HALSTON - módna hviezda, ktorá vyhorela priskoro

Príbeh ikonického amerického návrhára Halstona by mohol byť medzinárodnou príručkou toho, ako nerobiť módnu kariéru. Supertalentovaný návrhár zažiaril a ohúril celý svet, no váhu svojho úspechu neuniesol. Zničili ho drogy, toxické vzťahy aj zlé obchodné rozhodnutia.

Americkú módnu ikonu už z dnešnej mladej generácie pozná málokto. Halston ovládol módny svet v búrlivých 70. rokoch minulého storočia, a do konca 80. rokov jeho hviezda vyhorela. Hoci jeho značka prežíva dodnes, časy jej najväčšej slávy a vplyvu sú dávno zrátané. To všetko však môže zmeniť najnovší seriálový hit Netflixu, ktorý sa pokúsil zachytiť čaro charizmatickej módnej legendy. Séria Halston vyšla v máji a pozrieť si ju môžete aj u nás na Slovensku. Okrem zaujímavého dramatického osobného príbehu je seriál plný módnej inšpirácie a štýlových chuťoviek – od originálnych archívnych dizajnov Halstona, cez jeho výtvory pre svetové hviezdy popkultúry až po zábery štýlového davu v ikonickom Studiu54 v New Yorku.

 

Cesta na výslnie

Roy Halston Frowick sa narodil v roku 1932 v americkom štáte Iowa do bežnej rodiny. Seriál Halston naznačuje, že bol ako dieťa často svedkom domáceho násilia, a možno práve preto sa svojej mame snažil urobiť radosť krásnymi módnymi výtvormi. Jeho prvou vášňou boli klobúky, ktoré ho po štúdiu a úvodnom pôsobení v Chicagu doviedli až na vrchol módneho reťazca do slávneho obchodného domu Bergdorf Goodman v New Yorku. Tam Halston vyrábal nádherné klobúky pre zámožné dámy či hviezdy filmového plátna a jeho meno si zapamätali celé USA, keď sa v roku 1961 v jeho modrom „pillbox“ klobúku objavila módna ikona Jackie Kennedy na inaugurácii svojho manžela za prezidenta Spojených štátov. Móda klobúkov však rýchlo strácala na popularite, a Halston tak v 60. rokoch minulého storočia prichádzal o svoje hlavné živobytie.

 

Rozhodol sa preto pre radikálnu zmenu, odišiel z obchodného domu a v roku 1968 si založil vlastnú značku dámskej módy HALSTON s butikom na Madison Avenue. Jeho prvou zákazníčkou i podporovateľkou bola miliónarka Estelle Marsch z Texasu, ktorá zafinancovala jeho prvý obchod a salón i rozbeh jeho módneho domu. Halston sa svojou tvorbou rozhodol dať ženám to, čo im v tej dobe najviac chýbalo: voľnosť a sebavedomie.

 

Čistý Halston

Jeho šaty boli vyrobené z jemných, mäkkých a pohodlných materiálov, pôsobili luxusne, no zároveň prakticky. Nechali vyznieť ženské krivky bez zbytočných ozdôb a detailov, výlučne prostredníctvom kvalitne spracovaného strihu. Halston kúsky sa vyznačovali jednoduchosťou, minimalizmom, eleganciou, a okrem iného boli mimoriadne sexy. Nie pre divákov či okoloidúcich, ale pre samotnú nositeľku. Dodali vám sebavedomie, energiu, inšpiráciu. Hoci dnes jeho dizajny nemusia pôsobiť mimoriadne prevratne, Halston ich vytvoril v ére ťažkých a zložitých šiat z tafety a saténu, ťažkých kúskov, ktoré sa nehýbali spolu s telom ich nositeľky. Halston zo šiat či blúzok odstránil zbytočné zipsy, gombíky, zapínania či švy, a dokázal veľmi precíznym šitím vytvoriť ilúziu absolútnej ľahkosti.

 

Možno preto sa okolo Halstona veľmi rýchlo vytvorila skupinka slávnych a vplyvných podporovateliek a fanúšičiek jeho tvorby. Najvýznamnejšou z nich bola speváčka a herečka Liza Minelli.

 

Halston stretol Lizu na jednom z jej kabaretných vystúpení, po ktorom sa jej údajne spýtal, prečo sa oblieka ako dievča, keď chce, aby ju svet vnímal ako úspešnú a talentovanú ženu. A tak jej navrhol nový šatník a začalo sa ich celoživotné priateľstvo. Halstonovi sa však podarilo i niečo iné. Skôr ako mnohí iní dizajnéri pochopil silu médií a verejného obrazu, a vedel, že publicita má ohromnú silu pre rast jeho biznisu. A tak v jeho okolí vznikli Halstonettes – niečo ako pôvodné „influencerky“, modelky, herečky, umelkyne, ktoré žiarili, kdekoľvek sa objavili v Halstonových kúskoch.

