Majte svoje srdce stále pod kontrolou

Dva roky trvajúca pandémia počas ktorej sme nevedeli, čo nás čaká ďalší deň, pretože naša generácia dovtedy nič také nezažila. Neboli sme pripravení, nevedeli sme čo robiť. Popri strachu z ochorenia sme si prechádzali existenčným strachom a strachom z nepoznaného. Pandémia ustúpila do pozadia, a vypukla vojna, ktorá sa nás bezprostredne týka.

Obavy a rôzne typy strachov sa tak stali počas dvoch rokov našou takmer dennou rutinou. Strach a s ním súvisiace psychické stavy, výrazne ovplyvňujú našu imunitu, celý organizmus a samozrejme krvný tlak.

 

Naša psychika vplýva na zdravotný stav

Naša psychika výrazne vplýva na zdravotný stav. Možno viac, ako by sme si boli schopní pripustiť. Aj to je jeden z dôvodov, prečo nám lekári takmer pri každom ochorení odporúčajú zmeniť životný štýl – viac sa hýbať, zdravšie sa stravovať a najmä eliminovať stres. Inak tomu nie je ani pri vysokom krvnom tlaku alebo odborne povedané artériovej hypertenzii.

 

Vysoký krvný tlak môže zabíjať

Vysoký krvný tlak môže zabíjať. A výrazne mu v tom môže „pomôcť“ práve stres. Najmä ten dlhodobý, ktorý už možno nazvať chronickým. Dochádza k nemu vtedy, keď je organizmus dlhodobo pod vplyvom nejakej záťaže, s ktorou si nevie poradiť. Jeho príznaky by nás mali varovať a vyzvať: „ Začni niečo robiť inak.“ K najčastejším príznakom chronického stresu patria plačlivosť, výbušnosť, chronická únava, či strata zmyslu pre humor a tiež poruchy spánku. Pri týchto príznakoch je telo vystavené obrovskej záťaži, ktorú už často nie je človek schopný zvládnuť sám a potrebuje pomoc lekára – špecialistu. Okrem psychiky môže pri takejto záťaži prísť aj k nerovnováhe ostatných životne dôležitých orgánov. Vrátane toho najvzácnejšieho. Toho, bez ktorého sa nedá žiť. Srdca. To pri vysokom krvnom tlaku vytláča krv do užšieho priestoru, čím sa viac namáha. Tejto situácií sa musí prispôsobiť a tak svalovina jeho ľavej komory postupne hrubne, čím sa zhoršuje aj okysličenie srdca. Viac sa vyčerpáva až môže dôjsť k jeho zlyhávaniu. Vplyvom vysokého krvného tlaku trpia aj cievy. Poškodzuje sa ich vnútorná výstelka a môžu sa na nich usádzať tuky a vznikať krvné zrazeniny. Ak sa upchá cieva v mozgu, príde k mŕtvici. Ak sa upchá cieva zásobujúca srdce, vznikne infarkt myokardu.

 

Vysoký krvný tlak nebolí a podceňujeme ho

Vysoký krvný tlak nebolí. Môžu nás na neho upozorniť bolesti hlavy či hrudníka. Môže sa vám pustiť krv z nosa, tŕpnuť vám prsty alebo končatiny, alebo môžete cítiť dušnosť. Tieto príznaky nie vždy musia znamenať vysoký krvný tlak. Keďže vysoký krvný tlak nebýva sprevádzaný výraznými príznakmi, môže nepozorovane škodiť celé roky. Najideálnejší spôsob je začať si svoj krvný tlak merať, v pohodlí domova, a výsledky si zapisovať a konzultovať ich so svojim lekárom. „Jediný spôsob, ako sa dozvedieť, či trpíte hypertenziou, je dať si správne odmerať svoj krvný tlak. Aby sme mali svoj vysoký krvný tlak pod kontrolou, musíme byť najskôr správne diagnostikovaní,“ hovorí MUDr. Anna Vachulová, PhD., Kardiologická klinika LF UK a NÚSCH, a.s., prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti SHS SLS.

