Zima v Rakúsku - zažite ju teraz naozaj

Každý región v Rakúsku prežíva lásku k zime svojím vlastným, osobitným spôsobom. A v každej spolkovej krajine nájdete špeciálne ponuky, ktoré vašu zimnú dovolenku premenia na skutočný zážitok. Stačí si vybrať a kliknúť!

Zimná dovolenka vo Viedni

Advent a kultúra

Viedeň v zime – to je kombinácia čarovnej mestskej romantiky a eldoráda zvedavých objaviteľov. Keď sneží, je načase rozšíriť si obzor a prejsť cez dvere, ktoré vás zavedú do nových nepoznaných svetov: napríklad do múzeí, kostolov, na zaujímavý rozhovor do kaviarne či na klzisko.

 

Keď sa otvoria bohato zdobené krídlové dvere múzeí a koncertných siení, môžu návštevníci spoznávať ich bohaté kultúrne dedičstvo. Okrem obrazov, impozantnej architektúry a nádherných melódií je povinným bodom programu všetkých milovníkov kultúry a umenia svetoznámy Novoročný koncert Viedenských filharmonikov, ktorý je každý rok vyvrcholením zimnej sezóny.

 

Romantikov určite poteší jazda na koči s koňmi: zabalení do vlnenej deky môžu obdivovať sviatočné osvetlenie a niekedy i „pocukrované“ historické budovy. Napínavé príbehy, ktoré sa odohrávali na pozadí slávnej minulosti, vám ochotne porozpráva kočiš v typickom čiernom kabátci z hrubého lodénu. Na zaľudnených námestiach v centre žiaria už z diaľky vianočné trhy.


Zimná dovolenka v Burgenlande

Wellness v termálnych kúpeľoch

Využívanie účinkov liečivej sily vody má v termálnych kúpeľoch v Burgenlande dlhú tradíciu. Milovníci wellness si môžu vybrať spomedzi mnohých druhov vody: voda s obsahom síry v rezorte Reiters Resort Stegersbach posilňuje imunitný systém a slaná voda v St. Martins Therme pôsobí uvoľňujúco a upokojujúco.

 

Páry a jednotlivci, ktorí túžia po pokoji, majú, samozrejme, iné predstavy o zimnej dovolenke v termálnych kúpeľoch, ako rodiny alebo fanúšikovia saunovania. Termálne kúpele v Burgenlande si pripravili rôznorodú ponuku šitú na mieru pre všetkých hostí. Či je vašou prioritou zdravie, fitness a šport alebo chcete v prvom rade vypnúť, užívať si a nechať sa rozmaznávať – v niektorých z burgenlandských termálnych kúpeľov.

 

Zimná dovolenka v Dolnom Rakúsku

Krok za krokom v ústrety zimnej idylke

Na turistickom pochode so snežnicami v Dolnom Rakúsku vládne ticho a pokoj. Sneh tlmí všetky zvuky a vďaka snežniciam je prechádzka cez zasnežené lúky a lesy naozaj hračka. Na okraji cesty možno zbadáte stopy zajaca, ktorý tu hľadal potravu. Zimné slnko nízko nad obzorom žiari pomedzi jedle a napĺňa les tajuplným svetlom. Pre takéto chvíle bije naše srdce: zimná krajina je totiž taká malebná, že spomienky na ňu by sme si chceli zachovať v pamäti navždy. No nie je to fantastické, že takúto idylku môžeme zažiť spolu?

 

Zimná dovolenka v Hornom Rakúsku

Kulinárske pôžitky v útulnej a priateľskej atmosfére

Ešte posledný oblúk, kým si odopnete viazanie a už sa nemôžete dočkať, ako si oddýchnete v niektorej z lyžiarskych chát v Hornom Rakúsku. Knedličky s pikantnou plnkou, výdatné syrové halušky Käsespätzle, chrumkavý viedenský rezeň či nadýchaný cisársky trhanec: po pohybe na čerstvom zimnom vzduchu chutí klasická rakúska kuchyňa ešte lepšie.

 

Útulné izbice s nízkym stropom – väčšinou s pecou uprostred – sú typické pre pôvodné chaty. Domácke prostredie však ponúkajú aj novo postavené alebo zmodernizované horské reštaurácie. Za príjemnú atmosféru vďačia všetky tieto zariadenia najmä drevu. Na posedenie vonku lákajú terasy s výhľadom na zasnežených horských velikánov.

