Miloš Mečíř - Merdcedes je moja rodinná značka

Už roky ste verný autám značky Mercedes-Benz. Čo pre Vás táto značka znamená?

Keď som sa zúčastnil Mercedes Cup-u v Stuttgarte, mal som možnosť nahliadnuť do sídla tejto firmy a zároveň si aj zajazdiť na športových automobiloch spolu s inštruktormi na testovacej dráhe v Sindelfingene. Raz sa mi podarilo aj vyhrať Mercedes Cup a odvtedy sa táto značka stala takpovediac rodinnou. Som s ňou veľmi spokojný, zabezpečuje mi pohodlie, ktoré potrebujem. Nepotrpím si na pretekanie. Spoľahlivosť a bezpečnosť je asi to najdôležitejšie, čo si na tejto značke vážim.

Aké kritériá máte pri výbere auta?

Nemusí byť rýchle, ale je pre mňa dôležité, aby ma dopravilo všade tam, kam potrebujem. Triedu E som mal osemnásť rokov a nikdy ma nesklamala, využil som ju aj pri turistike, športe. Vynikajúco spĺňa kritériá elegancie, komfortu aj výkonu.

Máte rád stúpajúcu ručičku tachometra?

Vždy hovorím, že nie je dôležité, či človek bude meškať päť alebo desať minút, ale či na dané miesto príde bezpečne. Auto sa pri adrenalínovom zaobchádzaní môže ľahko stať nebezpečnou zbraňou. Šoféroval som v rôznych krajinách a v niektorých som zažil naozajstný adrenalín. V Káhire napríklad platí, že má prednosť ten, kto viac trúbi.

Čím Vás nadchla nová generácia triedy E?

Je pre mňa vždy potešením sadnúť si za volant tejto triedy. Vlastnil som už niekoľko iných tried, ale k E-čku mám špeciálny vzťah. Zaujal ma zdokonalený podvozok a skutočne veľmi účinné brzdy. Je to pri jazde naozaj cítiť. Páči sa mi aj nová vizáž tejto triedy – je teraz dynamickejšia, ale pritom je to stále E-čko.

Ktorý z nových motorov by ste mali najradšej pod kapotou?

Ponuka motorov je naozaj lákavá, ale ako som už spomenul, nerád sa pretekám. Viac ma oslovuje úspornejší štýl jazdy. Optimálny je pre mňa nový motor 220 CDI s výkonom 125 kW. Auto je s ním dostačne živé i pri predbiehaní a spotreba je viac ako rozumná, okolo sedem litrov nafty. Tomuto autu svedčí to, čo je typické pre Mercedes, komfortná uvoľnená jazda. Hoci vyskúšať si napríklad E 500 s výkonom 388 koní či verziu AMG by nemuselo byť zlé…

Čo je podľa Vás v tomto vozidle dominantné?

Oceňujem, že na prvom mieste naďalej zostáva bezpečnosť. V novej generácii triedy E sú k dispozícii prvky, ktoré reagujú ešte rýchlejšie a účinnejšie ako doteraz. Mám na mysli najmä preventívny systém ochrany Pre-Safe, ktorý v kombinácii s adaptívnym tempomatom (Distronic) dokáže zabrániť zrážke alebo aspoň výrazne zmierniť následky havárie. Veľmi zaujímavým je aj nový systém svetiel (Intelligent light system), ktorý nielen natáča svetlomety do zákruty, ale aj napríklad v závislosti od rýchlosti mení ich dosah. To dáva možnosť včasnejších reakcií v nečakaných situáciách. Viem, o čom hovorím, zažil som niekoľko kritických situácií, ktoré našťastie dopadli dobre. Uvedomujem si však, čo znamená v ich prípade rýchla reakcia.Trieda E vždy reprezentovala akési srdce spoločnosti Mercedes-Benz, pričom zároveň odráža zakladné hodnoty tejto značky.S E-čkom som absolvoval aj mnoho dlhších ciest a vždy som si jazdu v ňom vychutnal. Toto vozidlo mi skrátka prináša radosť z jazdy, a to za každého počasia.

Autor
Martina Guzová