Ako si vybrať správny šijací stroj

Či už ste sa rozhodli pre kúpu šijacieho stroja len kvôli šitiu toľko potrebných rúšok, alebo chcete začať šiť oblečenie pre rodinu, či len tak potrebujete zabiť nudu novým koníčkom, musíme uznať, že vedieť šiť na stroji už dnes nedokáže hocikto a pritom je to činnosť veľmi prospešná.

 

Ak sa chystáte tomuto koníčku venovať aktívnejšie, je dôležité, aby ste mali kvalitný šijací stroj, ktorý vám bude plne vyhovovať. Ako si však vybrať ten najlepší typ?

 

Rozpočet

Na začiatok je potrebné si premyslieť koľko chcete do šijacieho stroja investovať. Ceny šijacích strojov sa pohybujú od 80 eur za základné modely až po 700 eur a viac za  profesionálnejšie modely. Samozrejme, čím je stroj drahší, tým viac komfortu a funkcií vám môže ponúknuť. Preto vám odporúčame do stroja trocha investovať, aby ste ho po rýchlom zaučení nemuseli hneď meniť.

 

Počet stehov

Podobné to bude aj v tomto prípade. Koľko druhov rôznych stehov vám váš stroj bude vedieť urobiť, tak trocha závisí od množstva peňazí, ktoré ste ochotní do neho investovať. Čím väčší rozpočet na šijací stroj máte, tým väčší počet stehov dostupných na vašom stroji. Na začiatok rozhodne potrebujete 2 základné stehy – a to rovný steh a cik- cak steh. S pribúdajúcimi skúsenosťami však isto oceníte rôzne dekoratívne či pružné typy stehov.

 

Špeciálne funkcie

Mnoho strojov, najmä tých drahších, má niektoré úžasné funkcie, vďaka ktorým je šitie také zábavné. Medzi funkcie, ktoré sa oplatí na stroji mať patria automatický navliekač ihiel, nastaviteľná rýchlosť šitia, nastavenie polohy ihly do strán, kvalitné osvetlenie či automatická rezačka nití.

 

Dôležité príslušenstvo – chodidlo,  pätka

Chodidlo či pätka má špecifické použitie podľa toho, čo sa chystáte šiť. Preto je vhodné sa uistiť, či má váš vybraný stroj pätky vhodné na šitie vami zvolených modelov. Chodidlo vám umožňuje voliť rôzne druhy stehov, či už je to priamy steh alebo nenápadný šev. Samozrejme drahšie modely majú väčší výber pätiek a dokážete s nimi pracovať profesionálnejšie.

 

Ručný, počítačom riadený alebo elektronický šijací stroj

Veľmi dôležité je si premyslieť, akým typom ovládania by váš šijací stroj mal disponovať.

  • Ručný šijací stroj

Ručné šijacie stroje sú jednoduché na ovládanie a sú najlacnejšie. Avšak nemôžete od nich očakávať žiadne funkcie navyše, ktoré by vám prácu uľahčili.

  • Počítačom riadený stroj

Počítačové stroje majú väčšinou dotykovú obrazovku a predstavujú drahšie stroje na trhu. Jednou z najväčších výhod počítačového stroja je motor. Pretože počítačové stroje majú vyššiu cenu, majú väčšinou výkonné motory, ktoré sú ideálne pre veľké záťaže a dokážu fungovať takmer bez prestávky. Takisto poskytujú množstvo funkcií, ktoré pri profesionálnom šití oceníte.

  • Elektronický šijací stroj

Elektronické šijacie stroje predstavujú zlatý stred nielen v cene, ale aj vo funkčnosti. Elektronický stroj je zvnútra úplne mechanický a ak sú tieto stroje dobre udržiavané, bývajú bezproblémové. Tieto stroje majú slušný výber stehov a množstvo potrebných funkcií, ktoré priemernému užívateľovi bohato stačia.

 

Či už ste sa rozhodli šiť len pre svoje potešenie alebo hľadáte nový spôsob obživy, kvalitný a funkčne vyhovujúci šijací stroj je základ. Už ste si vybrali, ktorý je vhodný práve pre vás?

Zdroj obrázka: Parilov/Shutterstock.com

Patrí do vydania