Detské, funkčné, dizajnové - JBL JR460 NC

Produktové portfólio detských slúchadiel JBL sa rozrástlo o jeden dizajnovo mimoriadne vydarený kúsok s označením JR460 NC. Ešte donedávna bolo aktívne potláčanie okolitého hluku iba výsadou kvalitnejších a finančne náročnejších modelov. Dnes si už ticho pre lepšie sústredenie pri štúdiu či relaxovaní môžu dopriať aj školáci a tínedžeri, lebo presne pre túto kategóriu sú nové JBL JR460 NC určené.

Do redakcie sme ich dostali na otestovanie v atraktívnej sivo-bielo-oranžovej kombinácii, ktorá mi príde farebne absolútne neutrálna, vhodná pre chlapcov i dievčatá. Ponuka však zahŕňa aj pekný modro-svietivo zelený model a čisto dievčenské vyhotovenie kombinujúce pastelové odtiene ružovej s prvkami svietivej oranžovej. Všetky tri sú rozhodne veľmi šik. Aj celkové vyhotovenie slúchadiel si zaslúži pochvalu. Použité plastové materiály pôsobia hodnotne a všetky sú matné, takže na nich neostávajú nepekné odtlačky prstov. Hlavový most je vo vrchnej časti čalúnený rovnakým materiálom, aký je použitý aj na náušníky. Tie sú vystlaté komfortnou pamäťovou penou. Výrazné označenie ľavého a pravého slúchadla je vo vnútri každého zo slúchadiel. Ovládacie prvky slúchadiel sú v pravej spodnej časti plastovej konštrukcie. Ide o trojicu veľkých, a tým jednoducho nahmatateľných ovládačov. Tlačidlom s výrazom smajlíka sa zapína/vypína funkcia aktívneho potláčania okolitého hluku, nasleduje multifunkčné tlačidlo na ovládanie základných funkcií prehrávania a telefonovania. Posledné slúži na zapnutie slúchadiel a párovanie pomocou technológie Bluetooth. Ak by ste náhodou neodhadli ich výdrž, ktorá je – mimochodom – veľmi slušných 30 hodín s vypnutou funkciou ANC, a dôjde vám batéria, k dispozícii je tiež 3,5 mm vstup na káblové prepojenie hneď vedľa tlačidla na zapnutie. Nasleduje farebná kontrolka stavu slúchadiel a drobný priestor vyústenia vstavaného mikrofónu.

 

Konštrukcia slúchadiel je uzavretá a otočný a sklopný mechanizmus umožňujú zložiť slúchadlá do kompaktných rozmerov. Veľkosť hlavového mosta sa nastavuje stupňovito a je pekne vyznačený notami pre zapamätanie si polohy, ak slúchadlá využívajú viacerí členovia domácnosti. Z technickej a dizajnovej stránky nemám tejto novinke čo vyčítať. Zaujímavé by však bolo vyskúšať si ich opäť po pár mesiacoch aktívneho používania alebo rovno pred uplynutím dvojročnej záruky, keďže práve detskí používatelia sú často na mechanické namáhanie výrazne náročnejší.

 

Zo zvukovej stránky sú to klasické JBL slúchadlá, ktoré majú pekne výrazné a prekreslené stredy, čo zodpovedá ich duálnemu využitiu na zábavu, ale aj na štúdium. Basy sú primerané, povedal by som zodpovedajúce cieľovej vekovej kategórii. Pre ochranu detského sluchu sú vybavené ochrannou funkciou JBL Safe Sound, ktorá neumožní prekročiť hranicu 85 dB. Výdrž slúchadiel je pri zapnutej funkcii aktívneho potláčania hluku 20 hodín a po jej vypnutí sa zvýši až o tretinu na 30 hodín, čo pokryje približne ich týždňové aktívne používanie. Vyskúšal som aj kvalitu prenosu pri telefonovaní, keďže slúchadlá sú určené aj na online štúdium. Všetko funguje stabilne a podľa mojich očakávaní. Slúchadlá sú tiež vybavené funkciou viacbodového pripojenia, ktoré umožňuje rýchle prepínanie medzi viacerými Bluetooth zariadeniami. Keďže využívam iOS platformu, nemal som možnosť vyskúšať si funkciu Fast Pair od Google, ktorá prináša pokrokové párovanie viacerých zariadení jednoduchým poklepaním na displej.

 

Slúchadlá JBL JR460 NC sú moderné dizajnové slúchadlá, ktoré ma vyslovene bavilo testovať. Páčili sa mojim deťom a musím priznať, že aj mne. Zo zvukovej stránky spĺňajú všetky požiadavky na prácu i zábavu a poteší vás aj ich dlhá výdrž, vďaka ktorej nemusíte viac dní riešiť ich nabíjanie. Hádam jedinú drobnosť, ktorú by som privítal, je jednoduché prenosné puzdro. Úplne by stačilo drobné vrecúško podobné tomu na telesnú, ktoré by deťom ochránilo slúchadlá pred nechceným poškodením. Aktuálne je možné tieto slúchadlá dočasne kúpiť za atraktívnu cenu 59,90 €.

Patrí do vydania