Abeceda podľa Vincentky

O tom aká je svetoznáma minerálna voda Vincentka z Luhačovíc podľa abecedy informuje Jan Šumšal, riaditeľ spoločnosti Vincentka, a. s.

A ako alergici

Okrem moderných a účinných antialergík a kvapiek do nosa s obsahom kortikoidov, ktoré predpisujú alergológovia, neostáva veľa prirodzených  a prírodných prostriedkov na úľavu od alergickej nádchy. Patrí k nim Vincentka, ktorá učinkuje na všetky druhy alergií ako osvedčený pomocný podporný prostriedok, ktorý pomáha uľavovať od ich následkov, hlavne upchatého nosa. Na uvoľnenie dýchania pomáha aplikácia hypertonického nosového spreja Vincentka (do 3 rokov verzia Junior).

 

B ako babička

Vincentka je označovaná tiež ako „liek našich babičiek“. Jej liečivé aj preventívne účinky preverili stáročia. Vincentka svojím obsahom a vyváženosťou minerálnych solí a prvkov umožňuje rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, žalúdku a črevách. Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry. Gazdinky v Luhačoviciach roky pridávajú Vincentku do cesta, namiesto kypiacich práškov. Vinohradníci na južnej Morave ju roky podávajú vo svojich vínnych skliepkoch k vínu. Vynikajúco sa osvedčila aj pre miešanie vínnych strikov (s kvalitným suchým vínom v pomere 1: 1). Prináša aj rýchlu úľavu po nadmernej konzumáciu alkoholu, kávy a mastných jedál. Po silvestrovských oslavách je na nezaplatenie pri obnove iónovej rovnováhy v organizme. Pije sa studená, alebo sa používa na riedenie ovocných štiav, či na zálievku zeleninových šalátov.

 

C ako CO2

Do Vincentky CO2 dodáva z hlbín zeme sama príroda. CO2 v podzemí má anorganický, juvenílny  pôvod, súvisiaci s vulkanickou aktivitou.  Oxid uhličitý preniká z veľkých hĺbok a následne sa CO2 v podzemnej vode rozpúšťa a vzniká tak kyselina uhličitá, ktorá pôsobí na okolitú horninu a obohacuje podzemnú vodu o minerálne látky.

 

D ako diabetes

Vincentka je úspešná je pri poruchách látkovej výmeny (diabetes mellitus 1 aj 2. typu), pri ochoreniach tráviaceho ústrojenstva – používa sa u pacientov s ochorením žalúdka, pri dvanástnikových vredoch, chorobách čriev, žlčníka, pankreasu a po ich operáciách, pri Crohnovej chorobe a ochoreniach dýchacích ciest (hlasivky, astma, bronchitída, dýchanie).

 

E ako export

Hlavným trhom je pre Vincentku Česká republika a najdôležitejšou exportnou krajinou Slovensko. Vyváža sa i na Ukrajinu, do Ruska, Estónska, USA, na Cyprus (odtiaľ sa vozí aj do Grécka). Čína vyzerala ako perspektívny trh, ale po politických zmenách sa tam vyváža iba občas a málo.

 

F ako fľašovanie

História predaja Vincentky vo fľašiach siaha do roku 1820. V roku 1851 bola pri prameni Vincentky postavená prvá plnička a skladisko fliaš. Toho istého roku sa vyviezlo      160 000 ks fliaš s obsahom 1,5 l. V rokoch 1946 - 1949 pri výstavbe novej kolonády kúpeľov Luhačovíc sa súčasne vybudovala úplne nová budova plniarne s najmodernejšími plniacimi linkami tej doby. V tej dobe už bolo vyrobených ročne cca 2 milióny fliaš. V súčasnosti je to 5,5 milióna 0,7l fliaš. Po druhej svetovej vojne vznikla nová plnička za kolonádou a v roku 1976 bola zmodernizovaná. V roku 1993 bola plnička sprivatizovaná, ale po troch rokoch činnosť ukončila a prevádzky boli uzavreté. Súčasný vlastník - akciová spoločnosť Vincentka plniareň znova postavila na nohy a vrátila minerálke výsadné postavenie.

