Dámy, ste v správnych číslach? A nemyslíme tým 90-60-90

Stres za volantom, ale aj neprimeraná rýchlosť...poznáte to určite aj vy. Koľkokrát ste sa už stretli s tým, že vás zastavili policajti? A koľkokrát ste pocítili za volantom nevoľnosť? V týchto dňoch sa môžete aj vy stretnúť so zaujímavou kampaňou (nielen) za volantom.

Vedeli ste o tom, že práve infarkt či rôzne formy zlyhania srdca spôsobené vysokým krvným tlakom alebo cholesterolom môžu byť príčinou smrteľných dopravných nehôd? Navyše, obe ochorenia môžu mať fatálne dôsledky. Milé dámy, žijete a šoférujete v tých správnych číslach? Vysoký krvný tlak stúpa ešte viac v stresových situáciách, ku ktorým patrí aj jazda na slovenských cestách. Počas Svetového dňa srdca 29. septembra 2021 Únia pre zdravšie srdce a Slovenská nadácia srdca v spolupráci s Policajným zborom SR, Slovenským Červeným krížom a Slovenskou kardiologickou spoločnosťou spustili edukačnú kampaň „Ste v správnych číslach?“

 

A vy poznáte tie správne čísla?

Rýchlosť, tlak, cholesterol...

Tak ako by mali vodiči vedieť, že povolená rýchlosť v obci je 50 km a na diaľnici 130 km, mali by poznať aj hodnoty svojho krvného tlaku a cholesterolu. A nielen tí, ktorí si sadajú za volant. Veď kardiovaskulárne ochorenia spôsobené vysokým krvným tlakom a cholesterolom sa týkajú všetkých. Je pravda, že postihujú skôr staršiu generáciu, nie je to však pravidlom. Stále vo väčšej miere postihujú už i mladšiu generáciu. Skontrolovať krvný tlak a cholesterol si môžu dať ľudia počas preventívnej prehliadky u lekára, ktorá je hradená zdravotnými poisťovňami. A možno si tak môžu zachrániť život.

 

Šoférujete? Tak pozor na (pre)tlak

Policajti spoločne s dobrovoľníkmi zo Slovenského Červeného kríža vo vybraných mestách po celom Slovensku merali počas Svetového dňa srdca vodičom rýchlosť a tlak. Zároveň ich upozornili na cholesterol. „Hliadky budú nielen kontrolovať správne čísla na tachometri, vodičov čaká zaujímavá edukačná kampaň, pri ktorej si vyhrnú rukávy a dozvedia sa, či sú v tých správnych číslach,“ vysvetlila pred spustením kampane doc. MUDr. Eva Goncalvesová, CSc., FESC., prednostka Kardiologickej kliniky LFUK a NÚSCH, a.s. Bratislava, predsedníčka Správnej rady Slovenskej nadácie srdca.

 

Pretlak od policajtov?

Ľudia cítia práve na cestách často pretlak, a tak niektorí vodiči práve 29. septembra mohli dostať za vyššie namerané hodnoty - za „zlý tlak“ ozajstný paradajkový pretlak. Rýchlu reakciu za volantom  ovplyvňujú mnohé faktory, niektoré z nich súvisia aj so zdravotnou spôsobilosťou viesť motorové vozidlo. Na vedenie motorového vozidla sa vyžaduje, aby bol vodič odborne, zdravotne aj psychicky spôsobilý. Niekedy však za volant sadneme i vtedy, keď sa necítime najlepšie a to je chyba. V tých najvážnejších prípadoch môžeme hovoriť o smrteľných dôsledkoch.

 

Kedy za volant nesadať?

„Vodiči by si nemali sadnúť za volant, ak je ich schopnosť znížená úrazom, chorobou, nevoľnosťou alebo únavou, tiež po požití lieku, ktorý môže znížiť ich schopnosť viesť vozidlo. Tiež odporúčame pri užívaní liekov prečítať si príbalový leták a o účinkoch sa poradiť s lekárom, či môžu negatívne ovplyvniť schopnosť viesť motorové vozidlo,“ upozorňuje zástupca riaditeľa odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru plk. Ing. Ján Ignaták, ktorý tiež vodičom radí: „Uprednostnite jazdu cez deň. Šoférovaniu za zlého počasia, v noci, či v cudzom prostredí a v hustej premávke sa vyhnite, prípadne si za volant radšej nesadajte vôbec.“

 

O vysokom tlaku často netušíte

Prečo sa hypertenzia zvykne podceňovať? Ľudia o tejto chorobe totiž často netušia. „Vysoký krvný tlak nebýva bežne sprevádzaný žiadnymi výraznými príznakmi, a tak môže skutočne nepozorovane škodiť celé roky,“ uvádza doc. MUDr. Eva Goncalvesová. Podľa nej najmä mladí ľudia príznaky – ako poruchy spánku, bolesti hlavy či hrudníka, únava, krvácanie z nosa – často vôbec nepoznajú, zanedbávajú a pripisujú ich stresu alebo iným diagnózam.

