DELPOZO - pestrofarebný módny kokteil zo Španielska

Korene značky DELPOZO. Jej zakladateľom nie je nikto iný ako Jesús del Pozo, medzinárodne uznávaný módny návrhár a jeden zo spolutvorcov modernej španielskej módy. Narodil sa v Madride v roku 1946, vyštudoval dizajn nábytku a interiérový dizajn, no v roku 1974 sa jeho profesia nadobro obrátila tvárou k móde, rozhodol sa otvoriť svoj prvý obchod s pánskym odevom. O dva roky neskôr predstavil svoju prvú pánsku kolekciu v Paríži a v roku 1980 svoju prvú kolekciu pre dámy prêt-à-porter. Jeho biznis plán sa rozrastal s pozoruhodnou rýchlosťou, nezľakol sa dokonca ani rozmachu nových trhov, postupne vytváral nové obchodné línie ako sú Jesús del Pozo parfumy či svadobné šaty. Málokto ale vie, že del Pozo pôsobil aj v divadelnom umení, v roku 1998 vytvoril pre opernú budovu Teatro Real a pre operu Carmen jedny z najvýznamnejších kostýmových návrhov všetkých čias.

Tento výnimočný dizajnér, umelec a marketér odišiel na večný odpočinok v Madride v roku 2011 vo veku 65 rokov. Údajne ho zradili pľúca. No ako to už býva, tam kde jeden výnimočný príbeh končí, ďalší začína...

 

Značku Jesús del Pozo, po smrti jej tvorcu a zakladateľa, premenovali noví majitelia na krátke a praktickejšie DELPOZO. Na stoličku riaditeľa tvorby posadili v roku 2012 muža menom Josep Font. Od začiatku sa povrávalo o priveľmi náhodnej podobnosti Josepa Fonta s Jesúsom del Pozom, čo podnecovalo rôznych špekulantov k rôznym predikciám, napríklad, či tento nástupca bude mať čo ponúknuť módnemu domu natoľko, aby nielen uchopil tvorbu Jesúsa del Pozo, ale dokázal ju posúvať za hranice etablovaného vkusu či predstáv. V prípade Fonta to však boli od počiatku naozaj len zbytočné špekulácie. Len čo prekročil prah svojho nového pôsobiska, pustil sa do práce a uplatnil tu svoj geniálny recept.

„Vyštudoval som architektúru, čo bolo veľmi poučné pre moju prácu v oblasti módy. Rovnako aj v móde platí, že veci musia mať dobrý základ a dobrú štruktúru, aby mohlo fungovať všetko ostatné. Keď je štruktúra urobená dobre, potom čokoľvek čo budete ďalej na nej stavať bude vyzerať dobre“, nechal sa počuť pri príležitosti výstavy jednej z jeho kolekcií vo Victoria & Albert Museum v Londýne.

 

Kým Josep Font podpísal spoluprácu s DELPOZO, mal už za sebou neuveriteľný kus práce. Už v roku 1984 sa stal víťazom národnej ceny súťaže AIR FRANCE slávenej v Paríži a jeho model je vystavený v Múzeu oblečenia v Paríži. Od roku 1991 pracoval na výrobe a distribúcii odevov a svadobných šiat, ktoré boli pripravené na nosenie pod vlastnou značkou Josep Font. Zakladal ju s cieľom vytvoriť veľmi osobný štýl, silno ženský a romantický. Otvoril niekoľko vlastných luxusných butikov doma i v zahraničí. Vďaka mólam v Barcelone, Madride, Paríži a Tokiu mala už vtedy tvorba Josepa Fonta veľmi solídne postavenie na národných a medzinárodných trhoch. Jeho príchod do domu DELPOZO bol strategickým, dokonca až brilantným krokom majiteľov značky, ktorí si tak poistili miesto v rebríčku top svetovej tvorby. DELPOZO pod vedením Josepa Fonta napreduje s ešte väčšou dávkou kvalitnej a extrémne žiadanej tvorby, než kedykoľvek predtým.

Posadnutosť dokonalým materiálom a kvalitou

Ak je niečo, na čom si Font extrémne potrpí, tak je to výber tkanín prvej kvality, ktorý mu umožňuje vytvárať vzácne a elegantné kolekcie. Tak ako niekdajšia jeho značka Josep Font, tak aj DELPOZO pod jeho vedením sa ďaleko od veľkých reťazových produkcií snaží každému odevu dať osobnú identitu. Všetky kúsky sú kompletne vyrobené v Španielsku, čo mu umožňuje nekompromisne kontrolovať kvalitu všetkého, čo z dómu vyjde.

 

Tradičné techniky s citom pre modernú módu

Vo svojej práci používa iba remeselnícke techniky a zložité výšivky na vytvorenie éterickej a nadčasovej estetiky. Ručne vyrábaná výšivka je majstrovsky vytvorená z najkrajších a avantgardných materiálov pomocou techník Haute Couture a Ecole Lesage v Paríži. „Myslím, že výšivky boli časom znehodnotené. A tak som si povedal, že nastal čas na ich oživenie. Najprv sme povolávali na pomoc starých vyšívačov, ktorí ovládali tradičné poctivé techniky, časom však táto ich práca nadchla množstvo mladých ľudí a dnes máme vlastný tím úžasných vyšívačiek. Všetko robíme v Španielsku“, povedal Josep Font na pozvánke pre výstavu jeho kolekcie pre jar 2017 v Londýne.

 

Kreatívny prístup k objemu, farbe a siluete

Font tiež priznáva, že najväčšou inšpiráciou je pre neho Balenciaga. Miluje jeho prácu s objemom, či prvkami neprvoplánovej erotiky. Fontovi sa však v tomto smere podarilo omnoho viac! Priniesol osobitný štýl, pretkaný kombináciami kontrastných znakov, tradičnými i modernými prvkami, organikou, architektonickým zmýšľaním, luxusom a čistotou.

Font má za sebou osem rokov práce pod vlajkou značky DELPOZO, desiatky kolekcií a celkovo 16 otváraní sezón. Z roka na rok patria jeho runways k najžiadanejším. V jeho odevoch sa objavujú mnohé vplyvné celebrity, jedny z najverenejších podporovateliek sú napríklad herečka Keira Knightley a modelka Olivia Palermo. Do kúskov DELPOZO pravidelne investuje aj Miroslava Duma, ktorá je doslova biznis strojom na popagáciu nových trendov. Do odevov DELPOZO sa však rada oblieka aj Melania Trump. Počas sprevádzania svojho manžela cestami politických meetingov a návštev predviedla už niekoľko pozoruhodných, veľmi rafinovaných, ženských kúskov. Prvky nadčasovej tvorby Josepa Fonta a značky DELPOZO pristanú aj éterickým herečkám Cate Blanchett a Julianne Moore.

Patrí do vydania: 
Marec 2020