 

G ako geológia

Geologické podložie širokého okolia Luhačovíc tvoria flyše (račanská jednotka magurského flyšu). Sú charakteristické striedajúcimi sa vrstvami pieskovcov, zlepencov a ílovcov. Tie sú značne nepriestupné pre vodu, vďaka čomu došlo v hĺbke k uchovaniu zvyškovej vody treťohorného (pleistocénneho) mora. Tektonické poruchy v nepriestupných horninách (nezdenický zlom v širšom okolí Luhačovíc) umožňujú výstup vôd k povrchu. Rôzne cesty výstupu tak vedú k rozličnému zloženiu tunajších kyseliek. Najznámejším z nich je Vincentka, ľudovo Slanica, kedysi známa tiež ako Hlavný prameň.

 

H ako historia

 História kúpeľníctva siaha až do roku 1590, kedy Luhačovice pripadli rodine Bartodějských z Bartoděj. Tou dobou je tu prameň zvaný Bublavý (dnes Amandka). Prvá písomná zmienka o existencii liečivých luhačovických minerálnych vôd pochádza od fyzika a lekára Jana Ferdinanda Hertoda z Todtenfeldu. V roku 1669 vydal písomnú správu o chemickom zložení luhačovickej vody, opísal spôsob pitnej liečby a úspešné výsledky liečenia. O vznik kúpeľov sa zaslúžil šľachtický rod Serényiovcov. Koncom 18. storočia tu dal gróf Vincenc postaviť prvé liečebné a ubytovacie zariadenia a po ňom je aj Vincentka od roku 1792 nazvaná. Kedysi podávala na cisárskom dvore a vo viedenských kaviarňach. Bola zdrojom obživy luhačovických vodákov (ako nazývali prepravcov).

 

CH ako choroby

Je odporúčaná na pitné a inhalačné kúry pri ochoreniach dýchacích ciest, hlasiviek, pri chorobách látkovej výmeny, vredovej choroby žalúdka, dvanástnika a ich pooperačných stavoch, pri chronickom zdurení pečene, diabete mellitus, chronickej pankreatitíde. Pomáha regenerovať aj vnútorné prostredie človeka po veľkých stratách potu (šport, ťažká fyzická práca, horúčkovité ochorenia) a upravuje metabolizmus po alkoholových excesoch a ťažkých jedlách. Jeden dúšok Vincentky postačí na uhradenie dennej dávky jódu, môže slúžiť na prevenciu zubného kazu u detí a je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre športovcov, deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Odporúča sa tiež proti vzniku suchých zápalov nosovej sliznice a na prevenciu jej recidív.

I ako inhalácia

Inhalácia Vincentky je najlepším spôsobom posilnenia imunity, ako prevencie pred sezónnymi infekčnými ochoreniami dýchacích ciest. Vincentka sa inhaluje priamo z prameňa v Kúpeľoch Luhačovice, ale fľašovanú ju využívajú takmer všetky inhalatória v Čechách a na Slovensku bez akejkoľvek úpravy. V súčasnosti pozorujeme čoraz častejšie využívanie Vincentky v domácich inhalátoroch v domácom prostredí. Hlavným činiteľom, ktorý ovplyvňuje chorú sliznicu dýchacích ciest je chemický či farmakochemický účinok inhalovaných minerálnych vôd. Miestny účinok aerosólu sa prejavuje tiež fyzikálne (mechanicky), tepelne a osmoticky. Pri inhalácii minerálnych vôd sa teda predovšetkým uplatňuje ich komplexný účinok.

 

J ako jód

Jedným z najlepších zdrojov jódu pre ľudský organizmus je Vincentka. Odporúčaná denná dávka jódu u dospelých je 150 mcg. Na jej pokrytie stačí jeden dúšok Vincentky denne. Jód je stopový prvok, ktorý potrebuje štítna žľaza na riadenie všetkých metabolických pochodov v tele. Správne a pravidelné množstvá jódu sú základom zdravého organizmu, zrýchľujú metabolizmus, podporujú spaľovanie tukov a bránia nahromadeniu cholesterolu. Nedostatok jódu spôsobuje vznik civilizačných chorôb, oslabenie imunity a nesprávnu funkciu dôležitých orgánov, hlavne štítnej žľazy.  

