Andrea Príbytná Klimo - milujem vytvárať niečo originálne a hodnotné

28-ročná slovenská maliarka narodená v Snine. V rokoch 2011 – 2017 študovala na Fakulte architektúry a dizajnu STU v Bratislave. Absolvovala súkromné hodiny kreslenia a umelecké kurzy na Slovensku i v zahraničí.

Jej tvorba sa nachádza v Izraeli, USA, v Rusku, Belgicku, na Slovensku a v Českej republike. Absolvovala jednoročné pobyty v Kalifornii a v Rusku. Viedla umelecké kurzy na Slovensku, Belgicku a na biblickej škole v Kalifornii, kde aj študovala a vystavovala. Spolupracovala na rôznych umeleckých projektoch. Spolu so svojim manželom žije a tvorí v Belgicku.

 

Andrea, povedzte nám v krátkosti, prečo ste sa rozhodla byť maliarkou? Vyštudovala ste architektúru a cez ňu ste si naplnila váš sen z detstva?

V detstve som túžila byť speváčkou. Keďže o povolaní maliara som nikdy predtým nepremýšľala, verila som, že štúdium architektúry je výborná voľba. Fakulta architektúry a dizajnu je veľmi kreatívne prostredie. To bolo to miesto, kde som začala mať skutočný záujem o umenie. Milujem vytvárať niečo originálne a hodnotné. Byť umelcom je pre mňa privilégium.

 

Je umenie vo vašej rodine zakotvené alebo to bolo vaše vnútorné rozhodnutie?

Bolo to moje vnútorne rozhodnutie. Moja mladšia sestra je študentkou dizajnu, čiže talent a kreativita nám v rodine nechýba. Raz mi jeden z rodičov povedal, že aj on by rád maľoval obrazy, keby mal v živote iné podmienky. Dotklo sa ma to. Uvedomila som si, že strach a nepriaznivé okolnosti nám môžu ukradnúť to, pre čo sme boli skutočne stvorení.

 

Čo chcete svojimi obrazmi vyjadriť a aké techniky pritom používate?

Obrazy, ktoré tvorím, často zachytávajú určitý príbeh, víziu alebo hodnoty, v ktoré verím. Vo svojej tvorbe pracujem so štetcom, špachtľou a pastelom. Do procesu maľby zapájam aj prsty a dlane. S hranami špachtle vytváram rôzne objekty a postavy.

 

Pracujete hlavne s akrylovou farbou na plátno. Využívate aj iné umelecké techniky?

Akrylová farba je mi veľmi blízka. Má úžasnú maslovú konzistenciu a širokú škálu využitia. Mám rozpracované aj olejové maľby.

 

V čom je podľa vás vaša originalita alebo osobitosť oproti iným umelcom-maliarom?

Do svojich obrazov vkladám to kým som, moje videnie, cítenie a presvedčenie. Technika a prevedenie maľby sa v živote maliara môže striedať a štýl tvorby sa časom vyvíja. Avšak všetky tieto veci sú podriadené srdcu a osobnosti umelca. Preto osobitosť a originalita je vo mne samej.

 

Kde hľadáte inšpiráciu pre svoje obrazy?

Inšpiráciu čerpám z cestovania a príbehov ľudí vôkol mňa. Oporným bodom pre koncept obrazov sú pre mňa verše z Biblie.

 

Pomáha vám umenie aj živote? Napríklad dosiahnuť harmóniu a vyrovnanosť? Alebo, kedy podľa vás máte najväčšiu kreativitu?

Umenie mi v živote veľmi pomáha. Tvorím a kupujem s manželom obrazy, ktoré prinášajú svetlo do nášho života. Najväčšiu kreativitu mam vtedy, keď sa nesnažím vytvoriť niečo veľkolepé.

 

Umelec musí svoje obrazy aj predávať. Dokážete tvoriť aj na objednávku alebo sa riadite len svojím videním a cítením?