 

Ultrasuede

Skutočný boom však Halstonovi priniesol jeho prvý ikonický kúsok: košeľové šaty 704 Ultrasuede. Americký dizajnér miloval semiš, bol si však vedomý jeho praktických limitov – ničil sa v daždi, bolo v ňom často horúco, nedal sa dobre udržiavať. A tak našiel jeho praktickejšiu, pohodlnejšiu verziu: Ultrasuede. Tento semiš sa dal prať v práčke, nezničila ho voda, a bol pohodlnejší na bežné nosenie. Jeho jednoduché košeľové šaty z nového materiálu rýchlo zaplavili newyorské ulice a Halstona vystrelili do módnych oblakov. Len počas prvej sezóny z nich Halston údajne predal 60 000 kusov.

 

To mu však vychádzalo iba dovtedy, kým neprišiel čas na ťažké obchodné rozhodnutia. S tými bol kreatívny návrhár celkom bezradný, a keď prišla ponuka spojiť svoju značku s bohatým investorom Norton Simon, ktorý mu roky zabezpečoval stabilný finančný vankúš a kreatívnu slobodu, až kým v roku 1983 jeho značku predal spoločnosti Esmark. Tá s Halstonovou spoločnosťou ďalej obchodovala, až kým po sérii zložitých kontraktov a vlastníckych zmien dizajnér úplne nestratil kontrolu nad značkou, ktorá niesla jeho meno.

 

Hoci sa dnes v zdrojoch spomínajú najmä jeho zlé obchodné rozhodnutia, seriál Halston priniesol osobnejšiu výpoveď o živote talentovaného dizajnéra. Halston si v 70. a 80. rokoch naplno užíval život na výslní a slobodu, ktorú mu priniesla úspešná módna firma či neuveriteľný úspech jeho parfému Halston, ktorého unikátny flakón navrhla jeho hlavná múza a priateľka Elsa Peretti.

 

Sex, drogy a disco

Halston sa nechal unášať vlastnou slávou a dôležitosťou, a drogy i stres z neustáleho rastu, ktorý od neho vyžadovali investori, sa premietol i do jeho osobného života. Jeho rýchly pád by pokojne mohlo vystihnúť heslo: sex, drogy a rock-and-roll, ak by sme hudobný žáner vymenili za disco. Míňal obrovské peniaze za exotické orchidey, ktorými si posial celú kanceláriu a ateliér, lietal najluxusnejšími lietadlami po celom svete a najmä: nevedel prestať s užívaním drog, čo ovplyvňovalo aj jeho výstupy v práci. Postupne sa tak rozišiel s talentovanou Elsou Peretti, ktorá sa stala úspešnou dizajnérkou šperkov pre značku Tiffani, aj svojím dlhoročným priateľom, ilustrátorom Joeom Eulom.

 

Halston bol veľkým fanúšikom slávneho klubu Studio54, v ktorom sa zabával po boku hviezd ako Andy Warhol, Bianca a Mick Jagger, Elizabeth Taylor, Liza Minelli či svojho priateľa Victora Huga. V jeho kampaniach či módnych editoriáloch zas žiarili jeho modelky, tzv. Halstonettes, ako ich kedysi nazval módny novinár André Leon Talley. Halston okrem dámskej módy postupne vytvoril kolekcie pre pánov, líniu luxusnej batožiny, uniformy pre leteckú spoločnosť či newyorské policajtky, kolekciu kabeliek i parfémov.

 

V 80. rokoch Halston pristúpil na jednu finálnu komerčnú spoluprácu, ktorá spustila veľký pád jeho značky: súhlasil, že vytvorí dostupnejšiu módnu kolekciu pre reťazec JCPenney. Dnes už na takýchto spoluprácach nie je nič šokujúce a naopak, pre módne domy sú prestížou. V 80. rokoch však tento revolučný krok vyvolal pobúrenie v „snobskej“ vyššej spoločnosti, ktorá Halstona za toto rozhodnutie odpísala. V roku 1986 dizajnér definitívne stratil kontrolu nad svojou značkou, ktorú získala spoločnosť Revlon a o dva roky neskôr Halstonovi diagnostikovali HIV. Z New Yorku sa presťahoval do Kalifornie, kde do svojej smrti v roku 1990 žil so svojou rodinou.

Patrí do vydania: 
Júl - August 2021