Projekt ChemTube skvalitňuje vzdelávanie na základe videodokumentácie

Nadnárodný projekt ChemTube, realizovaný v rámci európskeho programu ERASMUS+, je zameraný na zlepšenie kvality vzdelávania v chemickom a farmaceutickom priemysle. Realizuje sa s pomocou využitia odbornej videodokumentácie a aktívnej spolupráce vzdelávacích inštitúcií s podnikateľským prostredím. V apríli 2020 sa mali projektoví partneri stretnúť vo Viedni, ich plány však narušila pandémia koronavírusu. Keďže sa nemohli stretnúť fyzicky, vyriešili to v dňoch 28.-29.4. 2020 online formou. Informovala o tom Silvia Surová, generálna sekretárka Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu (ZCHFP) SR, ktorý je partnerom projektu.

„Napriek tomu, že sa nemôžeme stretnúť fyzicky, naša aktívna spolupráca neutícha. Práve naopak, stretnutie sa uskutočnilo online formou a prinieslo mnoho pozitívnych správ. Pandémia koronavírusu a zatvorenie škôl nám ponúkli novú a nečakanú príležitosť – využiť a vyskúšať v praxi našu doposiaľ odvedenú prácu už dnes. V rámci nadnárodného európskeho projektu zameraného na odborné vzdelávanie a prípravu v chémii a farmácii ChemTube bolo doteraz slovenskými partnermi za necelé dva roky vytvorených a otitulkovaných spolu 24 videí z chemických prevádzok, laboratórií a výrob,“ konštatovala S.Surová.

 

Podrobnosti o ChemTube

ChemTubeVideodokumentácia výkonu študentov v kritických úlohách a demonštrácia skrytých vedomostí v laboratórnych a procesných operáciách v chémii a farmácii previazaná na ECVET definície základných výstupov učenia v Skillsbank.

 

Projekt ChemTube je zameraný na odborné vzdelávanie v chémii a farmácii a je nasledovateľom projektu ChemPharm VET, ktorý bol úspešne ukončený ku koncu roka 2017. Ten sa zameral na vytvorenie novej európskej modelovej učebnej osnovy a obsahovej náplne odborného vzdelávania SKR/EKR 4 (úplné stredné odborné vzdelanie) pre výcvik operátorov v chemickom a farmaceutickom priemysle. V Slovenskej republike bol na základe výsledkov projektu ChemPharmVET vytvorený nový študijný odbor, vyššieho odborného vzdelávania pre stredné školy – „procesný špecialista pre chemický a farmaceutický priemysel“, ktorý sa momentálne vyučuje na viacerých stredných odborných školách zameraných na chémiu.

 

Projekt ChemTube, ktorý začal 1. septembra 2018 a potrvá 30 mesiacov, do konca februára 2021, je realizovaný v rámci európskeho programu ERASMUS+. Vedie ho nórsky partner NTI-MMM AS, s ktorým spolupracuje ďalších deväť projektových partnerov z Nemecka, Talianska, Nórska, Francúzska, Českej republiky, Rakúska a Slovenskej republiky (reprezentovanej ZCHFP SR).

 

Hlavným cieľom projektu ChemTube je zlepšenie kvality vzdelávania. Myšlienka vzdelávania založeného na práci vedie k snahe aktualizovať a rozvíjať praktický výcvik na školách. Očakáva sa, že úzka spolupráca medzi poskytovateľmi odbornej prípravy a samotným priemyselným odvetvím posilní inovatívne aspekty prístupu ku vzdelávaniu, a bude tak spĺňať aj základné kvalitatívne požiadavky ukazovateľov EQAVET (Európsky referenčný rámec zabezpečenia kvality odborného vzdelávania a prípravy). Inovatívnymi aspektmi projektu ChemTube je využitie potenciálu viacjazyčných  videozáznamov, ktoré odprezentujú individuálne osobné skúsenosti v laboratóriách a v chemických prevádzkach.

 

Partneri doposiaľ vytvorili niekoľko desiatok videí z chemických prevádzok, laboratórií a výrob. Za Slovenskú republiku natočila takéto videá Stredná odborná škola v Novákoch, ktoré následne ZCHFP SR doplnil o anglické titulky, aby videá mohli vzdelávať aj študentov v zahraničí. Zároveň si slovenskí študenti môžu vylepšiť svoju odbornú slovnú zásobu v anglickom jazyku. Video o obsluhe rotačnej vákuovej odparky vytvorila spoločnosť Axxence Slovakia s.r.o. Spolu bolo takto so slovenskými partnermi vytvorených a otitulkovaných 24 videí.

 

Videá, ktoré v rámci projektu doposiaľ vznikli, poskytol ZCHFP SR Štátnemu inštitútu  odborného vzdelávania (24 videí od slovenských, 10 od nemeckých, 5 od českých a 5 od talianskych partnerov) a ten tieto videá ďalej distribuoval školám a učiteľom chémie stredných odborných škôl a tiež zverejnil na svojej stránke siov.sk.

 

„V časoch, keď žiaci nemajú možnosť trénovať svoje zručnosti v laboratóriách, sa tieto videá stali užitočnou pomôckou a náhradou pri praktickom vyučovaní,“ komentovala Ing. Viera Žatkovičová, odborná garantka pre skupinu odborov 28 Technická a aplikovaná chémia, ŠIOV. Ďalej poďakovala Ing. Silvii Surovej, generálnej sekretárke ZCHFP SR ako aj všetkým partnerom, že poskytli vzdelávací obsah učiteľom SOŠ s chemickým zameraním, a tak veľmi rýchlo pomohli pri dištančnej forme vzdelávania žiakov.

Patrí do vydania: 
Máj 2020