Stella McCartney - súčasná módna idealistka

Keď sa dcéra jedného z najslávnejších hudobníkov všetkých čias rozhodla stať sa módnou návrhárkou, nemala na ružiach ustlané. Neprajníci tvrdili, že je len priemerne talentovaná a čoskoro si nájde inú „zábavku“. Stella McCartney však už viac ako dve dekády dokazuje, že do sveta módy patrí tak, ako jej otec do toho hudobného.

Stella Nina McCartney sa narodila 13. septembra 1971 v Londýne. Ako naznačuje priezvisko, je dcérou Paula McCartneyho z legendárnej kapely Beatles a jeho zosnulej manželky Lindy. Hoci sa Stella narodila krátko po rozpade Beatles, prvé roky jej života boli výrazne ovplyvnené intenzívnym nahrávaním a koncertovaním jej otca. Názov novej kapely Wings, ktorú Paul založil, bol silne spätý s narodením Stelly. Linda mala pri pôrode komplikácie a obe takmer zomreli, hudobník v jednom z rozhovorov priznal, že sa v tom čase veľa modlil a zrazu sa pred ním zjavili anjelské krídla. Wings okrem Paula tvorili aj manželka Linda na klávesoch, bubeník Denny Seiwell a bývalý gitarista skupiny Moody Blues Denny Laine. A keďže obaja rodičia boli v kapele, brali Stellu, jej sestru Mary, brata Jamesa a nevlastnú sestru Heather, dcéru z Lindinho prvého manželstva, všade so sebou a teda po celom svete. Kapela ale nebola úspešná a po jej zániku sa rodina presťahovala na ekologickú farmu v Sussexe, kde sa McCartneyovci ponorili do vidieckeho života, chovali hospodárske zvieratá a pestovali zeleninu. „Bola som vychovaná tak, aby som pochopila, že sme tu na planéte Zem všetci spolu,“ povedala pre The Guardian v roku 2009. Napriek tomu, že Stella vyrastala v domácnosti dvoch celebrít, zažila pozoruhodne normálne detstvo. Súrodenci si boli blízki, rodičia mali harmonický vzťah a svoje deti dali do miestnych štátnych škôl.

 

Chloé a spor s Lagerfeldom

Stella milovala módu od detstva. „Vždy som bola to dieťa, to ktoré hovorí, že chce byť módnou návrhárkou. Prvý kúsok som vytvorila, keď som mala 12,“ povedala v rozhovore s Chelsea Clinton pre Today. Jej otec Paul si spomenul, že „sako bolo čierne, semišové s lososovým lemovaním a už vtedy som si povedal, wow tak toto je veľmi cool.“ Stella ale nechcela nič zadarmo, len preto že je dcérou jedného z najslávnejších hudobníkov všetkých čias. Prihlásila sa na Central St. Martins College of Art & Design v Londýne a počas štúdia bola učnicou u Edwarda Sextona. Slávny anglický krajčír zo Savile Row v britskom hlavnom meste dopomohol Stelle k vytvoreniu absolventskej módnej prehliadky, kde predvádzali Naomi Campbell či Kate Moss. O prehliadke informovali na titulných stranách všetky významné médiá a celá kolekcia sa vypredala do Tokia a New Yorku, kde ju kúpili v Bergdorf Goodman. V roku 1997, keď McCartney prevzala pozíciu kreatívnej riaditeľky v Chloé od Karla Lagerfelda, spoliehala sa na Sextona. Mala len 25 rokov. Prvá parížska kolekcia mala úspech a slávny krajčír naďalej mentoroval Stellu v oblasti strihov, výberu látok a vysokého šitia. Kritici ale tvrdili, že meno McCartney umelo urýchlilo jej vzostup, dokonca sa do nej „obul“ samotný Karl Lagerfeld. „Chloé malo prísť s ďalším veľkým menom a aj prišlo. Akurát v oblasti hudby, nie módy,“ povedal pre Woman Wear Daily. Stella ale potichu dokazovala, že je hodná pozície uznávanej módnej dizajnérky. „Milujem ženy, oslavujem ich, sympatizujem s nimi, takže preto pre ne navrhujem,“ povedala v rozhovore pre Today.