Prijímam objednávky, pri ktorých mi zákazník prejaví dôveru. Vyberá si ma preto, lebo sa mu páči moja tvorba a necháva mi voľnú ruku. Na druhej strane stále tvorím nové obrazy, ktoré sú na predaj.

 

Vystavujete a predávate svoje obrazy aj vo svete. Kde všade sa už milovníci umenia mali možnosť stretnúť s vami a hlavne s vašimi maľbami?

Možnosť vystaviť svoje diela som mala v Rusku, Kalifornii a na Slovensku. V novembri ma čaká účasť na veľtrhu umenia v Belgicku a rovnako sa teším novým spoluprácam s galériou v Bratislave. Moje obrazy sú na Slovensku, v Českej republike, v Izraeli, Rusku, Belgicku a niekoľko v USA.

 

Robíte výstavy aj na Slovensku? A inšpiruje vás aj Slovensko vo vašej tvorbe?

Na Slovensku sú moje začiatky tvorby a vystavovania. Momentálne pracujem na kolekcii Domovina (Homeland).

 

Kde ste podľa vás mali dosiaľ najväčší úspech? Alebo, čo pre vás bola doteraz najväčšia pocta vašej tvorbe?

Rozvíjať sa a rásť vo svojej tvorbe, je pre mňa najväčší úspech a pocta. S možnosťou experimentovať a tvoriť novými spôsobmi môžem napredovať omnoho rýchlejšie. Pre umelca, ktorý nemá stabilný príjem, je to veľmi vzácne.

 

Na akej kolekcii aktuálne pracujete?

Momentálne pracujem na kolekcii obrazov Záhrada (The Garden) vyjadrujúca túžbu suchej pôdy po vode a kolekcii Domovina (Homeland), ktorá hovorí o kráse Slovenska.

 

Niektorí umelci pracujú výlučne v noci. Aký je váš pracovný deň a režim?

Ako študentka som maľovala obrazy v noci a cez víkendy. Som šťastná, že teraz môžem maľovať cez deň a v noci spať. Denný režim mám flexibilný a obrazy maľujem pravidelne každý deň.

 

Umenie často nestačí na to, aby bol človek finančne úplne nezávislý. Robíte ešte niečo iné okrem tvorby umeleckých diel?

Na Slovensku som popri maľbe organizovala umelecké kurzy a prednášky. Bol to istý spôsob stabilného príjmu, ale oberalo ma to o priestor pre tvorbu. Keď sme odišli do zahraničia, zamerala som sa už len na maľbu obrazov.

 

Čo najradšej robíte vo voľnom čase?

Milujem voľný čas. Niekedy nerobím nič, len tak pozerám von oknom. S manželom sa veľmi radi rozprávame o umení a vede. Manžel je vedec. Milujem diskutovať o štiepnych bariérach.

 

Keby ste nebola maliarka, čo by vás v živote ešte dokázalo „naplniť“?

Verím, že by ma naplnilo povolanie, pri ktorom by som mohla prejaviť a uplatniť svoju kreativitu tak, ako pri maľbe.

 

Žijete v Belgicku. Prečo ste sa rozhodla pre túto krajinu?Chodievate často aj na Slovensko?

Do Belgicka sme sa rozhodli vycestovať kvôli pracovným možnostiam, a osobnému rastu. Zatiaľ sa nám podarilo prísť na Slovensko len jedenkrát odkedy sme tu.

 

Ovplyvnil nejako COVID váš súčasný život?

Áno ovplyvnil. Hlavne vystavovanie, cestovanie a hľadanie nových možností. V zahraničí je pre mňa potrebné získavať nové kontakty a zapájať sa do umeleckých aktivít. Čo je pre mňa momentálne veľmi obmedzujúce.

 

Jozef Dráb a redakcia časopisu Beauty&Woman vám ďakuje za rozhovor.

Patrí do vydania