Filip Šebo - Chcem byť najlepší

Patrí k futbalovým talentom. Je mladý, atraktívny, priťahuje pozornosť tisícov futbalových fanúšikov aj médií. Slovenský športovec, ktorý sa stal zaujímavým aj pre reklamu veľkej športovej značky NIKE.

Vaši fanúšikovia to určite vedia, ale naše čitateľky tiež bude zaujímať, odkedy a prečo ste svoj život upísali práve futbalu.

K futbalu ma priviedol otec. Zobral ma na tréning a hodil mi loptu pod nohy. Mal som vtedy päť rokov. Som mu vďačný, že to spravil.

Čo pre Vás futbal znamená?

Všetko. Je to môj život, moja radosť zo života. Zabávam sa ním. To je asi to najhlavnejšie!

Každý vrcholový šport vyžaduje nesmierne odriekanie, doslova fyzickú i duševnú „drezúru“, a o Vás sa vie, že ste spoločenský typ. Dá sa zábava skĺbiť so športom, aby to na výkone nebolo poznať, aby ste, naopak, stále výkonnostne rástli?

Som profesionál a, samozrejme, viem, čo si môžem a čo si nemôžem dovoliť. Každú spoločenskú akciu si vopred premyslím, zhodnotím, či nebude mať vplyv na futbal, ktorý je na prvom mieste. Priznávam však, že bez spoločnosti a zábavy by som vo futbale nebol tam, kde som.

Viacerým špičkovým športovcom sme už položili otázku o talente. Myslíme si, že talent predstavuje len časť výkonu športovca a že úspech je predovšetkým výsledkom driny, odriekania, vôle, húževnatosti i trpezlivosti. Ako to vnímate Vy?

Úplne s Vami súhlasím. Talentov je veľa, ale tých, čo to dotiahnu do konca, je menej. Talent treba rozvíjať. A najdôležitejšie je chcieť. Ak niekto chce, dokáže podať výkon, rásť. O tom som presvedčený.

Ako vyzerá Váš pracovný deň?

Trénujem prakticky každý deň. Vždy, dokonca aj vtedy, keď máme nariadený odpočinok. Ani vtedy mi nedá len sedieť a jesť. Raz do roka máme mesiac dovolenky, ale aj počas nej sa treba udržiavať v kondícii. Na úplný oddych bude čas až po kariére, teraz treba robiť všetko pre to, aby som si ten oddych potom zaslúžil.

Ste úspešný mladý muž. Máte nejaký recept na úspech?

Riadim sa vždy sám sebou. Nevšímam si nikoho a vždy konám len podľa seba a toho, čo považujem za najsprávnejšie. Idem sám svojou cestou, ktorú som si vybral. Na tej ceste sú aj problémy, ale tak to v živote je. Niekedy som na tejto ceste hore, niekedy dole. Ale som presvedčený, že na jej konci bude môj vrchol!

Máte vo svojom živote či športe nejaké vzory?

Najväčším vzorom je mi môj otec. Ako človek i športovec. Bez neho by som určite nebol tam, kde som. Samozrejme, ako malý som mal vzory aj z trávnikov, napríklad Ronalda.

Máte koníčky?

Mám strašne veľa koníčkov. Tým najväčším je zábava. Zábava v spoločnosti mnohých ľudí, s úsmevom na tvári, pri dobrej hudbe.

Máte amulet alebo talizman? Hovorí sa, že mnohí športovci sú poverčiví a bez nejakého rituálu alebo talizmanu si podanie výkonu ani nevedia predstaviť.

Nemám nič také. Vždy si poviem, že chcem byť najlepší, a za tým idem. Nie vždy to vyjde. Ale o tom je šport. Sú v ňom výhry aj prehry.

Naše čitateľky, keďže sme lifestylový časopis, bude zaujímať i to, aké oblečenie preferujete, keď nie ste na trávniku. Máte obľúbenú značku oblečenia, topánok, parfumu?

Nemám nič špeciálne, kupujem to, čo mi padne do očí. Na oblečenie míňam najviac peňazí, to patrí k môjmu životnému štýlu. Často si sám sebe robím radosť tým, že si kúpim niečo na oblečenie.

A aký typ ženy či dievčaťa sa Vám páči? Aké vlastnosti žena musí mať, aby Vás upútala?

Jednoducho, musí ma zaujať na prvý pohľad. Veľmi mi záleží na výzore, čo mnohí kritizujú. Ja som ale skrátka taký… A potom ma to s ňou musí už len baviť.

Ktoré svoje doterajšie víťazstvo si najviac ceníte?

Prestup do Rangers. Aj to sa dá nazvať víťazstvom.

Čo chcete vo futbale dosiahnuť?

Veľa. Nemám stanovený vrchol. Tie sa menia po ich postupnom dosiahnutí.

Autor: 
Daniela Drábová
Patrí do vydania: 
December 2006