Vlastná značka posilnená kolaboráciami

V roku 2001 sa Stella McCartney dohodla s Gucci Group na založení vlastnej značky. Keďže je vegetariánka rovnako ako bývala aj jej mama Linda, trvala na tom, že sa tento fakt musí odraziť aj na jej kolekciách. V jej líniách absentuje akákoľvek koža či kožušina. Postoj dizajnérky je natoľko silný, že neváha nahlas označovať iných návrhárov používajúcich kožu ako „bezcitných“. „Kvôli módnemu priemyslu zomiera viac ako 15 miliónov zvierat ročne. Je to absolútne neudržateľné. Je na čase zmeniť to,“ povedala dizajnérka v rozhovore pre Today a podotkla tiež, že jej značka je dôsledná. Na lepenie topánok nepoužívajú rybie lepidlo či lepidlo s obsahom konského kopyta. Spočiatku sa ale značke s originálnym vybodkovaným logom nedarilo podľa očakávaní a neprajníci tvrdili, že sa Stella už nemôže „prikryť“ menom etablovanej Chloé. Hlasy však čoskoro stíchli, keď sa v jednej z kolekcií objavila kabelka s názvom Falabella. Unikátny dizajn s masívnou retiazkou po celom obvode bol obrovským hitom, preto keď v roku 2005 dizajnérka urobila nečakané rozhodnutie a súhlasila so spoluprácou so švédskym módnym reťazcom H&M, ľudia šaleli. Denník The Daily Mirror kričal „Stellamania!“ a večer pred začiatkom predaja sa pred predajňami začali tvoriť rady. Každý chcel mať kúsok od Stelly McCartney za rozumné ceny. Saténová púdrová bomber bunda s dvomi zipsami s guličkovým ukončením, capri overal v jedinečnej modro-fialovej farbe, oversized trenchcoat so športovými detailmi či skinny džínsy typické pre tvorbu McCartney, o tieto odevy sa v niektorých obchodoch zákazníčky doslova pobili. „Boli sme malá a veľmi mladá značka. Keď vezmem do úvahy našu pozíciou v módnom biznise, vidieť ako sa ľudia naťahujú o naše kúsky a fakt, že ich vypredali do pár hodín, bol nesmierne uisťujúci,“ povedala Stella v roku 2015 pre knihu Prvých desať rokov dizajnérskych kolaborácií H&M. „Dni elitizmu v móde sú preč. Chcem, aby ľudia rozumeli tomu, čo robím na vlastnej koži a nie aby to videli len v lifestyle magazínoch,“ vysvetlila Stella dôvod, prečo na túto spoluprácu povedala áno. Ďalšia kolaborácia bola rovnako šokujúca, no značka sa aj vďaka nej definitívne etablovala. Adidas by Stella McCartney je jedinečným partnerstvom v oblasti módy a športového oblečenia od roku 2005. Ide o najkomplexnejšiu a najinovatívnejšiu spoluprácu značky Adidas svojho druhu vyznačujúcu sa elegantnými strihmi a presnými líniami. Oblečenie je vyrobené z udržateľných materiálov vrátane recyklovaného polyesteru a recyklovaného nylonu v kombinácii s cielenými technológiami Adidas. Práve vďaka tejto kolaborácii mala Stella možnosť navrhnúť oblečenie pre Britský olympijský výbor na Letné olympijské hry 2012 v Londýne. O rok neskôr jej spanilú módnu jazdu a najmä jej vplyv na zníženie použitia zvieracích materiálov v módnom priemysle ocenila Rádom Britského impéria kráľovná Alžbeta II.

 

Nenávidená Heather, oslavovaná Stella

Stella našla svoje šťastie v manželstve s Alasdhairom Willisom. Pár má spolu synov Millera a Becketta a dcéry Bailey a Reiley. Svoje súkromie si napriek medzinárodnej sláve úzkostlivo stráži. Výnimku urobila len veľmi nedobrovoľne, keď sa jej otec rozhodol druhýkrát oženiť, štyri roky po smrti milovanej mamy Lindy. Stella nemala s modelkou a aktivistkou Heather Mills dobrý vzťah a od samého začiatku ju považovala za vypočítavú. Heather cez médiá tvrdila, že Stella je „zlá a žiarlivá. Nikdy nechcela, aby sa so mnou Paul oženil, pretože potom by nedostala všetky diamanty a súkromné lietadlá.“ Stella si tiež nedávala servítku pred ústa a označila Heather ako „zlatokopku, ktorá sa nezastaví až kým nezruinuje spomienku na našu zosnulú, úžasnú mamu.“ Keď sa pár v roku 2008 rozvádzal, išlo doslova o ohnivú búrku a Heather sa snažila prostredníctvom médií vykresliť samú seba ako obeť nenávisti Stelly a alkoholizmu Paula. Čím menej sa ale verejnosť zaujímala o bývalú modelku, tým väčšiu špinu vyťahovala. Stella sa však spolu so súrodencami postavila na stranu otca a Briti unavení zo senzácia-chtivej Heather sa postavili na stranu hudobníka. Celá kauza napodiv nepoškodila značke Stella McCartney, ktorá sa rozrástla na viac ako 25 butikov a 600 obchodov s licenciou. Dizajnérku si pravidelne na červený koberec obliekajú jej priateľky Cameron Diaz, Naomi Watts, Amy Poehler či Madonna. Na rôzne príležitosti ju volí aj Amal Clooney a šaty od Stelly si obliekla aj Maghan Markle na svoju svadobnú recepciu.

 

Autor: Michaela Medrická

Zdroj fotografií: Instagram, Pinterest, Getty Images, Profimedia, NY Times, The Guardian, Time Magazine, Today

Patrí do vydania: 
November 2022