 

Zimná dovolenka v Štajersku

Oslobodzujúci pocit pohody

Krok za krokom sa bežci na lyžiach kĺžu popri zamrznutých jazerách, cez zimný les a nezriedka sa priblížia i k majestátnym dvojtisícovkám. Krajina spí pod snehovou perinou a vo vzduchu tancujú kryštáliky snehu. Beh na lyžiach je vlastne tiež tak trochu tanec – na začiatku ešte rátate do taktu, no už po niekoľkých stovkách metrov sa sám od seba dostaví príjemný „flow“.

 

Najkrajšie oblasti pre bežecké lyžovanie v Štajersku stavajú na kvalite: stopy pre lyžovanie klasickou technikou i korčuľovaním sú vynikajúco upravené a disponujú inteligentným navádzacím a orientačným systémom. Nechýbajú kurzy bežeckého lyžovania, kde vás naučia správnu techniku, ani požičovne, kde vám poskytnú výstroj.

 

Zimná dovolenka v Korutánsku

Korčuľovanie v Korutánsku

Korutánske jazerá sú miestom, kde môžete naplno prežívať lásku k zime! Na rozľahlých prírodných ľadových plochách, ktoré obklopujú smreky v bielom snehovom kabátci a majestátna panoráma hôr, sa budete cítiť ako v rozprávke, no táto kulisa je skrz-naskrz skutočná. Obdivovať ju môžu všetci tí, ktorí sa odvážia urobiť po ľade prvé kroky, i tí, ktorí už s ľahkosťou roztáčajú svoje piruety. Deň strávený na ľade vás naplní pocitom bezhraničnej slobody. Cítite ako sa nože korčúľ rýchlo kĺžu po ľade? A keď slnko nízko nad obzorom už oznamuje koniec svojej vlády, najlepším záverom celého dňa je porcia cisárskeho trhanca. Veď zajtra môžete objaviť ďalšie z korutánskych rozprávkových jazier.

 

 

Zimná dovolenka v Salzbursku

Jazda na saniach s koňmi

Zimná idylka ako z obrázka, ktorá je skutočná a oslovuje všetky zmysly? V salzburských regiónoch je to na dennom poriadku. Rovnako ako tradičná jazda na saniach s konským záprahom, ktorá je pre malých i veľkých nezabudnuteľným zážitkom v prírode. Kone, z ktorých stúpa para, pokojne klusajú zasneženou krajinou a občas si odfrknú. Sane väčšinou ťahajú haflingy, frízske alebo norické kone – silné zvieratá, ktoré sa v Salzbursku už po mnoho generácií používajú na prácu.

 

Zimné Salzbursko sa jagá a žiari v lúčoch slnka od rána do večera – zažite aj vy prekrásnu zimnú kulisu, ktorou znie cinkanie zvončekov na saniach presne ako v rozprávke.

 

Zimná dovolenka v Tirolsku

Akčná zimná zábava a rýchlosť s výhľadom na Alpy

Čo tak spustiť sa za pomoci plnej sily vetra po svahu pri snowkitingu? Alebo radšej svišťať dolu bruchom na softboarde pri airboardingu? Zábavné zimné športy lákajú vzrušujúcimi dobrodružstvami. A čo je „NAJ“? V skutočnosti sú naozaj také napínavé, ako znejú ich názvy. Koniec-koncov tu hrá hlavnú úlohu rýchlosť, zábava a niekedy i odvaha.

 

Takéto atrakcie sú určené všetkým, ktorí milujú rýchlosť a dobrodružstvá vysoko v tirolských horách. Spolu s obľúbenou zimnou klasikou, ako je lyžovanie, snowboarding a beh na lyžiach, sa tu tieto zábavné športy už nejaký čas radia k tým najobľúbenejším. Čarokrásny svet Tirolských Álp je pritom tou známou „čerešničkou na snehovej torte“.

 

Zimná dovolenka vo Vorarlbersku

Skialpinistické túry

Skialpinistické túry vám poskytnú neuveriteľný výhľad na svahy s bohatou snehovou nádielkou, nedotknutú prírodu a ticho. Nadýchnite sa priezračného, čistého horského vzduchu, načerpajte energiu do všedných dní a znova cíťte, že žijete: je skrátka úžasné znova intenzívne vnímať svoje telo a vnútro!

 

Krok za krokom sa iba v spoločnosti okolitých kamenných obrov blížite k vrcholu. Kráčate hlbokým snehom mimo zjazdoviek nádhernou zimnou krajinou a znova nachádzate seba samých v plnej dôvere v ľudí, ktorí kráčajú s vami. Skialpinistické túry sú výnimočným zážitkom a pravdepodobne tým najstarším spôsobom, ako si užiť zimu v rakúskych horách.

Patrí do vydania: 
November 2022