Na čo sa zamerať pri výbere pánskych hodiniek?

Mohlo by sa zdať, že s príchodom chytrých mobilných telefónov náramkovým hodinkám odzvonilo. V skutočnosti sú pánske hodinky aj dnes štýlovým doplnkom, ktorý ponúka celý rad praktických funkcií a vymožeností. Ako si vybrať ideálne pánske hodinky do práce, do spoločnosti alebo na šport?

Klasický alebo moderný vzhľad?

Ak patríte k milovníkom tradície, sú pre vás jasnou voľbou pánske hodinky s mechanickým strojčekom, ktoré je potrebné pravidelne naťahovať. Oproti tomu modernejšie quartzové hodinky, aj keď si zachovávajú klasický vzhľad, napája baterka a zaobídu sa bez nastavovania. Najmodernejším typom sú digitálne hodinky, ktoré vyhovujú predovšetkým športovým a outdoorovým nadšencom.

 

Dbajte na odolný materiál sklíčka

Ak ide o životnosť hodiniek, zásadný je výber materiálu krycieho sklíčka. Práve na ňom sa podpíše zub času najviac – nech už ide o drobné škrabance alebo popraskanie z dôvodov pádu na zem. Ruky preč preto dajte od hodiniek s plastovým sklíčkom, ktorého životnosť je skutočne minimálna. Prednosť dajte odolnému materiálu, z ktorého sa vyrába minerálne alebo zafírové sklíčko.

 

Vodotesné hodinky, s ktorými sa môžete potápať

S materiálom sklíčka súvisí aj vodotesnosť hodiniek, ktorá býva spravidla nižšia pri zariadeniach s mechanickým strojčekom. Pánske hodinky s označením 3 ATM/3 BAR sú vhodné skôr pre bežné každodenné činnosti a odolajú len náhodnému kontaktu s vodou (napríklad dažďu). Naopak s hodinkami s certifikáciou 10 ATM/10 BAR už si môžete ísť bez obáv zaplávať a hodinky s vodotesnosťou 20 ATM/20 BAR (a vyššie) si nemusíte dávať dole ani pri potápaní.

 

Materiál remienku vypovedá nielen o vašom vkuse

Najviac variabilná časť pánskych hodiniek predstavuje bezpochyby ich remienok. Jeho materiál je potrebné vyberať nielen s ohľadom na váš vkus, ale tiež na prípadné alergie (napríklad na hliník alebo oceľ) a životný štýl. Zatiaľ čo na každodenné nosenie do spoločnosti napríklad pánskej košeli sa hodia kožené a oceľové remienky, športovo založení muži ocenia remienok z plastu alebo silikónu.

 

Hodinky nabité funkciami

Moderné pánske hodinky dnes vo všeličom konkurujú chytrým mobilným telefónom – ponúkajú veľké množstvo najrôznejších funkcií a v mnohých prípadoch dokonca mobil celkom nahradia. Ku klasike dnes už patria informácie o aktuálnom dátume, kalendár alebo stopky. Najviac funkciami sa spravidla pýšia športové alebo outdoorové hodinky, vďaka ktorým môžete pohodlne sledovať svoje životné funkcie, pohybovú aktivitu a vyhodnocovať svoj pokrok.

 

Zdroj obrázku: Claudia K./Shutterstock.com

 

Patrí do vydania