konca 16. storočia. Vo vstupnom renesančnom portáli je umiestnený štít s erbom mesta s iniciálmi CB. Zadná časť chodby je tiež charakteristická renesančným portálom. Dom bol sídlom mestského kata a v dome bola umiestnená aj väznica s útrpnou komorou (mučiarňou). Nachádza sa na Veternej ulici blízko objektu Hrubá bašta. Starobylý dom si vďaka malým okenným otvorom na poschodí a kovaným mrežiam na oknách prízemia zachoval jedinečnú atmosféru.

 

Katová lavica v Bazilike sv.Egídia

Centrum Bardejova tvorí Radničné námestie, ktoré z troch strán obkolesuje 46 meštianskych domov na úzkych stredovekých parcelách. Uprostred sa vyníma Bazilika Minor sv. Egídia, z polovice 14. storočia, ktorá obsahuje jedinečnú kolekciu 11 neskorogotických krídlových oltárov postavených v období rokov 1460 až 1520. Bazilika patrí k najväčším slovenským kostolom. K jej vzácnym pamiatkam patrí stredoveké súsošie Golgoty z konca 15. Storočia, nachádzajúce na tráme pod Víťazným oblúkom. Súsošie tvorí osem metrov vysoký kríž s takmer päťmetrovým rozpätím s telom ukrižovaného Krista. Pod krížom sú umiestnené postavy Panny Márie a sv. Jána. Za najcennejší oltár sa považuje bočný oltár Narodenia Pána.

 

Lavice v hlavnej lodi pochádzajú zo 16. storočia, vo svätyni z 15. storočia. Jednou z nich je aj katova lavica. Je umiestnená v rohu otočená chrbtom k ostatným veriacim. Kat tak sedával zatajený, dokonca vstupoval do kostola separátnym vchodom, priamo zo svätyne.

 

Plastika Stolica milosti v oltári sv. Barbory bola pravdepodobne zhotovená v dielni Majstra Pavla z Levoče. Zároveň sa považuje za vrcholnú rezbársku prácu na Slovensku. Pred vchodom do chrámu sa nachádza socha sv. Floriána. Bola postavená na pamiatku veľkého požiaru v roku 1774. Vpravo od nej sú umiestnené staré historické, originálne zvony Urban a Ján. Prekvapivé je, že oba praskli naraz v roku 1989.

 

Bronzová socha kata

V životnej veľkosti zatraktívňuje Radničné námestie od 4. júla 2016. Socha pochádza z reštaurátorskej a sochárskej dielne otca a syna – Martina a Viktora Kutných, ktorí ju aj financovali spolu so sponzormi. Prispelo aj mesto Bardejov. Socha kata na Radničnom námestí je vysoká 190 cm a je umiestnená pred bardejovskými dominantami, goticko-renesančnou radnicou a Bazilikou Svätého Egídia. Neďaleko je aj Katov dom, kde kat býval a v kostole mal svoju lavicu. Katov dom i lavicu v kostole nedávno autor sochy Martin Kutný aj reštauroval. Socha púta pozornosť turistov, ktorí sa s ňou často fotografujú. Obľubujú to hlavne výpravy z Poľska.

 

Kúpele, pamiatky, príroda lákajú  

Severovýchod Slovenska – Bardejov, Svidník a ich okolie, majú aj ďalšie lákadla ako Bardejovské Kúpele, historické pamiatky UNESCO, prírodné scenérie a liečivé singletracky, či regionálne kuriozity.

 

Bardejovské Kúpele sú plné zaujímavej drobnej architektúry i impozantných stavieb. Cisárovnu  Sisi pripomína Múzeálny apartmán a kráľovský apartmán Sisi, oba v kúpeľnom dome Alžbeta. Mesto Bardejov nezaostáva, turistov tento rok potešil prenosný nápis BARDEJOV, pri ktorom sa môžu fotografovať. Po čase bude nápis premiestnený na iné lokality. Medzi klenoty mesta, a to aj fotogenické, ďalej patrí Židovské suburbium - Stará synagóga v Bardejove. Zaujímavosťou sú aj zachované  Bardejovské bašty.

 

Atraktívna vojenská história

Medzi najfotografovanejšie lokality regiónu patrí Údolie smrti, kde je medzi obcami Kapišová, Kružlová a Nižná Písaná tanková technika znázorňujúca tankovú rotu v útoku. Pamätník na Dukle zas pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky. Vojenské historické múzeum Piešťany (www.vhu.sk), prevádzkuje Centrálnu expozíciu Múzejného oddelenia VHM vo Svidníku a Vyhliadkovú vežu na Dukle v katastri obce Vyšný Komárnik (v zime zavretá). Priamo vo Svidníku láka od decembra minulého roka vyhliadka s útulňou, ktorú uviedli do prevádzky nad bývalým vlekom. Nová rozhľadňa pribudla tiež v decembri 2021 v Údolí smrti, neďaleko dedinky Kružlová v okrese Svidník. Najlepšie zábery zo Svidníka sú z Pamätníka sov. hrdinov vo Svidníku, na sochu gen. Svobodu v centre mesta, na skanzen a tiež letisko nad Svidníkom.

Lákavá pešia turistika

Nádherné prírodné scenérie poskytujú v okolí Bardejova pohoria Čergov, Busov, vrchy Stebnícka Magura a Žobrák, Kráľova studňa. Obľúbenými turistickými cieľmi sú aj obce Gaboltov a Cigeľka, Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry, Floriho chata v krásnom prostredí Mníchovského potoka, kde je neďaleko obnovená lokalita Kláštorisko a Hrad Zborov.. Oddych, relax a kemping nájdu turisti v chate Koliba – Rybník, Hertník.

 

Okrem vojnovej histórie poskytuje aj okolie Dukly a Svidníka množstvo vrchov a pohorí vhodných na turistiku. K obľúbeným  patrí Čierna hora s rozhľadňou a altánkom, pod ním sa nachádza pamätník obetiam prvej svetovej vojny. K najnavštevovanejším patrí Lesopark Dukla vo Svidníku, vrchy Stavok a Rohuľa.

 

Drevené kostoly lákajú v okrese Bardejov: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. V okrese Svidník: kostolík v skanzene Svidník, ďalej Potoky, Šemetkovce, Miroľa, Krajné Čierno, Ladomirova a Bodružal, Príkra, Dobroslava, Nižný Komárnik, Vyšný Komárnik, Medvedie, Hunkovce.

 

Viac je na: www.bardejov.sk, www.kupele-bj.sk, www.svidnik.sk, www.visitbardejov.sk

Projekty a ich aktivity sú realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.   

Patrí do vydania: 
December 2022