Georgina Mortreux - mať priestor v živote pre kreativitu, krásu a umenie

Curriculum Vitae

Vyštudovala som na Ekonomickej univerzite špecializáciu Dane a daňové poradenstvo. Hneď po škole som sa aj zamestnala v jednej z top 4 daňovo poradenských firiem. V roku 2006 som zložila skúšky Daňového poradcu, čím som získala licenciu túto profesiu vykonávať. Maľovať som začala v roku 2010 na základe hlbokej vnútornej túžby, priam potreby počas materskej dovolenky s dvoma malými detičkami. Tieto moje prvé maľby sú aj ilustráciou ku knižke, ktorú som vydala v roku 2016 s názvom „Hadova modlitba k Bohu“. Po vytvorení prvých olejových malieb a spochybnení sa, že či v maľovaní by som sa vôbec vedela uplatniť som sa vrátila do korporácie. Avšak po vykonávaní aktivity, ktorú som vo svojej podstate už robiť nechcela, som sa až tak vzdialila sama sebe, že po pár mesiacoch po mojom opätovnom návrate do zamestnania som padla do depresie, z ktorej som sa dokázala dostať až po približne 3 rokoch vďaka jednej skupinovej terapii. V priebehu týchto 3 rokoch som prestriedala zopár ďalších korporácií, ale po roku z každej z nich som odišla. V roku 2016 som sa opäť začala pohrávať s myšlienkou, že začnem maľovať a na základe týchto uváženiach som si prenajala svoj prvý ateliér, kde začali veľmi rapídne vzniknúť moje prvé abstraktné maľby (úplne prvé ešte znázorňovali abstraktné stromy alebo figúru ženského tela), avšak postupne som prechádzala na čistú abstraktnú maľbu.

 

Odkedy sa venujete výtvarnému umeniu? Aký je váš vzťah k umeniu ako takému?

Začala som s prvými maľbami ešte v roku 2010, ale aktívne sa výtvarnému a konkrétne abstraktnému umeniu venujem od roku 2016. Môj vzťah k umeniu by som opísala ako vrúcny. Milujem hlavne to, aké emócie vo mne jednotlivé diela vyvolajú. A milujem byť ohúrená majestnátnosťou niektorých malieb.

 

Čítal som, že najviac vám učarovala abstraktná maľba. Aké motívy predstavujete na plátne? Je známy motív už na začiatku maľby alebo sa rodí počas maľovania? Ako vyberáte názvy/pomenovanie vašich obrazov?

Motív maľby na začiatku pre mňa nie je známy. Nechám sa viesť vlastnou intuíciou, procesom, farbami, emóciami počas maľby. Názvy obrazov vyberám až po dokončení maľby podľa toho, čo vo mne maľba ako celok vyvolá, akú tému vo mne oslovuje.

 

Na vašom webe som našiel, že ste zamilovaná do farieb. Máte aj nejakú farbu výnimočne obľúbenú?

Áno, som veľká milovníčka farieb a keby som mala povedať len jednu, ktorá sa nachádza na takmer každej mojej maľbe, tak je ňou ružová. Je to vcelku zaujímavé, nakoľko v reálnom živote ružovú farbu veľmi nenosím, ak tak iba výnimočne v podobne skôr doplnkov. Ale na plátne ju naozaj milujem!

 

Aké maliarske techniky využívate a aké farby dominujú vo vašich obrazoch?

Pri tvorbe kombinujem rôzne techniky so štetcom aj špachtľou a z farieb dominuje akrylová farba, ktorú dopĺňam olejovým pastelom.

 

Kde hľadáte inšpiráciu pre vaše obrazy a v čom sú podľa vás osobité/originálne?

Inšpiráciu nachádzam v bežnom živote samotnom, v prírode, na ulici, počas mojich ciest do zahraničia. Ale zaujímavá farebná kombinácia ma inšpiruje aj keď ju uvidím na billboardoch či na šatách krásnej ženy. Myslím si, že moje maľby sú osobité svojou farebnosťou, pričom vzájomne tie farby pôsobia harmonicky. Povedala by som, že každá osoba má v sebe ukrytú určitú zmes farebnej esencie, ktorú ak dokážu moje maľby v nej aktivovať tak tá osoba sa na prvý pohľad zamiluje do tej maľby. A presne to je pre mňa tá magickosť umenia. Je to jednoducho láska a krása.

 

Aký je váš pracovný deň a režim? A kedy podľa vás máte najväčšiu kreativitu?