 

K ako kloktanie

Kloktanie je stará osvedčená metóda ako sa vysporiadať s bolesťou v krku. Treba ho použiť okamžite už pri nastupujúcich bolestiach hrdla a priniesť tak telu rýchlu úľavu. Kloktanie Vincentkou pôsobí upokojujúco, protizápalovo a dezinfekčne.  

 

L ako Lázně Luhačovice

O svetovú známosť sa zaslúžila minerálna voda Vincentka prameniaca v Kúpeľoch (Lázních) Luhačovice samotná, predovšetkým svojimi účinkami a výnimočným zložením. Vincentka mala však šťastie aj na osobnosti-gróf Vincenc Serenyi, fyzikus Jan Ferdinand Hertod z Todtenfeldu, architekt Dušan Jurkovič, skladateľ Leoš Janáček. História využívania luhačovických minerálnych vôd je úzko spätá so stavbami. Veľkým dielom sa na výzore Luhačovíc podieľal najvýznamnejší slovenský architekt Dušan Jurkovič, so stavbami ako Janov dom (dnes Dom Dušana Jurkoviča), vila Chaloupka, vila Jestřábí...

 

M ako mineralizácia

Žartom sa hovorí, že Vincentka obsahuje takmer celú Mendelejevovu periodickú tabuľku prvkov. Je to veľmi silno mineralizovaná, jódová uhličitá minerálna voda z prírodného liečivého zdroja, hydrogénuhličitan-chlorido-sodného typu, so zvýšeným obsahom fluoridov a kyseliny boritej, studená, hypotonická. Obsahuje ióny sodíka, draslíka, vápnika, lítia, horčíka, fluóru, chlóru, jódu a železa. Železo je však pred stáčaním do fliaš odstraňované. Celková mineralizácia dosahuje 10 050 mg / l. Osmotickým tlakom 634,7 kPa sa blíži osmolarite ľudskej krvi a vnútrobunkových tekutín. Obsahuje biogénne prvky, akými sú lítium, rubídium, cézium, meď, zinok, vanád, chróm, kobalt vo fyziologickom pomernom zastúpení.

 

N ako Nasalis

Odborníci odporúčajú na výplach nosa používať Vincentku NASALIS, ktorá je vyrobená z koncentrátu Vincentky. Je určená na preplachovanie nosných dutín a nosohltanu pomocou preplachovacej plastovej kanvičky. Vincentka NASALIS na rozdiel od Vincentky neobsahuje oxid uhličitý, roztok je izotonický, má upravené pH, obsahuje glycerol, stačí ju zmiešať s teplou pitnou vodou (na teplotu cca 37 ° C). Výhodou je  o polovicu cenovo výhodnejšie preplachovanie ako Vincentkou.

 

O ako osmóza

Vincentka zlepšuje dýchanie, pretože oxid uhličitý a soli obsiahnuté v tejto minerálke, majú schopnosť rozpúšťať hlieny. Vincentka je nenávyková, nielenže neničí sliznicu, ale napomáha jej hojeniu, pretože je pre organizmus fyziologicky prirodzená. Má osmocitu podobnú ako ľudský organizmus a práve na princípe osmózy pomáha Vincentka prirodzene uvoľniť opuch nosovej sliznice a obnoviť priechodnosť nosa.

 

P ako pitný režim

Ideálnym nápojom na letný pitný režim, s dopĺňaním minerálov, je Vincentka. Dokáže nahradiť úbytok solí a celého radu prvkov v jedinom nápoji. Pritom je to 100% prírodný produkt. Denne aj v lete postačí 0,3 až 0,7 l Vincentky na nahradenie minerálov vylúčených potením pri bežnej fyzickej námahe. Minerálka je vhodná ako prírodný doplnok výživy pre bežných ľudí, športovcov ale aj deti, tehotné ženy a rekonvalescentov. Vincentka svojím obsahom minerálnych solí pomáha regenerovať vnútorné prostredie po veľkých stratách potu. Preto je vhodná pri športových výkonoch a tréningoch, cvičeniach, pri ťažkej fyzickej práci, pobyte v teplom prostredí a horúčkovitých ochoreniach.

