Christina Maria Aguilera - Červený rúž a ozajstná hudba

Úžasný hlas a tvrdohlavosť pri zdolávaní prekážok – to sú dve výnimočné vlastnosti výnimočnej mladej ženy. Ako mnoho iných slávnych osobností aj Christinu Aguileru neľahké detstvo povzbudilo k veľkým výkonom. Ešte len dvadsaťpäťročná mladá žena v súčasnosti uvádza svoj tretí album, ktorý sa úplne odlišuje od všetkého, s čím prichádzajú jej spevácki vrstovníci.

Christína Maria Aguilera sa narodila 18. decembra 1980 na Staten Island v New Yorku. Jej otec Fausto Aguilera sa narodil v Ekvádore, no emigroval do USA a budoval si kariéru v armáde. Mama Shelly bola talentovaná huslistka, ktorá sa vzdala kariéry v prospech rodiny. Kvôli otcovi sa rodina sťahovala po celých Spojených štátoch, dokonca aj do Japonska. Aguilerovci sa rozišli v roku 1986. Matka sa odsťahovala do Pittsburghu, kde sa druhýkrát vydala a Christine pribudli k sestre Rachel ďalší traja súrodenci. Hlasovo nadané dievčatko vyhralo v roku 1988 súťaž Star Search a potom spievalo hymny pred zápasmi miestnych futbalistov a hokejistov. V roku 1990 sa zúčastnila konkurzu do obľúbenej americkej detskej televíznej šou The New Mickey Mouse Club, z ktorej vzišli ďalšie americké hviezdy, napríklad Britney Spears a Justin Timberlake. Producenti ju však kvôli nízkemu veku najskôr nevzali. V programe vystúpila až v roku 1994. Potom nahrala dueto s japonským spevákom Keizom Nakanishim, soundtrack k rozprávke Mulan, a v roku 1998 prišiel debutový album s názvom Christina Aguilera, na ktorom sa nachádzal aj prvý veľký hit – Genie In A Bottle. Odvtedy je Christina nezastaviteľná, patrí k najlepším súčasným speváčkam a stihla predať vyše 25 miliónov albumov na celom svete. Teraz prichádza so svojím novým albumom Back To Basics (Návrat k základom), ktorý tvoria hneď dve cédečka. Určite uznáte, že najlepšie dokáže svoje dielo predstaviť sám umelec, takže vám ponúkame s touto talentovanou speváčkou rozhovor.

Prešli štyri roky odvtedy, čo ste vydali svoj posledný album. Čo sa vo Vašom živote za ten čas zmenilo?

Veľmi veľa. Medzi vydávaním albumov a koncertnými turné sa snažím aspoň trocha žiť svoj život, aby nový album mal opäť čo povedať, aby vychádzal z mojich životných skúseností. A čo je nové? Nuž, minulý rok som sa vydala a s novou láskou prišiel aj nový pohľad na svet. Cítim sa veľmi dobre a vlastne som šťastnejšia ako kedykoľvek doteraz. A som naozaj šťastná aj preto, lebo prichádzam s týmto novým albumom, ktorý sa nahrával posledný rok a pol. Vychádza z myšlienky, ktorá mi napadla počas posledného turné – nahrať album založený na hudbe a atmosfére dvadsiatych, tridsiatych a štyridsiatych rokov, ktoré ma celý život inšpirujú. Čiže všetko je pozitívne, je na ňom veľa skladieb, z ktorých máte dobrý pocit, a je to ozaj dobré, veľmi dobré.

Takže ste použili hudbu, ktorá Vás ovplyvnila, keď ste vyrastali?

Presne tak. Dvadsiate, tridsiate a štyridsiate roky so sebou priniesli džezovú éru i obdobie big bandov s tými všetkými dychovými nástrojmi a inými vecami, ktoré zbožňujem. A predovšetkým ide o hudbu, z ktorej máte dobrý pocit. Je to vďaka starému soulu, bluesu a džezu, ktoré sú podľa mňa základom celej hudby. Od svojich ôsmich rokov som počúvala staré platne od Pearl Bailey, Billie Holiday, Sary Vaughn či Dinah Washington. Teraz som sa celým srdcom do totho obdobia vrátila a vznikli piesne, ktoré sú svojím štýlom presne z tej doby, iné majú len niektoré detaily zo spomínanej hudby, no celkovo je to súčasná hudba. Bolo zaujímavé spolupracovať s producentmi, ktorí pochopili môj zámer pre nový album a nakoniec ho dokázali aj naplniť.

Žijete aj v osobnom živote s imidžom hudby, ktorú práve svetu predstavujete? Nevyjdete napríklad bez červeného rúžu na perách?