 

Veľa sa o tom píše, ešte viac hovorí a stále priveľa ľudí zomiera na nedbalosť. Ľudí, ktorí tu ešte mohli byť, no podcenili to najdôležitejšie. Svoje srdce. Niečo také, ako mne sa to stať nemôže, vyhoďte zo svojho slovníka. Aj ten stres, ktorí niektorí vnímajú viac, iní menej, je dôvodom na zmenu v myslení. Čo tak pridať k rannej rutine nový návyk a tým je meranie krvného tlaku?

 

Prečo si pravidelne merať tlak?

Hypertenzia alebo choroba vysokého krvného tlaku je celosvetovým problémom. Postihuje 40 až 50 percent dospelých osôb vo veku nad 18 rokov. Hypertenzia ako jedna z najčastejších chronických chorôb je rizikovým faktorom pre mnohé ďalšie kardiovaskulárne ochorenia, napríklad pre srdcové zlyhávanie, mozgový infarkt, chronickú ischemickú chorobu srdca či infarkt myokardu. Je preto potrebné liečiť ju včas, aby sa zabránilo vzniku mnohých vážnych komplikácií. Tie začínajú pri nečakaných náhlych srdcových, alebo mozgových príhodách a môžu končiť dlhoročnou liečbou, trvalou invaliditou, alebo aj okamžitou smrťou. 

 

Aké sú optimálne hodnoty krvného tlaku?

Optimálne hodnoty krvného tlaku u zdravého človeka sú 120/80 mmHg. Hodnoty nad 140/90 mmHg namerané v pokoji, znamenajú vysoký krvný tlak. Zároveň sú to aj prahové hodnoty, kedy je už potrebné začať s liečbou hypertenzie. Pre väčšinu liečených pacientov je cieľový tlak krvi pod 130/80 mmHg. Ani u starších pacientov nad 65 rokov by nemal presiahnuť hodnoty 140/80 mmHg. Pri meraní tlaku je dôležité merať si aj srdcovú frekvenciu: optimálna je okolo 60 úderov za minútu. Za rizikovú sa u hypertonikov považuje srdcová frekvencia nad 80 úderov za minútu v pokoji, bez ohľadu na vek.

 

Prečo si merať tlak doma?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo by sme si mali merať krvný tlak doma. Tým najdôležitejším je „mať svoje srdce stále pod kontrolou“. Merať si tlak doma má svoje výhody aj z dôvodu syndrómu bieleho plášťa. Tento syndróm je charakterizovaný istým pocitom stresu, ktorý majú pacienti pri návšteve lekára a jeho dôsledkom je vyšší krvný tlak. Presným opakom je tzv. maskovaná hypertenzia, pri ktorej majú ľudia vysoký krvný tlak mimo ambulancie. Počas merania tlaku lekárom v ambulancií, sú hodnoty ich krvného tlaku normálne. Všetko toto sú dôvody, prečo je dobré merať si tlak doma. Hodnoty si zapisujte a vďaka smartfónu a telemedicíne ich môžete zdieľať a prediskutovať s lekárom.

 

Ako si merať tlak doma?

Tlak by ste si mali merať pravidelne, presným a klinicky overeným tlakomerom. Ideálne je merať si krvný tlak v rovnakom čase ráno a večer, spočiatku denne a neskôr 1 až 2-krát v týždni. V rámci prevencie sa odporúča merať krvný tlak 1 až 2-krát do roka, vždy po dobu 7 dní.

 

Krvný tlak zvykne kolísať. Preto, keď sa so sledovaním tlaku začína, malo by sa meranie opakovať 2-3 krát za sebou. Rozhodujúci je potom priemer 2. a 3. merania. Medzi jednotlivými meraniami je potrebné počkať najmenej 2-3 minúty. Keď sú namerané hodnoty po dlhší čas podobné, stačí meranie vykonávať iba raz.

 

Krvný tlak by sa mal merať v pokoji. Minimálne 30 minút pred meraním sa neodporúča jesť, piť, fajčiť ani cvičiť.

 

Počas merania by ste mali sedieť, s rukou mierne zohnutou v lakti a opretou o stôl. Nohy by sa nemali prekrižovať. Tlak si merajte na tej ruke, na ktorej bol pri vstupnom vyšetrení odmeraný vyšší tlak krvi. Väčšina ľudí si meria tlak na ľavej paži.

