Zuzana Schmidt - s farbami posúvam po plátne svoj príbeh

Pochádzam zo Šintavy, maľbu milujem od detstva. Prvé skutočné dotyky s umením boli na strednej škole, kde som z výtvarnej výchovy maturovala, neskôr na univerzite. Tam som diplomovú prácu obhájila na katedre výtvarnej výchovy. Osud tak chcel, že maľba je súčasťou Arteterapie, ktorú som študovala na vysokej škole neskôr. Mám dvoch krásnych synov, ktorí sú mojimi prvými fanúšikmi a kritikmi zároveň. Teším sa, že ich viem priviesť na moje výstavy a ukázať im, že robiť niečo s láskou má zmysel. Tam, v obklopení kurátorov, galeristov, výtvarníkov a milovníkov umenia ma môžu vidieť nielen ako mamu, alebo pedagóga.

Odkedy sa venujete výtvarnému umeniu? Aký je váš vzťah k umeniu ako takému?

Myslím, že my ženy to máme akosi prirodzene v sebe už od mladosti. Intenzívnejšie vnímame farby, prirodzene sa s nimi hráme, kombinujeme, radi sa obklopujeme eleganciou a nie sú nám ľahostajné detaily. To všetko má pre nás silnejší význam ako pre mužov. Preto sa vieme potešiť pri výbere oblečenia, ale aj pri zariaďovaní bytu. A umenie je pre mňa toho prirodzenou súčasťou. Dotvára naše prostredie, v ktorom žijeme. Veď aj mnoho mojich obrazov si kúpili domov práve ženy. A to ma vždy poteší.

 

Viem, že okrem maliarskej tvorby aktívne pracujete aj v pedagogickej oblasti. Čo vás viac napĺňa?

Tu je to jednoduché, výtvarné umenie je súčasťou aj môjho pedagogického pôsobenia. Takže sa vlastne ustavične pohybujem v tvorivom prostredí, ktoré ma obohacuje aj v mojej vlastnej tvorbe. Deti prirodzene prežívajú svet slobodnejšie a spontánnejšie ako dospelí, sú pre mňa inšpiráciou. Som im za to vďačná a na oplátku sa ich snažím maximálne podporiť a venovať im pozornosť.

 

Čítal som, že najviac vám učaroval abstraktný expresionizmus. Aké motívy predstavujete na plátne? A ako sa rodí pomenovanie vašich obrazov?

Nebojím sa byť ženou, sama sebou. Moje obrazy sú, ako som už hovorila, vyjadrením mojich pocitov a energii, často aktuálnym zážitkom. Tomu zodpovedajú aj ich názvy. Zaradenie mojej tvorby kurátormi do kategórie môjho obľúbeného abstraktného expresionizmu ma teší, ale je len dôsledkom, na ktorý sa pri tvorbe nesústredím.

 

Červený pomaranč, akryl na plátne, 150x100 cm, r. 2021

 

Aké maliarske techniky využívate?

Maľujem gestom, vrstvím a štrukturujem farbu, hľadám vlastne sama to najlepšie vyjadrenie toho, čo cítim. Raz detail, raz dlhé gesto, oboje rovnako dôležité. Kombinujem rada farby a využívam koláže z rôznych materiálov.

 

V čom spočíva podľa vás osobitosť alebo originalita vašich obrazov? Akú ideu v sebe skrývajú?

Sú to vlastne moje osobné výpovede, často spomienky na konkrétne zážitky. V rozhovoroch s mojimi klientkami často zisťujem, akoby tú atmosféru cez farby a tvar prežívali spolu so mnou. A to je úžasný pocit.

 

Pri maľbe sa riadite len svojou víziou alebo máte nejaký vzor v slovenskom či vo svetovom umení?

Mám mnoho obľúbených autorov a ich diel, ale ako sa hovorí, ak dvaja robia to isté, nikdy to nie je to isté. Preto sa snažím byť hlavne sama sebou, hľadať svoju cestu a vyjadrenie.

 

Tvoríte aj na objednávku alebo sa riadite len svojím videním a cítením?

Tvoriť na objednávku je podľa mňa zložité, predsa len v mojej tvorbe je veľa spontánnosti a mnoho osobného, ťažko sa trafiť do iných očakávaní . Vybrať si z hotových prác je predsa len pre klienta ľahšie.

 

Pater noster, Akryl na plátne, 140x100 CM, r. 2022

 

Ako vám pomáha umenie v živote?

Ženy mi asi budú rozumieť, kombinujem všetko vlastne ako pri maľovaní som mama, pedagóg, domácnosť, kamarátky a pod. Preto čas nad obrazom je čas len pre mňa a moje myšlienky.

 

Kde ste sa stretli s najväčším záujmom o svoje obrazy u nás na Slovensku alebo v zahraničí? Ktorá galéria alebo výstava vám priniesla najkrajšie zážitky?

Je toho viac, ale tie posledné sú vždy najživšie. Krásna výstava s bohatou účasťou sa podarila tento mesiac na Bratislavskom hrade v spolupráci s kurátorom pánom Ľuboslavom Mózom. Potešil ma veľký záujem o diela a dobrá atmosféra . Veľmi si to vážim a ďakujem.

 

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?

Voľný čas rada trávim so svojimi deťmi, priateľmi, rodinou, rada sa s nimi smejem a rozprávam...v každom ročnom období je mojím relaxom beh, turistika, návšteva galérií, divadiel a dobrá kniha. V lete ma nájdete na vode na paddleboarde...

Kým som prišla k Tebe, stretla som ruže, akryl na plátne, 130x70 cm, r. 2022 

 

Aké je vaše životné krédo alebo slogan, ktorým sa ako umelec a človek riadite?

Nemám životné krédo. Páči sa mi výrok Fridy Kahlo, ktorý čiastočne vystihuje aj moju tvorbu: „Nemaľujem sny ani nočné mory, maľujem svoju vlastnú realitu.“

 

Aký odkaz chcete svojimi obrazmi odovzdať ľuďom?

Nech sa cítia príjemne pri mojich obrazoch, nech myšlienky, tvary, postavy, slová, či stavby, ktoré v nich objavia podnecujú ich predstavy, sny, prípadne spomienky. Nech si pri nich oddýchnu, prinesú im radosť a samozrejme, rozžiaria ich príbytky.

 

Jozef Dráb a redakcia časopisu Beauty&Woman Vám ďakuje za rozhovor

Foto archív Zuzany Schmidt

Patrí do vydania