Dá sa povedať, že áno. Keď nahrávam svoje albumy, je to ako keď herci prenikajú do novej úlohy – žijú istý čas v podmienkach postavy, ktorú budú hrať. I ja sa snažím ponoriť do sveta, ktorý chcem svojou hudbou priblížiť a pokiaľ ide o dvadsiate, tridsiate a štyridsiate roky a ich špecifický štýl, dostať sa do ich atmosféry a vtedajšieho životného štýlu pre mňa nie je ťažké. A červený rúž som, mimochodom, naozaj mala na perách vždy, keď som nahrávala vokály v štúdiu, pretože mi pomáhal spievať tak, ako sa spievalo vtedy.

Médiá uverejnili niekoľko fotografií z Vašej svadby. Musela byť rozprávková. Bolo všetko také, ako ste si predstavovali?

Nikdy som nepatrila medzi dievčatá a ženy, ktoré si predstavujú, ako bude vyzerať ich svadba, alebo sa nevedia dočkať, kedy sa konečne dostanú pred oltár. Keby ste sa ma pred štyrmi rokmi, keď vyšiel môj predchádzajúci album, spýtali, či si myslím, že pri ďalšom albume už budem vydatá, nepovedala by som áno. Ale ak stretnete toho pravého a máte ten správny pocit, je to celé správne. Bola to naozaj nádherná svadba, ktorú nám pripravil svadobný poradca. Bolo však veľmi náročné zladiť jej prípravu s nahrávaním albumu, veď plánovanie svadby i nahrávanie albumu sú významné udalosti. Ale myslím si, že sme to zvládli dobre.

Bolo na Vašej svadbe niečo výnimočné, niečo, na čo ste pyšná?

Čarovné bolo už len to, že svadba bola založená na trojdennom výlete v Napa (údolie s vinicami v Kalifornii). Chcela som mať menšiu svadbu, žiadnych päťsto, tristo alebo dvesto hostí. Svadobnú spoločnosť tvorilo sto pozvaných. Postavili sme kaplnku na najvyššom bode jedného súkromného pozemku. Na druhý deň bol napríklad večierok s témou Japonsko a to bol podľa mňa i najkrajší večer. Bolo to nádherné! S manželom sme dokonca v Japonsku strávili aj medové týždne. Túto krajinu máme veľmi radi kvôli jej kultúre a ľuďom. Japonský večer bol teda naozaj výnimočný, jeho súčasťou bolo mnoho gejší, ktoré sa neustále pohybovali, takže to bolo celé farebné a krásne.

V minulosti ste spomínali, že sa Vás veľa ľudí snažilo odradiť od kariéry v takom mladom veku. Cítite teraz, že ste na tom správnom mieste?

Áno a určite a isto viem, že to časom bude ešte lepšie. Viete, mojím hlavným životným cieľom je rozvíjať sa ako človek a žena, no zároveň sa aj naučiť toľko, koľko sa dá, alebo, inými slovami, nasávať vedomosti a poznatky ako špongia. Ale určite nie je jednoduché byť a zotrvať v tomto priemysle, najmä pre ženu. Byť ženou s vlastným názorom v čisto mužskom svete. Ženu, ktorá sa správa agresívne a priebojne, ľudia prijímajú s rozpakmi alebo odmietajú, muž s rovnakými vlastnosťami je oveľa viac akceptovaný. Bolo veľmi ťažké pre mňa ako mladé dievča vyrastať v takom tvrdom prostredí, ale nenechala som sa odradiť a ďakujem Bohu za úspech, ktorý som doteraz dosiahla. Dostala som niekoľko lekcií, z ktorých som sa poučila. Vyrástla som rýchlejšie a veľa som sa naučila tvrdšou cestou. No aj to má svoje výhody – som kvôli tomu oveľa silnejšia. Môj inštinkt sa časom natoľko zdokonalil, že cítim, že som momentálne na dobrom mieste a že som obklopená dobrými ľuďmi. Je to dobré a šťastné miesto.

Povedzme si niečo aj o piesňach na albume. Prvý singel Ain’t No Other Man je skvelý. Ale čo skladba Oh mother? Zložili ste ju na počesť svojej mamy? Znie veľmi osobne…

Máte pravdu, je to neuveriteľne osobná skladba. Hovorí o udalostiach z mojej minulosti, aj negatívnych, z ktorých niektoré pretrvali a iné sa stratili. Nechcem však zo seba robiť chuderu a nechcem, aby ľudia túto skladbu brali ako smutnú, pretože je pozitívne dokázať niečo také prekonať. Musíte byť veľmi silná žena, ako bola moja mama, aby ste sa z takej situácie dokázali dostať, prípadne v nej žiť, veď je veľmi jednoduché ostať v bludnom kruhu a zapríčiniť tým, že aj vaše deti budú žiť tým istým spôsobom, keď to budú príliš dlho zažívať. Takže som svojej mame veľmi vďačná, že nás z toho dostala, a táto skladba to všetko vyjadruje. Ide o pozitívnu pesničku s veľmi jasným odkazom na konci.

