Návrhárka Ida Sandor - moje modely nie sú len o peknej látke

Hoci dizajnérske súťaže vyhrávala ešte na začiatku 90. rokov, z reflektorov má dodnes trému. Košická návrhárka Ida Sandor mala k móde dlhšiu cestu, ako mnoho jej slovenských kolegov, no verí, že jej bola stále súdená.

Móda ma zaujímala odmalička

„Móda ma zaujímala odmalička. Šila som, plietla som, mala som rada všetky ručné práce a vedela som ich prirodzene, nikto ma ich neučil,“ hovorí o svojich začiatkoch s módou sympatická návrhárka. „Už na základnej škole som začala šiť aj na šijacom stroji, šila som si blúzky a podobne, šila som veci pre svoje bábiky,“ spomína Ida Sandor. Ako strednú školu si však nevybrala umelecký smer ale gymnázium, odkiaľ jej kroky smerovali na strojnícku fakultu Technickej univerzity.

 

„Každý sa čuduje, módne návrhárstvo im asi evokuje skôr niečo umelecké než technické. Ale nie je to úplne tak. Pri navrhovaní si potrebujete predstaviť strih, využívať priestorové videnie. Ja som milovala technické kreslenie, konštruktívnu geometriu,“ hovorí dizajnérka. „Ja aj to navrhovanie beriem ako modelovanie, konštrukciu, snažím sa hrať s kusom látky, beriem to tak viac technicky,“ dodáva a vysvetľuje, že najradšej pracuje s jednofarebnými materiálmi, na ktorých najlepšie vynikne prepracovaný strih. „U mňa to nie je len o zaujímavej látke, snažím sa skôr prezentovať takými dizajnovými, technickými vecami, v ktorom je môj nápad a je tam vidieť tú prácu návrhára, nie je to len o peknej látke.“

 

Na rozdiel od niektorých slovenských tvorcov, u ktorých neraz na prehliadke vidieť aj neolemovanú sukňu či nedokonalo dokončený strih, Ida Sandor si na detailoch a kvalite práce dá mimoriadne záležať. Práve to u nej oceňujú klientky, za ktorými často cestuje aj do Prahy či Bratislavy. „Pri výšivke by mala byť predná a zadná strana rovnaká – hladká, zarovnaná. Tak vidíte tú kvalitu práce. Podobne by to malo vyzerať aj pri práci návrhára. Vypracovanie vo vnútri modelu, vrátane všetkých detailov by malo byť kvalitné, na úrovni,“ hovorí.

 

Ešte na gymnáziu a vysokej škole sa Ida Sandor prihlásila do prvých návrhárskych súťaží. V televízii raz počula o súťaži Mladý módny tvorca, kde sa prihlásila a zúčastnila sa tak hneď niekoľkých prehliadok. „Musím povedať, že som tam mala celkom úspech, vyhrávala som rôzne ceny,“ usmieva sa Sandor. Na výstave Trenčín mesto módy potom v roku 1993 vyhrala špeciálnu cenu na prvom ročníku súťaže Zlatá Fatima. „Keďže v porote boli učitelia zo stredných odevných škôl, nejako pre nich nebolo prijateľné, aby gymnazistka vyhrala a nechceli mi udeliť cenu,“ spomína si dizajnérka. Partnerom súťaže bol vtedy ženský magazín a jeho šéfredaktorka sa rozhodla, že Ide Sandor venuje špeciálnu cenu výstaviska, ktorej súčasťou bola strana v časopise venovaná jej modelom.

 

Po gymnáziu sa hlásila na VŠVÚ, no keď ju na prvý raz vo veľkej konkurencii na školu nezobrali, rozhodla sa ísť technickým smerom. „Osud si človeka asi aj po rokoch nájde,“ hovorí návrhárka. Po škole vystriedala niekoľko zamestnaní, ktoré s módou nijako nesúviseli a vo voľnom čase šila šaty kamarátkam a známym. „Ja som dosť váhavý typ, veľmi som sa bála začať podnikať, človek nikdy nevie, či to bude fungovať,“ tvrdí pani Sandor. „Ale už 14 rokov mám vlastné štúdio, ktoré funguje, takže sa z toho teším.“

