Monika Hilmerová - teší ma, že jazdíme ekologicky

Obľúbená herečka, mama a nadšená šoférka Monika Hilmerová nám prezradila, ako dobíja energiu nielen sebe, ale aj štvorkolesovému členovi rodiny. Dozviete sa, kde rada trávi dovolenky, čo nemôže chýbať v jej batožine, ale aj to, či zvláda starostlivosť o auto úplne samostatne. Ako ambasádorka elektromobility pre značku ŠKODA vám zároveň poskytne zopár tipov, ako si zvyknúť na spolužitie s elektrickým autom alebo na čo sa zamerať pri výbere toho pravého vozidla pre vašu rodinu.

Mnohí v umeleckej brandži to nemajú s uplatnením sa počas pandémie jednoduché. Vy pokračujete v nakrúcaní populárneho seriálu Oteckovia, kde vás ešte môžu fanúšikovia, okrem predstavení v Slovenskom národnom divadle, vidieť?

Nakrúcanie seriálu Oteckovia prebiehalo aj počas prísnych pandemických opatrení, takže som pracovala v podstate stále, s výnimkou 80 dní počas prvej vlny koronavírusu, kedy bolo všetko zatvorené. Nemám v tom teda žiadnu zmenu, pretože som stále nakrúcala a aj hrala v divadle, kde sme pripravovali predstavenia a nové premiéry. V Slovenskom národnom divadle sme hrali predstavenia tento rok výnimočne aj počas augusta. Okrem seriálu Oteckovia som niekoľko mesiacov nakrúcala aj jeden nový projekt mimo Slovenska, o ktorom však zatiaľ nemôžem prezradiť viac.

 

Ako momentálne vyzerá váš bežný pracovný deň aj z pohľadu maminy a manželky?

Momentálne pracujem naozaj dosť veľa a voľných dní mám pomenej, ale snažím sa program si usporiadať tak, aby som mohla byť čo najviac s rodinou. Jaro taktiež natáčal seriál a venoval sa svojej práci, takže si musíme obaja prácu doma zladiť. Skvelé je, že sa môj manžel dokáže postarať o deti a celú domácnosť úplne rovnocenne ako ja, takže si môžeme povinnosti prestriedať. Na striedačku sa tak môžeme autom presúvať na skúšky, tréningy či natáčanie. A teraz s ENYAQom navyše úplne bezemisne, čo nás veľmi teší, lebo nám na ekológii naozaj záleží.

 

Spolu s rodinou žijete v rakúskom Hainburgu, a tak sa za prácou musíte presúvať autom na Slovensko. Nie je to pre Vás časovo či inak náročné?

Lokalita, kde bývame, je vzdialená len 14 kilometrov od Bratislavy, takže som od jej centra asi 15 minút autom a tým smerom väčšinou ani nezažívam žiadne zápchy na cestách, na rozdiel od iných, čo do Bratislavy dochádzajú z jej okolia.

 

Stali ste sa ambasádorkou elektromobility pre značku ŠKODA. Ako vnímate výzvy spojené s elektrickými autami a životným prostredím?

Ekológia je pre mňa nesmierne dôležitá a veľmi silno ju vnímam. Každou troškou, ktorou môžem prispieť k tomu, aby som sa správala ekologicky, tak tým lepšie, pretože mi na tom záleží a robí mi to radosť. Teším sa, že sa mi naskytla takáto možnosť a verím, že elektromobilita bude čoraz viac prístupná ľuďom.

 

Ako samu seba hodnotíte ako šoférku?

Myslím si, že som vcelku dobrá šoférka, aj keď sa nechcem chváliť (smiech). Som zvyknutá šoférovať aj veľké autá, nebojím sa parkovania, či vojsť do úzkej garáže, nemám problém šoférovať ani staré auto alebo karavan. Pre mňa je šoférovanie pasia a aj keď šoférujem pomerne odvážne, mám pri šoférovaní rešpekt. Viem, čo všetko sa môže stať a preto jazdím dostatočne opatrne.

 

Jazdíte na plne elektrickom ENYAQu, nie je ich na cestách zatiaľ veľa. Ste taká priekopníčka ako to vnímate?

Zapáčilo sa mi hneď na prvý pohľad a pritom nie každé auto sa mi páči (smiech). Očaril ma dizajn, prevedenie aj samotný interiér, jeho kvalitné prevedenie, nádherný poťah z eko kože či palubná doska a virtuálny kokpit, ktorý je veľmi praktický. Mám rada autá, zvuk motora a pri jazde v elektrickom aute je to trocha iné, kde zvuk motora máte nahratý. Stalo sa mi, že som zaparkovala niekde na ulici a ľudia sa pristavili s obdivom, že práve pristála kozmická loď.