 

R ako rodina Vincentky 

Vincentka v spolupráci s poprednými špecialistami vyvinula celý rad ďalších produktov ako sú nosné spreje, sirupy, pastilky, zubné pasty, hydratačné krémy alebo koncentrát k preplachu nosových dutín Vincentka Nasalis. Balená Vincentka sa používa aj v niektorých zdravotníckych zariadeniach (aj na Slovensku) najmä na inhalácie a výplachy, predovšetkým pre alergikov. Pomerne veľký záujem je aj o pastilky, najmä v Českej republike a na Slovensku. Oceňujú ich predovšetkým umelci a ľudia, ktorí pracujú s hlasom.

 

S ako sklo

Odľahčené dohneda sfarbené sklo, ktoré Vincentka používa, je odolné, hygienické, estetické a prírodné. Tiež znižuje zaťaženie životného prostredia, znižuje spotrebu surovín a tvorbu emisií CO2. Sklo uchováva chuť a výživovú hodnotu potravín a nápojov ako žiadny iný materiál. Od roku 2006 sa Vincentka plní len do nevratných fliaš z tenkostenného skla a po použití patrí do kontajnera na zber skla. Sklo, ktoré Vincentka používa, chráni pred vplyvom svetla, neprepúšťa  plyny a dlho udržuje obsah oxidu uhličitého.  

Š ako Šumšalovci

Za súčasnou podobou firmy Vincentka, a.s., zaoberajúcou sa jej plnením do fliaš  a jej ďalšími aktivitami vidíme rodinu Šumšalovcov. Spoločnosť Vincentka, a. s., bola založená v roku 1997 za účelom kúpy a obnovenia prevádzky plniarne liečivej minerálnej vody. Predchádzajúci majiteľ budovy ju prakticky doviedol do krachu a jej obnova nebola jednoduchá. Súčasní majitelia ju prevádzkujú ako rodinnú firmu. Rodina Šumšalovcov stála aj za rozšírením výroby, keď okrem plnenia minerálnej vody do fliaš, sa jej výrobný program rozšíril s vlastným know-how aj o ďalšie výrobky. 

 

T ako treťohory

Pôvodom je Vincentka vlastne zvyšková morská voda z pravekého treťohorného mora, ktorá zostala uväznená medzi vrstvami hornín pod Luhačovicami. Z hlbín ju obohacuje oxid uhličitý a riedi sa obyčajnou podzemnou vodou. Pri svojej ceste na povrch prechádza rôznymi vrstvami hornín a rozpúšťa stopové prvky, takže nakoniec obsahuje takú širokú škálu prvkov, ako máloktoré iné minerálne vody.  

 

U ako účinok

Vincentka pomáha udržiavať fyziologickú čistiacu schopnosť nosovej sliznice (funkciu riasinkového epitelu), optimálne fungovanie tzv. slizničnej imunity ako primárnej obrany pred infekciou. Vincentka je najlepší podporný prostriedok pre uvoľnenie dýchania pri akútnych a chronických ochoreniach dýchacích ciest a alergiách.Celkovým zložením hypotonickej kyselky s obsahom jodidov priaznivo ovplyvňuje obranyschopnosť dýchacích ciest. Nielenže sa pije a inhaluje, ale aj kloktá, kúpe sa v nej, rozprašuje sa nosovým sprejom, požíva sa na výplach a vo výrobkoch na báze tejto minerálnej vody sa aj cmúľa, čistia sa ňou zuby, zvlhčuje sliznicu a rozpúšťa hlieny.  

 

V ako Vincent

Meno Vincentka pochádza od grófa Vincenca (z rodu Serényiovcov), ktorý dal v Luhačoviciach koncom 18. storočia postaviť prvé liečebné a ubytovacie zariadenia. Názov Vincentka sa objavil v roku 1792. História predaja Vincentky vo fľašiach má takmer 200 rokov a siaha do roku 1820. História kúpeľníctva v Luhačoviciach však siaha až do roku 1590. Vodu pili až na cisárskom dvore vo Viedni, už za čias Márie Terézie.

 

Z ako zubná pasta

Vzniku paradentózy zabraňuje zubná pasta Vincentka s obsahom prírodných minerálov, ktorá priaznivo pôsobí na sliznicu dutiny ústnej, udržuje zdravý stav ďasien, zuby čistí a súčasne ošetruje. Vincentka je i prírodným zdrojom fluóru.

 

Viac informácií je na www.vincentka.cz.  

Patrí do vydania: 
Júl-August 2022