 

Hypertenzia je celosvetovým problémom. Postihuje 40 až 50 percent dospelých osôb vo veku nad 18 rokov. Napriek tomu približne polovica ľudí s vysokým krvným tlakom nevie o tom, že má vysoký krvný tlak, pretože v začiatkoch ochorenia nepociťujú žiadne príznaky a ťažkosti. „Jediný spôsob, ako sa dozvedieť, či trpíte hypertenziou, je dať si správne odmerať svoj krvný tlak. Aby sme mali svoj vysoký krvný tlak pod kontrolou, musíme byť najskôr správne diagnostikovaný,“ hovorí MUDr. Anna Vachulová, PhD., Kardiologická klinika LF UK a NÚSCH, a.s., prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti SHS SLS.

 

Častejšie postihuje mužov

Hypertenzia celkovo postihuje dvoch až troch z piatich mužov alebo žien. Mužov postihuje o niečo častejšie. Ochorenie sa už stáva problémom aj pre mladších ľudí, dokonca sa vyskytuje u dospievajúcej mládeže. Mladí ľudia bežne príznaky vysokého krvného tlaku nepoznajú, zvýšenie krvného tlaku ignorujú a pripisujú to stresu a iným problémom. Ak si ho aj zmerajú a zistia vyššiu hodnotu, považujú ju za náhodu, reakciu na záťaž a stres, a neuvažujú o tom, že ide o ochorenie. „Každý piaty pacient, ktorý navštívi svojho praktického lekára a je mu zmeraný tlak, ho má vyšší, hoci o tom vôbec nevie. Týka sa to približne pol milióna dospelej populácie na Slovensku,“ pokračuje ďalej MUDr. Anna Vachulová.

 

Hypertenzia je rizikovým faktorom pre mnohé ďalšie kardiovaskulárne ochorenia, napríklad pre srdcové zlyhávanie, mozgový infarkt, chronickú ischemickú chorobu srdca či infarkt myokardu. Je preto potrebné liečiť ju včas, aby sa zabránilo vzniku mnohých vážnych komplikácií. „Hraničnou hodnotou, aby sme hypertenziu začali liečiť, je tlak krvi nameraný v ambulancii lekára 140/90 mmHg a vyšší. U liečených a dobre kontrolovaných hypertonikov je žiaduce, aby hodnota tlaku krvi nebola vyššia ako 130/80 mmHg. Hypertenzia je chronické ochorenie, ktoré sa nedá úplne vyliečiť. Je možné ho však dobre a dlhodobo kontrolovať.“ dodáva MUDr. Anna Vachulová.

 

Optimálne hodnoty krvného tlaku u zdravého človeka sú 120/80 mmHg. Hodnoty nad 140/90 mmHg namerané v pokoji znamenajú vysoký krvný tlak. Zároveň sú to aj prahové hodnoty, kedy už je potrebné začať s liečbou hypertenzie. Pre väčšinu liečených pacientov je cieľový tlak krvi pod 130/80 mmHg. Ani u starších pacientov nad 65 rokov by nemal presiahnuť hodnoty 140/80 mmHg. Pri meraní tlaku je dôležité merať si aj srdcovú frekvenciu: optimálna je okolo 60 úderov za minútu. Za rizikovú sa u hypertonikov považuje srdcová frekvencia nad 80 úderov za minútu v pokoji, bez ohľadu na vek.

 

Nezabúdajte na cholesterol

Rovnako dôležité je sledovanie cholesterolu. „Hladina cholesterolu v krvi sa dá zistiť jednoducho – stačí preventívna prehliadka u všeobecného lekára, ktorý vám odoberie vzorku krvi a pošle ju na rozbor. Tento úkon je plne hradený zdravotnými poisťovňami a mal by byť súčasťou pravidelnej preventívnej prehliadky.“ hovorí MUDr. Ivana Šoóšová, PhD., FESC., primárka Ambulantného oddelenia NÚSCH, a. s. Bratislava, správkyňa Slovenskej nadácie srdca.

 

Diagnostikou sa cesta nekončí, pretože prípadný zvýšený cholesterol treba liečiť, a to v prvom rade zmenou životosprávy a ak treba, tak aj to dlhodobým užívaním liekov. Keďže zvýšený cholesterol je neviditeľný a človek ho necíti, netreba sa nechať zmiasť pocitom, že je všetko v poriadku. Ak lekár predpíše pacientovi lieky, je nutné ich užívať podľa jeho inštrukcií. Nevyhnutnou súčasťou liečby je aj pohyb, optimalizácia telesnej hmotnosti a úprava jedálnička.

 

Zdravá hladina celkového cholesterolu by podľa najnovších poznatkov mala byť menej ako 5 mmol/l. Ešte dôležitejšia je hladina tzv. zlého cholesterolu – LDL, ktorá by u zdravého človeka nemala byť vyššia ako 3 mmol/l.

 

Merajte si tlak aj doma

Okrem meraní u lekára je veľmi dôležité merať si krvný tlak pravidelne aj v domácom prostredí. Na tento účel slúži „Záznamník TK“, ktorý je zverejnený na stránke www.presrdce.eu.-MB-

Patrí do vydania