 

Nafotili vás s ENYAQom na nákupe aj v autoumyvárke, takéto záležitosti bežne riešite sama alebo pomáha aj manžel?

Nepotrebujem, aby mi takéto veci riešil manžel. Umytie auta v autoumyvárke zvládne podľa mňa každý, to nie je žiaden kumšt (smiech). Ja si to ani neviem predstaviť, že by som dala manželovi kľúče od auta, aby ho išiel dať umyť. Nie pre to, že by to nevedel alebo nechcel spraviť, ale pokiaľ som ja šoférkou, tak sa o auto starám sama, tak ako aj on sa o auto stará, keď šoféruje. Chvalabohu, myslím, že časy, kedy sa o auto staral len muž, sú už naozaj dávno za nami a že ženy dnes šoférujú a starajú sa o svoje auto rovnako.

 

So šoférovaním úzko súvisí aj orientačný zmysel. Viete ísť v cudzom mieste tak povediac po pamäti či sa skôr spoliehate na navigáciu?

Ja sa spolieham v cudzom meste na Jara, to je moja istota. Má oveľa lepší orientačný zmysel ako ja, takže sa ním rada nechám v cudzom meste viesť.

 

Čo Vám v kufri auta na dovolenke nikdy nesmie chýbať?

Ak ideme na dovolenku autom, tak by bolo fajn nezabudnúť dať do kufra batožinu. (smiech). Už sa nám občas podarilo zabudnúť doma dôležité veci, ako napríklad deťom zimné vetrovky na lyžovačku... V prípade ENYAQu dúfam, že nezabudneme do kufra zbaliť nabíjacie káble.

 

Pôsobíte, že ste ženou do koča aj do voza. Dokáže Vás predsa len niečo zaskočiť?

Samozrejme, veď inak by bol život nudný. Fajn je, ak sú tie zaskočenia skôr pozitívne a veselé.

 

Humor je zrejme dôležitý nielen pre Vás, ale aj Vášho manžela. Dokáže Vám vyčarovať úsmev aj v tých náročnejších životných okamihoch a situáciách?

Jaro je veľmi vtipný človek a pre mňa je humor liekom na všetko. Som veľmi rada, že mám po boku človeka, ktorý ten humor v sebe má. Našťastie, už od mala sa pohybujem medzi ľuďmi, ktorí majú zmysel pre humor, je to pre mňa veľmi dôležité a je mi to blízke.

 

Stíhate množstvo vecí, mnohé ženy vám preto v dobrom závidia vašu energiu. Vďaka čomu ste stále vo forme?

Vďaka mojej rodine, ktorú milujem. Nie je pravda , že by som mala energiu stále, mám niekedy aj veľmi vyťažené pracovné obdobia, ktoré je náročné zvládať, ale práve vďaka pomoci rodiny to ide. Pomáha mi aj psychicky, že máme navzájom úžasné vzťahy a to nielen s Jarom a deťmi, ale celá rodina ako taká. A samozrejme, musím energiu dobíjať občas aj odpočinkom, aj keď toho mám zväčša naozaj ako šafranu.

 

Ako rada relaxujete?

Okrem spánku a ticha ma výborne dobíja príroda, les, prechádzky či beh s našou fenkou Ginger, bicyklovanie a občas jazda na koni... Veľmi rada si vychutnávam ráno kávu na terase, kedy mám chvíľu len pre seba. Podobne sa kochám ráno v aute cestou do práce. Aj šoférovanie je pre mňa relax a vzácny čas, kedy som na chvíľu sama so svojimi myšlienkami.

 

S autom a šoférovaním sa spájajú aj výlety, kam najradšej chodíte?

Milujem turistiku, vyhľadávam miesta, kde je čo najmenej ľudí. K turistike ma od detstva viedol môj otec a každé leto sa teším, keď nám opäť vyjdú spoločné túry. Dokonca, takmer po stopách našej výpravy s otcom spred 13 rokov v Nórsku, aj za severný polárny kruh, sme sa vybrali minulý rok v lete spoločne s Jarom. Bola to super dovolenka, tak sa teším, že bude už na túry chodiť spolu so mnou.

 

Pravidelne sa vozíte plná zostava, ako hodnotíte ENYAQ ako štvorkolesového člena rodiny?

