Mentolové cigarety skončili, možnosťou sú alternatívy

Patrili mentolové cigarety medzi vaše obľúbené? Ak ste sa dnes po jedny vybrali, možno vás prekvapilo, že ste ich už v predaji nenašli. Je to tak, predaj a výroba mentolových cigariet sa 20. mája nadobro skončili. Mentolové príchute však z trhu nevymiznú tak úplne. Ako to teda je?

Faktom ostáva, že už viac nebude možné zakúpiť si klasické cigarety s mentolovou príchuťou či s mentolovými kapsulami (tzv. pukačky). Rovnako sa z pultov navždy vytratil mentolový tabak na ručné balenie cigariet. Podľa odhadov pritom obľubovalo mentolové cigarety približne 150 000 dospelých fajčiarov na Slovensku. Popularitu mentoliek dokázal aj prieskum spoločnosti Kantar uskutočnený v decembri 2019 na vzorke 881 dospelých fajčiarov zo Slovenska. K fajčeniu mentolových cigariet sa v ňom prihlásilo 12,4 %. Celkovo fajčí na Slovensku približne 26 % populácie.

 

Napriek stopke pre predaj a výrobu štandardných mentolových cigariet, sa dospelí fajčiari tejto príchute nebudú musieť vzdať, ak nebudú chcieť. Zákaz sa totiž nevzťahuje na bezdymové alternatívy.

 

Menej škodlivý spôsob, ako si dopriať mentol

To, že bezdymové alternatívy s príchuťou mentolu môžu byť stále v predaji, je možné vďaka zákonu, ktorý ich reguláciu stále ponecháva v kompetencii jednotlivých členských štátov EÚ. Zjednodušene povedané, je na každej krajine, či zariadenia s touto príchuťou predávať bude alebo nie. Vďaka tomu môžete namiesto klasických cigariet vyskúšať mentolové elektronické cigarety alebo bezdymové tabakové výrobky s príchuťou mentolu. Patrí medzi ne aj IQOS, s ktorým si stále môžete zakúpiť aj mentolové „pukačky“. Okrem toho spravíte niečo aj pre svoje zdravie. Podľa viacerých vedcov i nezávislých štúdií sú totiž tieto bezdymové zariadenia menej rizikovými ako cigarety.

 

Prečo sú alternatívy menej škodlivé?

Bezdymové zariadenia a elektronické cigarety sú za menej škodlivé považované preto, že neprodukujú dym. Práve ten je hlavným problémom cigariet. Nikotín je síce zodpovedný za závislosť, cigaretový dym však obsahuje približne 6 000 škodlivých látok, ktoré dospelý fajčiar vdychuje a vydychuje a majú priamy škodlivý vplyv na zdravie fajčiara i jeho okolia.

 

E-cigarety obsahujú chemický roztok nikotínu, ktorý fajčiar „vapuje“, teda vdychuje vodnú paru. Dajte si však pozor, aby bol tento roztok zakúpený legálne. Náš trh zatiaľ nepozná reguláciu pre elektronické cigarety a nevhodné či doma namiešané roztoky vám môžu privodiť nepríjemné dôsledky.

 

Mentolky bez dymu

Druhou možnosťou sú bezdymové tabakové výrobky, napríklad IQOS, na ktoré doteraz prešlo už viac ako 14 miliónov dospelých fajčiarov. Tabak v nich nehorí, a teda neprodukuje škodlivý tabakový dym. O to, aby nedošlo k horeniu, sa stará inteligentná elektronika, ktorá má všetko pod kontrolou. Namiesto dymu je tak výsledkom aerosól, ktorý obsahuje až o 95 % menej škodlivých látok ako klasická cigareta a nie je zdrojom pasívneho fajčenia. Nielen dámy určite poteší, že tento aerosól sa nezachytáva ani na oblečení, vlasoch či v interiéri.

 

Oproti e-cigaretám je nákup náplní do IQOS jednoduchší. Na trhu totiž zoženiete iba náplne od tvorcu tohto zariadenia a prakticky tak nemáte možnosť používať iné ako certifikované náplne od výrobcu.

 

Samozrejme, najlepšie by bolo s fajčením prestať alebo vôbec nezačať, ak sa však nechcete vzdať mentolového tabaku, alternatívy vám ponúkajú riešenie, ktoré je zároveň menej škodlivé ako klasické cigarety.

Patrí do vydania: 
Jún 2020