Chlap v úlohe ježiška

Tak sa nám blížia tie naše obľúbené, radostné a pokojné Vianoce. Iste, obľúbené sú najmä u našich ratolestí, radostné budú vtedy, keď darček pre matku nebudeme kupovať na Štedrý deň v hypermarkete a pokojné…Tak také budú asi až po jedenástej večer, keď bude upratané, navarené, napečené, stromček ozdobený, darčeky pobalené a rozbalené my… mŕtve od únavy. Ale nedajme sa odradiť realistickými spomienkami na roky a Vianoce minulé a skúsme sa pozrieť na to, čo nás čaká. Aj nás, aspoň dúfam, čakajú nejaké tie prekvapenia. A aby sme vedeli, čo ktorý darček znamená a aké hlboké posolstvo v sebe nesie, je tu ďalšie z našich rozprávaní o tom, ako treba rozumieť chlapom a ich počínaniu (niekedy i vyčíňaniu)…

Fľaša červeného vína strednej cenovej kategórie

Dobré víno, ako sa vraví, nemôže nič pokaziť. Navyše ak uvážime, že chlap vyberal iste podľa svojho vkusu a predpokladá, že aj tak ho bude piť predovšetkým on. Takže do seba nejakú tú korunku investuje. A ak si dáte aj vy za pohárik? Žiadny problém. Chlap totiž ráta s tým, že vianočná rozcítenosť, snaha po ľudskom porozumení, ktorú vo vás podporí niekoľkými slabými promile, určite vyústia do toho, čo má rád. Že ho budete obletovať nielen pri stole, ale aj v posteli. Takže čo vám tou fľašou vína chcel naznačiť? Áno, presne to…

Fľaša kvalitnej jedenásťročnej whisky

Z darčekovej tašky ju síce vybalíte vy, ale láskať pohľadom ju bude váš partner. Uvedomil si totiž, v slabej chvíli, že by nejaký darček mal kúpiť aj on vám. Išiel na to dobre, lebo zvažoval, čo by radosť urobilo jemu. No a prišiel na to, že raz do roka by sa mohol buchnúť po vrecku. Pri kúpe dobrého alkoholu. Skrytý význam je nasledovný: medzi sviatkami prídu k vám určite jeho kamaráti. Whisky sa nového roka nedožije. A nebude to vašou osobnou zásluhou.

Flakón výbornej voňavky, navyše z limitovanej edície

Ktorá žena by sa takýmto darčekom necítila byť polichotená? Nielen že jej muž podstúpil ten frustrujúci zážitok – vstúpiť do parfumérie a nejakej slečne za pultom rozprávať o inej žene, ktorá vyzerá tak a tak a má rada to a to. Ale podstúpil to, hrdina. Ani peniazmi nešetril. Tak čo sa za tým skrýva? Čochvíľa sa začne plesová sezóna a aj z firmy vášho partnera dostanete, aspoň tak sa to dozvedel na vianočnom večierku, pozvánku. Bude tam celá generalita, najvyšší šéfovia, stať sa môže, že vás voľaktorý z nich aj do tanca vyzve. Musíte byť pripravená. A tak, voľky-nevoľky, vytiahol kreditku a zaplatil o čosi viac, než pôvodne tento rok plánoval na vás oferovať. Avšak dobre si on, diplomat, zvážil, že veľkorysosť je v tomto prípade namieste. Tu predsa nejde o vás, ale o to, ako svojho chlapa budete reprezentovať.

Rozsiahle, ale naozaj rozsiahle románové dielo

V tomto prípade by sme sa mohli, opäť naivne, domnievať, že muž chce vzdať hold intelektuálnym dispozíciám svojej partnerky. Čo by bol skutok hodný celospoločenskej chvály, avšak len v prípade, že by to tak skutočne bolo. Že ako to teda v skutočnosti v prípade takéhoto darčeka chlap myslí? Nuž, muž už pekne dlho pred sviatkami myslí iba na to, ako to zaobaliť, aby so svojou partiou, a bez vás, mohol vyraziť na pár dní, akože na lyže. Lyže, samozrejme, budú brať tiež, no skôr ako rekvizitu. Skrátka, chlap si chce na pár dní riadne vyhodiť z kopýtka, a tak vám to povie asi takto: cicuška, viem, že pokoj, dobrá hudba a niečo pre tvoju dušu je to, čo ti cez sviatky urobí naozaj dobre. Než túto knižku prečítaš, budem späť. A keď sa vrátim, budeš mi rozprávať, o čom to bolo.

Poukaz na letnú exkluzívnu dovolenku

V danom okamihu, teda pri zvuku kolied a plápolajúcich sviečkach, sa asi neubránite dojatiu. Váš drahý, váš poklad si všimol, ako nesmierne ste tento rok pookriali počas pobytu v moteli pri maďarskom Balatone, a teraz sa rozhodol dopriať vám nádherný oddych, v nádhernom prostredí, so službami, čo vás budú rozmaznávať. Ako to povedať, aby sme vám nechali aspoň za mak ilúzií? Skúsme takto: keď váš partner kupoval zájazd, myslel veru aj na to, že asi – v prípade destinácie so štvorhviezdičkovým hotelom – nebudete proti. Myslel však predovšetkým na to, že pri Balatone sa ukrutne nudil a že golf, ktorému sa už nejaký ten mesiac venuje, by si zaslúžil, aby sa mu počas dovolenky povenoval ešte systematickejšie. Takže vybral hotel, v susedstve ktorého je vynikajúce osemnásťjamkové ihrisko. Ak k tomu prirátal, že kúpou zájazdu pod stromček ušetril trikrát, bola jeho voľba jasná. Nielenže získal dvadsaťpercentnú zľavu za včasný nákup, ale dobre si zrátal, že pred dovolenkou by ste mali mať ešte aj narodeniny a meniny, čo by ho asi tiež niečo stálo, a takto sa môže vyhovoriť, že predsa ten „hlavný“ darček už máte a na nejaké buriny predsa nebude mínať, keď treba šetriť na vreckové… No nie?

Prsteň z drahého kovu s bielym kameňom

Tak, milá naša čitateľka, ak sa ti dostane tej radosti, že si pod stromčekom nájdeš malú škatuľku a v nej krásny, snubným charakterom obdarený šperk, posolstvo je zrejmé. Tvoj chlap ti chce povedať, že konečne, po troch deťoch a piatich rokoch spoločného súžitia, prišiel na to, že si tá pravá. A zrejme ťa čaká ponuka na sobáš.

Všetkých na Vianoce sa tešiacich zdraví Terézia

Patrí do vydania: 
December 2006