Škoda Enyaq Nové farby do automobilového sveta

Látky s jeho potlačou nosia svetové hviezdy. Tentokrát slovenský dizajnér priniesol farby do automobilového sveta. Unikátne umenie z dielne známeho slovenského dizajnéra Juraja Straku najnovšie neostalo tradične iba na látke, ale vdýchlo žiarivého ducha modelu ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV. Tento „sexi“ elektromobil v dizajne plameňov zažiari na nedávnom Fashion LIVE!2022 v Bratislave, kde tak spojenie kreativity, módy a technických výdobytkov prinieslo v tejto nevšednej spolupráci skvelý vizuálny zážitok.

Vozovkám už niekoľko rokov vládne monotónnosť čiernych, bielych či šedých farieb áut. Na druhej strane dizajnér Juraj Straka, ktorého dizajnové kúsky už mali na sebe oblečené také hviezdy ako Madonna či Lady Gaga, zaujal netradičným farebným dizajnom na ENYAQ COUPÉ RS iV, ktorý rozjasnil upršané jesenné dni v rámci známeho módneho podujatia.

 

Splnený sen

Mladý slovenský dizajnér tvrdí, že sa na spoluprácu s mladoboleslavskou automobilkou špeciálne tešil. Nielenže to bolo niečo, čo ho podľa jeho slov vytiahlo z  rutiny navrhovania dezénov na látky, ale splnil sa mu dávny sen z vysokoškolských čias. Ešte počas štúdia VŠVU, keď stážoval v jednej z automobiliek na oddelení interiéru a vzhľadu áut, chcel priniesť do automobilového sveta farby. „Každý týždeň som mal stretnutie so šéfkou oddelenia, ktorá síce hovorila, že sa im to veľmi páči, ale že to musíme stlmiť. Skončilo to tak, že projekt bol čierno-sivý s maličkým dezénom. Zostalo to vo mne. Túžil som niečo podobné podniknúť. Keď mi zavolali z automobilky ŠKODA s projektom návrhu dizajnu pre ENYAQ, s tým, že môžem zrealizovať niečo odvážne, ešte navyše na Fashion LIVE!2022, tak som sa pre to nadchol,“ tvrdí.

 

Juraj, ktorý si počas pandémie odvážne otvoril vlastné štúdio Textile Studio JS, sa okrem toho vždy rád pracovne vracia na Slovensko. Už na minuloročnej Fashion LIVE! zavŕšil spoluprácu s dizajnérkou Lenkou Sršňovou. „Som rád, že vďaka tomu, že mám vlastné štúdio mám viac slobody a môžem sa pracovne vrátiť na Slovensko. Priniesť domov know-how by mala byť myšlienka, na ktorú by sme si my, Slováci žijúci v zahraničí, mali spomenúť,“ hovorí dizajnér, ktorý dlhodobo pracuje pre slovenskú značku Nehera či Tikoki.

 

Dynamika a sexi línie

Proces návrhu dezénu na auto, nech to znie úplne odlišne od toho, čo Juraj robí v móde, je veľmi podobný. Aj tu musí zobrať do úvahy, ako bude vyzerať objekt zo všetkých strán, či už ide o oblečenie alebo auto. Tohtoročnej Fashion LIVE! dominovala téma svetla, ktoré sa odráža na vláknach. Juraj mal na druhej strane pri dizajnovaní veľkú voľnosť. Koncept dizajnu je založený na klasickej dekorácii áut – plameňoch. Je to motív, ktorý sa objavuje veľmi často, či už na vintage autách alebo v pretekárskej sfére. „Chcel som prepojiť alúziu na tieto tradičné motívy, no chcel som ich spracovať novodobejšie a vytvoriť niečo energickejšie, dynamickejšie a vyzerajúce viac technologicky. Ide o koncept ohňa resp. svetla, ktoré preráža do tmy,“ ozrejmuje a dodáva, že sa mu páči moderný dizajn áut, ktorým disponuje aj ENYAQ COUPÉ RS iV. „Srší z neho aerodynamika, línie, ktoré sú priam sexi. Tomu som prispôsobil dezén, chcel som ním evokovať rýchlosť, fluiditu, ktorý ten dizajn má. Samotný dizajn auta si diktoval, čo na ňom bude a nebude fungovať,“ dodáva. Dizajn má evokovať rýchlo idúce auto, ktoré preráža bariéru svetla či ohňa a postupne sa transformuje do upokojujúceho, chladného, temného oceánu.

 

Dizajnéra presvedčil k spolupráci aj fakt, že ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV je elektromobil. Navyše využíva recyklované plasty, kovy a sklo. „Nešoférujem už skoro 15 rokov, lebo som žil celý čas vo veľkomestách. Keby som si mal vybrať medzi elektromobilom a normálnym autom, siahol by som po elektromobile, keďže znižovanie emisií považujem za dôležité,“ hovorí a priznáva, že jeho práca súvisí s módou, ktorá je jedným z najväčších ziel, čo sa týka vplyvu na životné prostredie.

 

„Momentálne je udržateľnosť pod veľkým drobnohľadom. Táto téma odznieva dennodenne, zblízka ju sledujem. Vývoj materiálov sa pohol nesmierne dopredu. Recyklované látky sú dokonca niekedy krajšie, ako z klasických vlákien. Mám takú utopistickú víziu, že jedného dňa budú všetky materiály recyklované, že nebudeme vyzdvihovať – toto je bio bavlna alebo recyklovaný materiál. Ak to bude nová norma, budeme ukazovať a hovoriť toto nie je recyklovateľný materiál,“ myslí si mladý dizajnér, ktorý už v 20 rokoch odcestoval do Francúzska a postupne prešiel z Lyonu, cez metropolu módy Paríž až do Antverp. Jeho talent si všimli velikáni ako Hermès, Schiaparelli či Yves Saint Laurent. Šaty s jeho dezénom zdobili Madonnu, Cate Blanchett, Lady Gaga, ale aj redaktorku amerického magazínu Vogue Anna Wintour. V spolupráci s dizajnérom Driesom van Notenom obliekal aj belgickú kráľovnú. S úsmevom hovorí, že k jeho vysnívanému portfóliu mu už chýba iba Beyoncé.

 

Text a foto Škoda

 

ŠKODA ENYAQ COUPÉ RS iV

Po úspešnom uvedení modelu ŠKODA ENYAQ iV ho doplnil aj jeho športový variant ENYAQ COUPÉ RS iV, ktorý je prvým čisto elektrickým vozidlom športového radu RS. S pohonom všetkých kolies a výkonom 220 kW ponúka fanúšikom športovej jazdy plnohodnotný zážitok, zrýchlenie z 0 na 100 km/h zvládne za 6,5 sekundy a maximálna rýchlosť dosahuje 180 km/h. Vďaka nízkemu odporu vzduchu je výsledkom dojazd viac ako 540 km v režime WLTP. Aj napriek strešnej línii, ktorá od B-stĺpika klesá mierne dozadu, ponúka nové kupé veľkorysý priestor pre všetkých cestujúcich. Poteší aj batožinový priestor s objemom 570 l a moderný interiér inšpirovaný svetom bývania.

Patrí do vydania: 
November 2022