Slovenské „šampanské“, za ktorým sa skrýva príbeh lásky

4. máj 2020, Bratislava – Každá spoločnosť má svoju históriu, avšak nie každá z nich je opradená legendou lásky. V tomto prípade ide o lásku medzi mužom a ženou, ktorá priniesla prvé vinárstvo mimo územia Francúzska na výrobu sektov. Viete, čo sa skrýva za týmto slovenským vinárstvom, ktorého produkty sú známe a oceňované aj v zahraničí?

 

Málokto z nás by nepoznal spoločnosť Hubert J.E., ktorá je najväčším slovenským výrobcom šumivých vín. Avšak, mnoho ľudí netuší, že k vzniku značky sektov Hubert sa viaže aj zamilovaná legenda. Podľa nej ju založil francúzsky vojak, ktorý sa zamiloval do krásnej ošetrovateľky Paulíny.

 

Legenda hovorí, že...

V čase Napoleonskej výpravy v Rusku sa mladý francúzsky vojak Johann Evangelist Hubert vážne zranil a tak ho pred návratom domov odniesli do vojenského lazaretu v Prešporku, kde sa mal vyliečiť. Neplánoval sa tu dlho zdržať, no osud to zariadil inak. Všetko zmenilo jeho zranenie a krásna ošetrovateľka Paulína. Jej krása, šarm a starostlivosť ho natoľko upútali, že sa kvôli nej vzdal vlasti a nevrátil sa domov. Zamilovaný pár sa zosobášil a Johann Evangelist Hubert, narodený v kolíske šumivých vín, v oblasti Champagne vo Francúzsku, sa usadil na Slovensku.

 

Hovorí sa, že okrem Paulíny mu učarovali aj kvalitné miestne vína a vravieval, že jej raz prinesie fľašu sektu z Francúzska, to sa mu však nikdy nepodarilo. Možno práve preto sa rozhodol využiť poznatky zo svojho rodiska a založiť vinárstvo zamerané na výrobu šumivého vína vo svojej novej domovine. Avšak skutočné pohnútky, ktoré ho viedli k tomuto rozhodnutiu, sa bohužiaľ už nikdy nedozvieme. Vinárstvo, ktoré sa venovalao výrobe tohto nápoja, no pre nás trochu nezvyčajným spôsobom, pomenoval Hubert-Champagner Fabrik.

 

Aká bola realita spoločného sna?

V skutočnosti sa história spoločnosti, neskôr známej ako Hubert J.E., začala písať v roku 1825, kedy bolo v Bratislave založené prvé vinárstvo na výrobu šumivého vína mimo územia Francúzska, so sídlom na Radlinského ulici. Jeho zakladateľmi boli páni Johann Fisher a Michael Schönbauer. Je však pravdou, že za vinárstvom sa naozaj skrýva skutočná láska, pretože manželia Johann Evangelist Hubert s manželkou Paulínou skutočne žili a neskôr vstúpili do vedenia spoločnosti ako majitelia, o čom svedčia aj dokumenty vinárstva z tých čias. Taktiež je faktom, že Paulína neskôr úspešne prevzala riadenie vinárstva po manželovi.

 

Hovorí sa, že v rodinách vinárov hľadajú vždy vdovu, ktorá by vinárstvo riadila. Ľudia verili, že sa im po všetkých nástrahách života už bude dariť. A tak vdova Paulína nastúpila do vedenia spoločnosti, z ktorej vybudovala legendu, ktorá nemá v našich krajoch obdobu.

 

Azda za jeden z najvýznamnejších úspechov je považovaná udalosť z roku 1896, kedy na výstave v Budapešti uhorský cisár Franz Jozef I. ochutnal sekt Hubert a povedal: „Toto šampanské je výborné.“  V tých časoch sa šampanským nazývali všetky šumivé vína, avšak v súčasnosti vieme, že šampanským sa označujú iba sekty vyrobené vo francúzskej oblasti Champagne, nikde inde vo svete. To, čo zmiatlo samotného cisára, bola vynikajúca chuť a kvalita slovenského sektu, ktorý sa už vtedy vyrábal rovnakou metódou kvasenia ako pravé francúzske šampanské – táto metóda sa nazýva méthode traditionnelle, kedy sekty zrejú vo fľašiach minimálne 24 mesiacov.

 

Na počesť tejto lásky...

...vznikli dva sekty venované každému z nich – Johann Hubert Extra Dry a Pauline Hubert Rosé, ktoré sa vyrábajú rovnakou metódou, ktorú používajú aj vinári v preslávenej francúzskej oblasti Champagne.

 

Johann Hubert Extra Dry odráža eleganciu, tradíciu, a exkluzívnosť, ktoré zosobňujú vlastnosti šumivého vína v každej jednej fľaši. Nechajte sa očariť noblesou a vznešenou históriou tohto sektu vyrobeného z vína Chardonnay. Vďaka  svojej prémiovej kvalite je skvelou voľbou na slávnostné či výnimočné udalosti.

 

Pauline Hubert Rosé je sekt vyrobený z vďaky k manželke legendárneho zakladateľa Hubert J.E., ktorá po ňom viedla úspešne firmu naďalej. Jeho základom sú dôkladne vyberané bobule Frankovky modrej z malokarpatských viníc. Spojením jemnej príchute malín a biskvitu sa sekt stane neodolateľným už po prvom pohári. Perly vo fľaši pre ženy, ktoré niečo znamenajú.

 

Text a foto Veronika Belušková

Patrí do vydania