Nemám pevný pracovný deň a režim, kedykoľvek mám chuť malovať, tak sa postavím k plátnu a malujem. Je mi to našťastie umožnené, nakoľko atelier mám priamo v dome kde aj bývame.

 

Ako vám pomáha alebo ako vás napĺňa umenie vo vašom každodennom živote?

Umenie pre mňa znamená spôsob sebavyjadrenia a to akoukoľvek formou, čiže buď vizuálne, na plátne alebo aj akusticky prostredníctvom hudby, ktorú veľmi rada počúvam. Ale pre mňa umenie je aj sebavyjadrenie cez oblečenie. Naschvál to nenazývam módou, lebo nemyslím tým klasickú módu, ale skôr určité sebapoznanie, ktoré sa pretaví na osobitý štýl obliekania. A vtedy môže byť naozaj originálne, keď ladí so svojím nositeľom, s jeho osobnosťou, charakterom.

 

Pamätáte si, aký najväčší kompliment ste dostali za svoju tvorbu? Alebo, čo pre vás bola doteraz najväčšia pocta resp. ocenenie vašej tvorby?

Fú, ťažká otázka, lebo veľa komplimentov dostávam a každý jeden si veľmi cením. Najväčšou poctou sú však pre mňa klienti, ktorí sa ku mne opätovne vracajú po ďalšie obrazy a ktorí už majú odo mňa peknú zbierku malieb doma.

 

Čo alebo kto najviac v živote ovplyvnil vašu tvorbu?

Povedala by som, že každy jeden abstraktný obraz, ktorý ma očaril aj ovplynil moju tvorbu. Lebo kúsok takýchto malieb už navždy zostáva v mojej pamäti aj v srdci. Ale ako každá tvorba, aj moja sa každým rokom vyvíja. Teraz maľujem o čosi inakšie ako pred 4 či 6 rokmi. Mám svoju techniku, svoj rukopis, ktorý už mnohí spoznajú aj pri množstve ďalších obrazov.

 

Ktorá galéria alebo výstava vám priniesla najkrajšie zážitky? Vystavujete svoje obrazy aj v zahraničí?

Každá výstava je osobitá, svojim spôsobom iná a výnimočná, nakoľko na nich predstavím iné tvorby. Najkrajší zážitok pre mňa sú vždy hostia, ktorí prichádzajú za mojim umením a za mnou. Mám rada rozhovory s nimi, pre mňa osobný kontakt s ĺuďmi je mimoriadne dôležitý.

 

Pri maľbe sa riadite len svojou víziou alebo máte nejaký vzor v slovenskom či vo svetovom umení?

Konkrétny vzor nemám, pri tvorbe sa riadím vlastnou víziou, vlastným prežívaním. Dôležité je pre mňa vyjadrenie svojho hlasu prostredníctvom farieb, pohybov štetcov a špachtlí na plátne.

 

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?

Vo voľnom čase veľmi rada cestujem a stretávam sa s ku mne blízkymi ľuďmi. Ale maľovanie ako také nepovažujem za kla­sickú „prácu“, lebo milujem každý moment tvorby a nepríde mi to vôbec „pracné“, namáhavé.

 

Aké je vaše životné krédo alebo slogan, ktorým sa ako umelec a človek riadite?

Mojim umeleckým krédom je známa veta od Picassa: „Inšpirácia existuje, ale musí vás nájsť pri práci“. To znamená, že nemá zmysel čakať s hocičím na inšpiráciu, ale treba začať pracovať, tvoriť, vykročiť, čokoľvek a tá inšpirácia nás nájde.

 

Aký odkaz chcete svojimi obrazmi odovzdať ľuďom?

Svojimi obrazmi by som luďom chcela odkázať, že bez ohľadu na to odkiaľ pochádzajú a čo prežili, oplatí sa dôverovať životu a vnútornému hlasu, ktorý nás vedie vpred. Možno nie vždy tam kam chceme, ale definitívne tam, kam sa potrebujeme dostať. Nemali by sa nechať zahltiť vírom a šumom každodennej rutiny, ale nechať si priestor v živote pre kreativitu, krásu a umenie, lebo tieto sa nás dotýkajú na hlbšej úrovni.

 

Jozef Dráb a redakcia časopisu

Beauty&Woman Vám ďakuje za rozhovor

Foto archív Georginy Mortreux

 

 

Patrí do vydania: 
November 2022