Hit nadchádzajúcej barbecue sezóny: peletový gril

Letnú dovolenku ešte nemusíte riešiť, ale prvú jarnú grilovačku by ste veru už mali. Spontánne rodinné kulinárske kratochvíle na terase či vopred starostlivo naplánované záhradné večierky sa nikdy nezunujú. Navyše, vašej obľúbenej aktivite môžete tento rok dodať osviežujúcu podobu s puncom luxusu a originality.

Podľa prieskumu sa v prajnom období bežne oddáva grilovaniu šestina z nás a dokonca až tretina ľudí si túto aktivitu doslova vychutnáva aspoň príležitostne. Grily na drevené uhlie a ich elektrické či plynové alternatívy síce ako overená klasika zostávajú „in“, ale hitom nadchádzajúcej sezóny sú inovátorske peletové grily.

 

Ak sa pri grilovaní usilujete robiť všetko pre tú najlákavejšiu arómu aj chuť, potom určite uznáte, že absolútnym základom je palivo, ktoré dymom jemnučko prešpikuje pokrm. Uvedomili ste si to až v tejto chvíli? A túžite okúsiť ten rozdiel? Našťastie tu teraz sú peletové grily, ktoré voľne nadväzujú na tradíciu tých na uhlie a ešte cielenejšie zabezpečujú žiaducu pridanú hodnotu – priam kľúčovú.

 

Stopercentne autentická vôňa podľa vašej voľby

Pelety vtisnú vašim pokrmom nezameniteľnú arómu a chuť dobrôt pripravených na dymiacom rozhorúčenom dreve. Pestrá škála pritom poskytuje možnosť vhodne podporiť podstatu jedla i korenín a ďalších ingrediencií. Tón, ktorým zahalíte svoje gastronomické dielo, je, samozrejme, len a len záležitosťou vašej voľby, vkusu a nálady: od decentného dubovo-orechovcového cez hravý javorovo-jabloňový až po vyvážený mix z orechovca, javora a čerešne.

 

Pelety zadovažujú mimoriadnu a pritom k vašej peňaženke zhovievavú výhrevnosť vďaka nízkemu obsahu vlhkosti. Vyrábajú sa z drevených pilín lisovaním – pod veľkým tlakom pri vysokej teplote – do tvaru malých valčekov. Nulový podiel prímesí v peletách priamo od výrobcu grilu znamená väčšiu výdrž zariadenia, menšie nároky na servis a hlavne garanciu 100-percentnej autentickosti arómy bez ohľadu na to, či sa chystáte podávať šťavnaté steaky, chrumkavé rebierka, trpezlivo vyúdený brisket, módne trhané bravčové, nápaditú pizzu, opulentné burgery alebo rôzne koláče ako dezert na dosýtenie.

Zásobník peliet nikdy nezostane prázdny

Všetko ľahko obsiahnete a zvládnete v jednom, ak máte k dispozícii naozaj flexibilný teplotný rozsah grilu. Napríklad nový rad SmokeFire od spoločnosti Weber poskytuje obrovské rozpätie od 95 °C do 315 °C pri modeloch EX4 GBS aj EX6 GBS. Nadstavbou je zvoliteľný režim Smoke Boost, ktorý pri teplotách 165-200 stupňov Celzia ešte umocňuje prienik arómy do jedla.

 

Zásobník peliet je rovnako ako prieduchy situovaný v zadnej časti grilu, má veľkorysú kapacitu 10 kg a s dostatočným predstihom vysiela signál o potrebe doplniť palivo, čo oceníte najmä pri pomalších metódach prípravy. Podávač má špeciálne vyvinutú mechaniku zabraňujúcu vzpriečeniu peletiek a tento umný systém skracuje aj čas rozohrievania grilu.

Celková plocha dvoch roštov je ohurujúca

Firemným porcelánom smaltované prvky – poklop, grilovacia vaňa a tepelný difuzér – lepšie odolávajú hrdzaveniu a praskaniu, čím sa zvyšuje životnosť a zlepšuje udržiavanie stabilnej teploty pri grilovaní. Súhrnná plocha dvoch roštov je ohurujúcich 6 370 cm², respektíve 4 270 cm² pri útlejšom type. Takisto z ušľachtilej ocele vyrobené arómakoľajnice Flavorizer Bars popri rovnomernom rozvádzaní žiaru i dymu zároveň smerujú stekajúcu mastnotu do zberných drážok.

 

Proti poveternostným podmienkam odolný ovládací a informačný panel s LCD monitorom a integrovanou konektivitou sa nachádza nad postranným pracovným stolíkom s nosnosťou 18 kg a dvoma praktickými háčikmi na zavesenie kuchárskeho náradia. Manipuláciu s grilom uľahčujú bočná rúčka a transportné kolieska (pričom dve zo štyroch sú uzamykateľné). Pri úctyhodnej skoro 100-kilogramovej hmotnosti sa zídu.

 

Patrí do vydania