 

Z paže si odstráňte tesne priliehajúci odev, ktorý by mohol brániť plynulému prietoku krvi. Tenkú vrstvu oblečenia nie je potrebné vyzliekať, moderné tlakomery spoľahlivo odmerajú krvný tlak aj cez tenkú blúzku či košeľu.

 

Manžeta tlakomeru sa umiestňuje na pažu vždy v úrovni srdca. Pri tlakomeroch na rameno umiestnite manžetu približne 1-2 cm nad lakťový ohyb (hadička manžety smeruje dopredu k lakťovej jamke). Manžeta by nemala byť voľná, ani veľmi silno utiahnutá. Medzi manžetou a pažou by mal zostať priestor maximálne na jeden prst.

 

Počas merania by ste sa nemali hýbať ani rozprávať. Odporúča sa namerané hodnoty zapisovať a sledovať ich dlhodobý trend. Nie je potrebné sa znepokojovať jednou neobvykle nižšou alebo vyššou nameranou hodnotou tlaku krvi. Dôležitý je dlhodobý trend a pravidelné meranie.

 

Ako si vybrať správny tlakomer?

Pri zdravotníckych pomôckach platí ešte viac pravidlo siahnuť po osvedčenej značke. Tlakomer musí byť štandardizovaný, klinicky presný a pri jeho výbere sa zamerajte aj na jeho funkcie. Tlakomer OMRON M6 Comfort s unikátnou Intelli manžetou (pre normálnu aj silnejšiu pažu) ponúka viac, ako len samotné meranie. Má extra veľký duálny displej, detekuje nepravidelné pulzy (riziko arytmie), upozorňuje na rannú hypertenziu. Funkcia AFib (automatické meranie 3x po sebe) detekuje riziko fibrilácie predsiení srdca. Tlakomer vás upozorní na nepravidelné pulzy, ktoré by mohli naznačovať atriálnu fibriláciu, ktorá je najčastejšou príčinou mozgovej mŕtvice. Ak chcete výsledky svojho krvného tlaku zdieľať so svojim lekárom, vyberte si Tlakomer OMRON M7 Intelli IT, ktorý je navyše vybavený aj bezdrôtovým Blue­tooth pripojením k telefónu, alebo tabletu. Namerané dáta môžete odoslať do OMRON Connect aplikácie, kde je možné ich nielen uschovávať, sledovať grafy, históriu a priemery, ale aj zdieľať s ďalšími aplikáciami, či svojim lekárom.

 

Zmiernite stres

Ide jar a s ňou nové začiatky. Jarná rovnodennosť prináša znovuzrodenie prírody, ktorá sa zobúdza po dlhom zimnom spánku. Slnko nám dáva veľa energie a ponúka veľa možností, ako tráviť čas vonku. Vyberte sa na prechádzku. Najlepšie do lesa. Dýchajte čerstvý vzduch a problémy nechajte doma. Vyvetrajte si hlavu aj myšlienky. Zaveďte si rituál pravidelných prechádzok. Keď ste doma, nesledujte správy. „Nenasávajte“ do seba negatívne a deštruktívne myšlienky. Otvorte si radšej peknú knihu a preneste sa do inej doby. Prežívajte príbeh spolu s hlavným hrdinom. V bežnom živote sa zaoberajte vecami, ktoré viete ovplyvniť. Venujte sa svojim koníčkom. Začnite maľovať, alebo len prenášať farby na plátno. Opatrenia sa uvoľnili, tak sa stretávajte s pozitívne naladenými ľuďmi. Nenechajte sa vtiahnuť do diskusií, ktoré nemôžu dopadnúť dobre. Venujte sa pozitívnym myšlienkam, buďte vďační za každý deň, za každý nádych, s ktorým sa ráno prebúdzate, za každý úsmev niekoho blízkeho, za objatie. A hlavne, nestrácajte vieru. Všetko zlé sa raz skončí. Po noci vychádza slnko a keď budete v sebe pestovať strach, nemusíte ho vidieť. Ostatne, ak sa aj niečo stane, ako to ovplyvníte? Nie je lepšie žiť každý deň, akoby bol posledný?

 

Obaľte svoje srdce láskou. A majte ho stále pod kontrolou. Zaveďte si preto rituál pravidelného merania krvného tlaku. Aby vaše srdce mohlo ďalej biť.

 

Andrea Hinková Tarová

Patrí do vydania