V ENYAQu sa cítim bezpečne, auto sa perfektne ovláda a vynikajúco reaguje nielen na riadenie šoféra, ale aj na okolie a prípadnú nečakanú prekážku na ceste či mierne vybočenie z jazdného pruhu. Je napríklad úžasné sledovať, ako svetlá samé šikovne reagujú podľa situácie na vozovke tak, aby neoslepili oproti idúce vozidlá. Ohromne sa z neho teším aj pri parkovaní, keď vezieme dieťa do školy. S ENYAQom totiž hravo zaparkujem v tesných priestoroch aj tam, kde by som sa s iným autom rovnakých rozmerov nemala šancu sa dostať, lebo by nemal taký dobrý polomer otáčania.

 

A keďže sa balíme často štyria a k tomu veľký pes, okrem bezpečnosti je pre mňa dôležitý aj komfort a priestrannosť. Tu sa pohodlne všetci odvezieme a zmestíme do kufra všetko, čo potrebujeme.

 

Aké máte skúsenosti s nabíjaním tohto plne elektrického SUV? Veľa ľudí má obavu z káblov, počtu nabíjacích staníc, dojazdu. Dá sa si zorganizovať jazdu v elektroaute bez problémov?

My nabíjame auto väčšinou doma, keď ho na noc zaparkujeme v garáži, to je pre nás najpraktickejšie. Vždy si odsledujeme nakoľko má ENYAQ nabitú batériu a či to stačí na nasledujúci deň alebo dni. Auto ukazuje dojazd v reakcii na vašu obvyklú jazdu, závisí od toho, či jazdíte pomalšie po meste alebo rýchlejšie na diaľnici. Rýchlo som sa však naučila odhadovať, kedy je nutné auto nabiť a či ho nabijeme v noci doma alebo v priebehu dňa, napríklad počas nákupu pri obchodnom centre, kde zvyknú byť nabíjacie stanice. Keďže ich je ale predsa len menej ako čerpacích staníc na klasické fosílne palivo, pokiaľ ideme na dlhšiu trasu, musíme si naplánovať, kedy si auto dobijeme, prípadne si vyhľadáme dobíjaciu stanicu v okolí. Baví ma však jazdiť aj s využitím rekuperácie, takže batériu dobíjame už samotným spôsobom jazdy.

 

Máte už za sebou aj kratšie či dlhšie výlety – ako prebieha praktická stránka využívania elektromobilu, neodradí ľudí jeho prevádzka?

Áno, máme za sebou množstvo kratších výletov, aj do zahraničia a boli veľmi príjemné. Dokonca sme videli aj parkoviská pre elektromobily prístupné zdarma. Iba v začiatkoch sme úplne neodhadli, ako ENYAQ ukazuje dojazd - že je to predpokladané množstvo kilometrov podľa vašich predošlých jázd. Ale napríklad aj nečakané dobíjanie pred Prahou som zvládla na rýchlonabíjacej stanici za 20 minút, vďaka čomu som mohla pokračovať ďalej do práce s 80 % batérie. Naučili sme sa však rýchlo aký dojazd podľa štýlu jazdy môžeme očakávať. Pri našom bežnom použití do práce, s deťmi po krúžkoch a podobne je to u mňa približne 460 km pri plnej batérii, Jarovi pri jeho spôsobe jazdy za rovnakých okolností odhaduje dojazd približne 430 km.

 

Spolužitie s elektromobilom je iné ako s autom na benzín či naftu, ale tak ako sme sa naučili vnímať kedy a ako si dobíjame mobil, tak sme sa rýchlo zohrali aj s elektroautom a robí nám radosť svojimi vychytávkami a šoférovaním, ktoré je naozaj úžasné.

 

Naplnilo elektrické auto vaše očakávania z hľadiska zelenej mobility a šetrenia nákladov? Jazdili ste výrazne lacnejšie ako s bežným autom?

Ekologický aspekt pri Enyaqu je pre nás veľmi príjemný, lebo nám ekológia leží na srdci a to, že jazdíme bezemisne nás teší. Šetrenie nákladov zatiaľ neviem presne posúdiť a porovnať, keďže nám ešte neprišlo zúčtovanie elektriky. Pokiaľ však viem, tak síce ceny elektromobilov sú o niečo vyššie oproti autám na fosílne palivá, ale ich majitelia by mali ušetriť na účtoch za energiu v porovnaní s benzínovými či naftovými až 50 %.

Patrí do vydania