Pripravení na jeseň? Privítajte ju ovseným chlebom a fermentovanou zeleninou!

Je tu najfarebnejšie ročné obdobie, plné bohatej úrody dobrôt na varenie a pečenie. Upečte si domáci ovsený chlieb a pripravte fermentovanú zeleninu podľa našich receptov!

Do pečenia domáceho chleba sa už pustila nejedna gazdinka, ktorá by si to kedysi ani len nevedela predstaviť. Upiecť chlieb v kamennej peci má možnosť len málokto. Zaobstarajte si šamotovú dosku na pečenie chleba, ktorú vložíte do rúry a chlebík, pizza či koláč získajú nový chuťový rozmer. V Tchibo ju dostanete aj s drevenou lopatkou na sádzanie.

 

To však ani zďaleka nie je jediná vychytávka, s ktorou bude táto jeseň voňavejšia a chutnejšia. Kvasená zelenina je plná vitamínov a črevám prospešných baktérií, a ako vieme, práve v nich sa tvorí imunita. Všetko, čo na kvasenie zeleniny potrebujete, je vaša obľúbená zelenina, soľný nálev a nepriedušná, uzatvárateľná nádoba na kvasenie. V Tchibo si môžete vybrať zaváracie poháre, alebo elegantný klasický kameninový hrniec na kvasenie a tiež drevený miagač na kapustu.

 

Fermentačná nádoba má objem 10 litrov. Foto: Tchibo

 

Určite ste už počuli o tom, že chlieb v ľanovom vrecúšku vydrží čerstvý oveľa dlhšie. To isté platí aj pre zeleninu. Skladovaná v chlade a vo vlhkom ľanovom obrúsku vydrží čerstvá o niekoľko dní viac, než pri bežnom skladovaní, pretože ľan udržiava vlhkosť bez vytvárania plesne.

V ľanovej utierke vydrží zelenina čerstvá oveľa dlhšie. Foto: Tchibo

 

A teraz sa už poďme pustiť do pečenia fantastického ovseného chleba

 

Potrebujete:

150 g ovsených zŕn
300 g celozrnnej ražnej múky
250 g pšeničnej múky
75 g kvásku
15 g čerstvých kvasníc
30 g medu
12 g soli
340 ml vlažnej vody
ovsené vločky a múka na vysypanie ošatky

 

Postup:

1. Ovsené zrná prelejte vriacou vodou, zakryte a nechajte minimálne 8 hodín (ideálne cez noc) odpočívať. Potom sceďte a nechajte odkvapkať.

2. Všetky ostatné suroviny okrem vody zmiešajte (v kuchynskom robote na najnižšom stupni) a postupne pridávajte vodu, až vypracujete vláčne cesto.

3. Cesto prikryte a nechajte cca 90 minút kysnúť. Každých 30 minút ho preložte a natiahnite.

4. Ošatku vysypte ovsenými vločkami a ražnou múkou. Pracovnú plochu posypte ražnou múkou a z cesta na nej vytvarujte guľatý bochník. Vložte ho do ošatky švom dole, prikryte a nechajte vykysnúť pri izbovej teplote 45 minút.

5. Rúru s kameňom na pečenie (druhá úroveň zdola) predhrejte na 250 °C. Po 35 minútach zasuňte dole plech na pečenie s 300 ml vody.

6. Bochník presuňte s pomocou pomúčenej lopatky na horúci kameň na pečenie. PO 15 minútach znížte teplotu rúry na 200 °C a vyberte spodný plech. Chlieb pečte ďalších 40 minút. Upečený chlieb potrite trochou vody.

 

Pozrite si celú jesennú ponuku Tchibo 

Patrí do vydania