Na výrobu okien budovy knižnice TU Zvolen použili 6,5 km eurohranola

Popredný slovenský výrobca drevohliníkových a drevených okien – spoločnosť MAKROWIN, s.r.o., Detva, sa zúčastnil rozsiahlej rekonštrukcie historickej budovy Slovenskej lesníckej a drevárskej knižnice (SLDK), ktorá je akademickou knižnicou Technickej univerzity vo Zvolene a špecializovanou vedeckou knižnicou pre oblasť lesníctva a drevárstva v Slovenskej republike. Na stavbu dodal a inštaloval drevené okná MAKROWIN 88 v počte 186 kusov, ktoré majú spolu 682 kusov krídel. Celková plocha okien zaberá 627 m2 a ich hmotnosť je 29 ton. Na výrobu okien použili 6,5 km eurohranola. Informuje o tom riaditeľ spoločnosti Makrowin Dušan Majer.

Sanácia výplňových konštrukcií – okien

,,Cieľom komplexnej sanácie obálky tejto historickej budovy bolo zníženie energetickej náročnosti a zníženie emisií skleníkových plynov, čo je v súčasnosti celosvetovou požiadavkou hlavne pri verejnoprávnych budovách, pretože štát je u nás najväčším vlastníkom budov s nevyhovujúcou energetickou bilanciou. Pre nás ako firmu to znamenalo, že sme opäť raz zabodovali pri nevšednej a náročnej rekonštrukcii výnimočnej stavby. Táto si vyžiadala profesionálne zvládnutú komplexnú výmenu okien aj s následnou montážou v zmysle platných noriem a v súlade príslušnými montážnymi smernicami jednotlivých dodávateľov komponentov. Pri tak radikálnom a technicky náročnom zásahu, akým je energetická sanácia pamiatkovo chránenej budovy, hlavne čo sa týka okien, je veľmi dôležitá koordinácia s dodávateľmi, ktorí sú skúsení a kompetentní,“ konštatoval D. Majer.

 

Dodal, že v prípade tejto sanácie mal investor skutočne istotu, pretože diela sa ujala firma Makrowin z Detvy – výrobca s dlhoročnou tradíciou, vysokou technickou úrovňou nielen výroby okien, ale aj montáže.

 

,,Projekt rekonštrukcie trval od jesene 2020 do jari 2021. Radenie vrstiev jednotlivých komponentov bolo navrhnuté tak, aby bol dosiahnutý difúzny spád. To znamená aby hodnota Sd (m) jednotlivých komponentov mala v smere interiér-exteriér klesajúci charakter. Pripájacia škára bola realizovaná v smere interiér – exteriér: Okenná fólia ME508 - PU montážna pena - PE povrazec - hybridný polymérny tmel na báze Silánu (Meltell) ,“ vysvetľuje D. Majer.

 

Výhody zvoleného spôsobu montáže okien:

- dlhodobá funkčnosť z hľadiska stavebno-fyzikálnych podmienok,

- 100 % zamedzenie konvekčného prúdenia a tým aj maximálne eliminovanie energetickej straty a tvorby plesní,

- profesionálna a spoľahlivá montáž.

 

Podrobnejšie údaje o budove

Slovenská lesnícka a drevárska knižnica (SLDK) je akademickou knižnicou Technickej univerzity vo Zvolene a špecializovanou vedeckou knižnicou pre oblasť lesníctva a drevárstva v Slovenskej republike. Projektantom budovy bol Ing. Dr. Jaroslav František Stockar von Bernkopf. Info

 

Budova bola postavená v rondokubistickom štýle s pomerne veľkými parkovými úpravami okolia objektu. Nesie pamätnú tabuľu pripomínajúcu významnú úlohu mesta pri udalostiach SNP. Vďaka obetavosti zvolenských pracujúcich v nej počas SNP vznikla 200-lôžková vojenská a partizánska nemocnica.

 

SLDK sprístupňuje dokumenty z oblasti lesníctva, drevárstva, ekológie, environmentálnej a výrobnej techniky a im príbuzných odborov. V jej fondoch sa nachádza vyše 350 000 jednotiek kníh, viazaných periodík a špeciálnej literatúry (z toho 13 258 noriem STN), knižnica archivuje skriptá, vedecko-kvalifikačné a diplomové práce TU. Do knižnice dochádza 240 titulov časopisov v tlačenej forme,  z toho 160 zahraničných. Súčasťou fondu je aj 2000 titulov beletrie. Knižnica poskytuje absenčné a prezenčné výpožičné služby, konzultačné služby, medziknižničnú a medzinárodnú medziknižničnú výpožičnú službu, službu elektronického dodávania dokumentov SUBITO, rešeršné služby, prístup na internet, reprografické a kníhviazačské služby.

 

Niekoľko údajov o Makrowine

Makrowin je slovenským výrobcom drevohliníkových a drevených okien a dverí. Vysoký podiel svojich výrobkov vyrába v najvyššej kvalite, z najkvalitnejších materiálov a technicky najnáročnejších. Na stavebnom veľtrhu CONECO získalo bezpečnostné drevohliníkové okno  Makrowin Huricane  ZLATÚ PLAKETU za rok 2019, za vysokú odolnosť voči vlámaniu, kvalitný dizajn a veľmi dobré tepelnoizolačné vlastnosti. Vysokú kvalitu výrobkov Makrowinu už v minulosti ocenili odborné poroty veľtrhu Coneco, keď v roku 2016 získali drevohliníkové okná a v roku 2015 bezpečnostné dvere tejto firmy čestné uznania veľtrhu Coneco.

 

Makrowin sa nevzdáva ani počas korona krízy

Celosvetové obmedzenia počas pandémie sa všeobecne prejavujú aj v zníženom dopyte po výrobkoch v stavebníctve. Makrowin však vyrába aj počas krízy a pokračuje v exporte na najvýznamnejší zahraničný trh do USA. Prémiový segment najkvalitnejších drevených a drevohliníkových okien, ktorý firma vyrába, si stále nachádza svojich zákazníkov. Investícia do takýchto okien je investíciou aj pre budúce generácie a pre pasívne domy z prírodných materiálov sú tieto okná najvhodnejšie.

 

Makrowin prijal počas krízy viacero opatrení. Vo výrobe platia preventívne opatrenia a funguje bez obmedzenia. Obchodno-technickí zástupcovia komunikujú so zákazníkmi telefonicky, cez e-mail, VIBER, WhatsApp, Skype a iné. Cenové ponuky spracovávajú bez obmedzenia. Zameranie a montáž uskutočňujú len s použitím osobných ochranných prostriedkov / rúško, respirátor, rukavice / a s dodržaním odporúčaní vydaných úradmi SR. E-shop funguje bez obmedzenia.

 

Viac informácií je na: www.makrowin.sk, alebo na tel.: +421 45 5455346, e-mail: info@makrowin.sk

 

Patrí do vydania: 
December 2021