Súčasťou albumu je i skladba pre Vášho manžela, však?

Áno, pretože sa snažím písať o ľuďoch, ktorých mám rada, no nechcela som napísať nejakú gýčovú ľúbostnú pesničku s klasickým rýmovaním, ktorú sme tu už toľkokrát mali. Vznikla teda významovo bohatá skladba, ktorá sa volá Save Me From Myself (Zachráň ma od seba samej) a hovorí o tom, ako sa cítim, odkedy prišiel môj manžel do môjho života. Viete, niekedy viem byť sama sebe najhorším nepriateľom a on ma v tých najtemnejších momentoch neuveriteľne podporuje, zachraňuje ma od môjho vlastného šialenstva a hystérie. Je to úžasný muž a tá skladba je jednoducho môj hlas, úplne vyzlečený, nahý, nie sú tam pridané žiadne efekty, žiadny výrazný hudobný sprievod ani nič podobné. Ide o jednoduchú pesničku aj v spôsobe, akým sa nahrávala, pretože ma sprevádzala len akustická gitara a nejaké sláčiky, to je všetko.

Ďalšie skladby ako Nasty Naughty Boy a Still Dirty odkazujú na sexuálnejšiu Christinu z predchádzajúcej platne. Ešte stále ju cítite?

Sexualita bude stále viditeľná v tej alebo onej forme. Skladby Nasty Naughty Boy znie, akoby ste vstúpili do burleskného klubu dvadsiatych rokov, a je veľmi chytľavá. Sú v nej časti, kde je akoby živé publikum, big band, dychové nástroje, skvelé bubny – akoby ste vošli do klubu a videli na pódiu spievajúce dievča, ktoré poznáte, pred ním sedí námorník, ktorý od neho nevie odtrhnúť zrak… A Still Dirty som napísala ako reakciu na články v médiách, ktoré sa o mne písali, že som sa zmenila, pretože som zaľúbená, že môj muž zmenil celý môj život a podobne. Chcela som, aby všetci vedeli, že sa v podstate nič nezmenilo. Okrem toho, že teraz ma podporuje aj môj manžel. Takže nech ľudia vedia, že malá provokatérka vo mne stále je, pretože si myslím, že je dobré, ak niečo také v sebe – hoci len v zmenšenej forme – máte.

Vieme, že s príchodom nového albumu Vás toho čaká dosť. Myslíte však aj na budúcnosť? Mám na mysli filmový priemysel – máte stále plány aj v tejto oblasti?

Keď prichádzam s novým projektom, venujem sa mu výhradne na sto percent. Film je jednou z vecí, ktoré mám zaradené vo svojom osobnom zozname plánov do budúcnosti. No určite počkám, kým dostanem tú správnu ponuku a tú správnu úlohu. Veď to poznáte: mnohí spravia kompromis a hrajú nakoniec sami seba alebo úlohu niekoho ako sú oni sami. Takže keď vstúpim do sveta herectva, chcem to poňať ako inú, ďalšiu časť môjho života a zahryznúť sa do dobrej, šťavnatej roly, do takej, ktorá vyžaduje kus herectva a nie len hrania samej seba. Výnimkou by mohol byť film, ktorého príbeh by sa odohrával v dvadsiatych rokoch a ja by som v ňom mala i spievať. Predovšetkým si chcem byť istá, že využívam správny čas a mám urobiť niečo fakt dobré.

Myslíte niekedy aj na dĺžku svojej kariéry?

Do určitého bodu to bude spontánne, ale mám pre seba aj iné plány. Deti zatiaľ počkajú, pretože teraz mám naozaj dosť práce, napríklad uviesť do života tieto dvojčatá – album s dvoma cédečkami. No napriek tomu sa už neviem dočkať chvíle, keď budem deti mať. Momentálne sa však srdcom i očami sústreďujem na svoju kariéru a uvedenie svojho nového albumu.

Už len posledná otázka: plánujete aj turné?

Samozrejme. Na jeseň štartujeme svetové turné, ktoré sa dostane aj do Európy.

Autor
Kristína Tarnóczy