Rast tržieb i ziskovosti Bardejovských kúpeľov

Za rok 2019 dosiahla akciová spoločnosť Bardejovské kúpele tržby vo výške 15, 804 mil. EUR, čo predstavovalo nárast o 14,62% oproti roku 2018, kedy zaznamenala tržby 13,788 mil. EUR. Prejavilo sa to aj vo zvýšenej ziskovosti, keď zisk pred zdanením dosiahol vlani 1,785 tis EUR, oproti 1,28 mil. EUR za rok 2018 (+39,45%). Sú to najlepšie výsledky v celej histórii Bardejovských kúpeľov. Informovala o tom ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a.s., Tamara Šatanková.

,,Za skokovým rastom tržieb a zisku stojí medziročne zvýšená návštevnosť až o 11,4%. Rast bol predovšetkým v kategórii samoplatcov. Vlani navštívilo Bardejovské kúpele, a.s. 31 011 osôb, čo bolo o 3174 osôb viac ako v roku 2018. Kúpele vlani zaznamenali aj zvýšenie počtu prenocovaní o 17 289, na celkových 289 353. Medziročne to predstavuje nárast o 6,35%, vymenovala T.Šatanková.

 

Pozitívny extrém

Podľa nej rok 2019 možno považovať za extrém v pozitívnom slova zmysle, veď akciová spoločnosť dosiahla zatiaľ najlepšie hospodárske výsledky vo svojej histórii. Medziročný nárast bol hlavne na strane slovenských samoplatcov a to o viac ako 20% oproti roku 2018. Mierny nárast zaznamenali aj klienti zdravotných poisťovní a rekondičné pobyty.

 

,,Ako najväčšiu pomoc hodnotíme zavedenie tzv. rekreačných príspevkov, ktoré sa naplno rozbehli hlavne v poslednom kvartáli roka 2019. Tento krok zo strany vlády hodnotíme veľmi pozitívne a veríme, že záujem o tieto príspevky bude v tomto roku ešte intenzívnejší a nárast bude pokračovať. Asi najväčším úspechom je celkový nárast všetkých tržieb a prekročení hospodárskych výsledkov oproti plánu. K zvýšenej návštevnosti prispela aj lepšia ekonomická úroveň obyvateľstva  a ochota obyvateľov míňať financie na zdravie a relax. Odvetviu pomohla aj znížená DPH na ubytovanie a pokles DPH na niektoré potraviny,“ okomentovala situáciu T.Šatanková.

 

Dodala, že príspevky vo veľkom využívajú predovšetkým zamestnanci väčších podnikov. Pacienti si po absolvovaní pobytu, na ktorý majú nárok aj so svojimi rodinnými príslušníkmi, vyzdvihnú účtovné doklady, ktoré si nechávajú preplatiť u zamestnávateľa.

 

Čoraz náročnejší klienti

,,Klienti sú čím ďalej, tým náročnejší a vyžadujú za svoje peniaze kvalitný servis a doplnkové služby. Preto sa aj my prispôsobujeme ich požiadavkám. Samozrejmosťou sa stávajú také služby ako late check out, pet friendly, flexible rates a pod. Každý rok máme v prvom kvartáli zľavy pre klientov našich kúpeľov 5 až 10% z pultových cien. Najvýhodnejšia je pravidelne ponuka v hoteli Alexander, kde je zľava ešte vyššia. Počas sezóny sa ceny veľmi nezvýhodňujú, skôr sa zaoberáme otázkou kultúrno – spoločenského vyžitia ako istého bonusu počas pobytu,“ vysvetlila T.Šatanková.

 

Tento rok kúpele organizujú opäť množstvo kultúrnych spoločenských aktivít, hlavným ťahákom bude: Otvorenie Kúpeľnej sezóny, Bardejovské Kúpeľné dni, Pivný festival a Vínny festival.

 

Investície do budúcnosti

Bardejovské kúpele nezabúdajú ani na udržateľnosť vysokej návštevnosti. Preto veľa investujú do modernizácie a nových atrakcií. Za posledné desaťročie kúpele investovali do svojho rozvoja, vrátane liečebnej starostlivosti, ubytovania a športového vyžitia pre klientov, cca 15 miliónov EUR. V súčasnosti už realizujú 2 najväčšie tohtoročné investície. Vyššiu úroveň služieb, predovšetkým pre samoplatiacich klientov, prinesie renovácia pracoviska PROMINENT za cca 60 000 eur, ktorá sa začala v polovici februára.

 

Druhou je komplexná rekonštrukcia 2. poschodia v Hoteli Ozón, v najväčšom ubytovacom zariadení,  ktorá začala 2. januára  a rekonštruované izby by mali byť k dispozícii na Veľkú noc. Spolu sa rekonštruuje  42 izieb a 2 apartmány, čím sa zvýši ich úroveň a získajú prívlastok SUPERIOR. Ubytovanie v nich bude drahšie oproti klasickým izbám o 7 EUR na osobu a noc. Investície sú plánované vo výške cca 650 000 EUR. Okrem toho sa k Ozónu pribuduje aj nový služobný výťah za cca 90 000 EUR.

 

Nové wellness centrum stále v pláne

,,V budúcnosti máme v pláne vybudovať nové vonkajšie wellness centrum medzi hotelom Ozón a Alexander s odhadovanými nákladmi cca 2-3 mil. EUR, kde bude aj vonkajší nerezový bazén, nové parkovacie plochy a nová promenáda. Pokračujú prípravné práce na rekonštrukciu budovy zvanej Karoly, ktorá má teraz štatút národnej kultúrnej pamiatky a v ktorej bude zriadená svojrázna 'šarišská karčma'. Pred detskou liečebňou postavíme detské ihrisko.

 

Perspektívne rozvojové zámery na ďalšie roky počítajú s budúcim športovým areálom neďaleko od vstupu do areálu kúpeľov, kde bude na ploche 24 ha golfové ihrisko s 9 jamkami. Výška investície s celým zázemím predstavuje zhruba 1,2 milióna EUR. Najnáročnejšia rekonštrukcia čaká historický hotel Dukla, čas výstavby a predpokladané náklady nie sú uzavreté, odhady sú na úrovni cca 12 mil. EUR,“ vymenovala T.Šatanková.

 

Perspektíva rastu

Priestor pre ďalší rast vidia Bardejovské kúpele u samoplatcov, ale aj v kongresovej a incentívnej turistike, kde zvyšujú vyťaženosť štvorhviezdičkového kongresového hotela Alexander. Bardejovské kúpele pokračujú aj v budovaní značky kráľovských kúpeľov s využitím zrekonštruovaného historického hotela Alžbeta, v ktorom sa v minulosti liečila cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi. Romantika bývania v jej apartmáne, ale aj množstvo replík a predmetov z jej života, stále priťahujú hlavne ženské návštevníčky. Rezervy sú aj v počtoch zahraničných návštevníkov. Tradične sú však ich počty závislé predovšetkým na dopravnej infraštruktúre, chýbajúcich diaľniciach a letiskách.

 

V Bardejovských kúpeľoch sa liečia onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, netuberkulózne choroby dýchacích ciest, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva a ženské ochorenia.

 

Viac informácií na: www.kupele-bj.sk

Patrí do vydania: 
Marec 2020