 

Móda má v sebe jedinečnú silu

Hoci košická návrhárka tvorí už desaťročia a jej kolekcie sú stálou súčasťou veľkých módnych podujatí ako Bratislavské módne dni či Kosice Fashion Week, len veľmi ťažko by ste ju počuli vychvaľovať svoju prácu. „Ja som taký typ, že aj keď som chodievala na súťaže, nikdy som si nehovorila, aké skvelé modely som vytvorila, určite to bude super. Ja som vždy počkala, kým všetci zaspia a o polnoci som si išla žehliť svoje modely,“ hovorí návrhárka, ktorá si aj po rokoch zachovala pokoru a ľudskosť, aká sa v módnom biznise nevidí príliš často. „Na každú módnu prehliadku idem s malou dušičkou, ako to dopadne a zároveň mám stále potrebu ukázať svoju tvorbu ľuďom,“ smeje sa Ida Sandor. „Rovnako to bolo aj v Číne, kde som sa celý čas bála, aký to bude trapas a nakoniec mi prišla SMS, že ma vyhlásili za dizajnéra roka,“ dodáva.

 

Móda má však v sebe jedinečnú silu dodať žene odvahu a sebavedomie, a práve to Ida Sandor najradšej posúva svojim klientkam cez svoje výtvory, ktoré podľa nej v sebe ďalej nesú pozitívnu energiu. „Píšu mi klientky, že majú ťažký deň, ťažkú prezentáciu a práve v tých modeloch sa cítia sebavedomejšie. Tie šaty robím s láskou, dostáva sa do nich dobrá energia a asi sa to dostáva aj ďalej. Naozaj to funguje,“ hovorí s úsmevom. Teší sa, že práce má stále dosť a keď sa náhodou dostane do pomalšieho obdobia, zatiaľ má šťastie, že si ju nové príležitosti nájdu aj samé. „Vždy, keď ma aj chytila únava alebo starosti, ako to bude ďalej, oslovil ma niekto nový na spoluprácu a zas ma to nakoplo. Pred rokom ma takto oslovila česká značka KARA, z čoho bola nakoniec veľmi pekná spolupráca. Asi som do vesmíru vyslala nejaký signál a oni si ma fakt našli,“ hovorí pani Sandor.

 

Českí výrobcovia kožených a kožušinových kolekcií KARA Trutnov si Idu Sandor vybrala na vytvorenie ich prvej dizajnérskej kolekcie, ktorú na Slovensku aj v Česku predstavili minulú jeseň. Pozostáva zo 17 originálnych dámskych modelov, medzi ktorými nájdete kožené sukne, kabáty, nohavice či trendové kimoná. „Bolo to pre mňa naozaj príjemné spestrenie,“ hovorí o spolupráci návrhárka, ktorá tvrdí, že vždy snívala o vytvorení konfekčnej kolekcie, ku ktorej sa jednoducho dostanú aj bežní zákazníci. „Vytvorila som viacero modelov, z ktorých sme potom vyberali konkrétne strihy a kúsky a v podstate som mala voľnú ruku. Od začiatku som vyberala farby aj materiály, to bolo výborné,“ opisuje nedávnu spoluprácu dizajnérka.

 

Kolekcia kožených modelov pre KARA vznikala nakoniec približne rok. Medzi najobľúbenejšie kúsky samotnej návrhárky patria kožené culottes nohavice, ktoré podľa nej pristanú každej postave či štýlové hnedé kožené kimono. „Je veľmi všestranné, dá sa nosiť v zime pod kabát alebo v letných mesiacoch ako vrchný odev.“ Srdcovkou sa pre ňu stali olivovo zelené košeľové midi šaty, ktoré sú vraj vytvorené z veľmi príjemného materiálu. Kožené kúsky dlhodobo čelia kritike od environmentálnych aktivistov, no na druhej strane patria medzi najodolnejšie a najtrvalejšie kúsky v každom šatníku. „Kožené kúsky si človek vyberá také nadčasové, lebo nevychádzajú z módy a sú stále trendy. Viete ich kombinovať aj k šatám aj k nohaviciam,“ hovorí Ida Sandor, ktorá s kožou a kožušinami tiež vo svojej tvorbe pracuje.

 

Šaty musia dobíjať ženu pozitívnou energiou

Hoci v jej ateliéri vznikajú večerné šaty, obleky i svadobné modely, dizajnérka najradšej pracuje na kúskoch na každý deň. „Tieto šaty musia spĺňať viacero požiadaviek. Veľa žien napríklad cestuje, takže sa musia ľahko skladať do batožiny. Musia byť tiež funkčné, efektné, originálne a hlavne sa v nich žena musí dobre cítiť, aby ju pri ťažkých rokovaniach či prezentáciách v práci dobíjali pozitívnou energiou. Aby v nich vyzerala dobre, nemusela si ich stále opravovať,“ opisuje dizajnérka. „Je naozaj ťažké skĺbiť všetko z toho do jedného modelu.“ Nedávno sa do jej portfólia dostali dokonca aj štýlové dizajnové mikiny, ktoré pristanú klientkam každého veku. „Veľmi sa teším, keď si aj ženy po päťdesiatke vyberú takúto svetlú mikinu a nosia ju pokojne aj k sukniam.“

 

Svoju tvorbu postavila na minimalizme, dobrom technickom spracovaní a zaujímavých detailoch. Jej rukopis dotvára aj jedinečná technika patchwork, pomocou ktorej Ida Sandor vytvára originálne saká, šaty či kabáty, odolávajúce prchavým módnym trendom i času. Tieto modely návrhárka najradšej prezentuje klientkam osobne, aby videli, koľko ručnej práce sa za nimi skrýva. „Nie je to veľmi vhodné na veľké móla a prehliadky,“ hovorí. Aj v prípade, že sa klientke nejaký model „zunuje“ a potrebovala by niečo nové, dizajnérka často tieto modely prerába a dáva im nový život. Šetrí tak prírodu i prostriedky, podobne ako recyklovaním materiálov zo svojich starších kolekcií.

 

Na rozdiel od mnohých svetových i slovenských módnych návrhárov, Ida Sandor rada tvorí aj prezentuje svoje modely na ženách so skutočnými krivkami, nielen na chudučkých mladých modelkách. „Stále tu funguje predsudok, že si ženy povedia, že tým mladým, štíhlym modelkám sedí všetko a každý model na nich vyzerá dobre. Ale ja ich nabádam k tomu, aby sa ma nebáli osloviť a mám aj modelky s väčšími veľkosťami,“ hovorí dizajnérka. „Teším sa, keď za mnou prídu aj ženy ‚plnších‘ tvarov. Ja som známa tým, že nemám veľmi rada také mladučké, tenučké modelky, lebo robím veci, kde je potrebný aj zadok, aj prsia, takže mi vyhovujú ženy s krivkami – krv a mlieko,“ dopĺňa. Keď na svoju prehliadku pozvala modelky s plnšími tvarmi, mala od svojich klientok veľmi dobrú odozvu.

 

Pri práci ju často inšpirujú konkrétne ženy, s ktorými spolupracuje. Tvárami jej značky sa stali napríklad známe herečky Zuzana Kanócz a Gabika Marcinková, ktoré si návrhárka veľmi obľúbila. Keď sme sa jej opýtali, o kom zo slovenského šoubiznisu ešte sníva, že by ich mohla obliekať, hneď jej napadnú ďalšie mená. „Páči sa mi Jana Kirschner, rada by som tvorila pre ňu. A páči sa mi pani Ľubica Čekovská. Ale ešte som nenabrala odvahu ich osloviť,“ smeje sa pani Sandor. Veľmi sa jej páči aj podpora slovenskej módy od prezidentky SR Zuzany Čaputovej, ktorej šatník zatiaľ vytvára hlavne dizajnér Boris Hanečka. „To by bol môj sen, keby som pre pani prezidentku mohla navrhnúť nejaké šaty,“ usmieva sa Ida Sandor. „Určite by som sa potešila, keby som pre ňu mohla vytvoriť aspoň jeden model. Bola by to pre mňa veľká česť,“ dodáva.

Patrí do vydania: 
Február 2020