Kristína Králiková - Power yoga prináša sladké ovocie

Usmiata a vyrovnaná mamina troch úžasných synov, ktorá srší životným elánom a energiou. Je zanietenou marketérkou, priviedla na svet dvojičky, stala sa mamou na plný úväzok a certifikovanou inštruktorkou power jogy. Práca s ľuďmi je pre ňu alfou a omegou, pretože v každom človeku vidí obrovský potenciál a jedinečný životný príbeh. Dnes pracuje ako team leaderka v sieti jogových štúdií YoGO. Čo jej do života priniesla joga? Ako zmenila jej telo, myseľ či nazeranie na svet? Nechajme sa inšpirovať, milé krásky. Nových predsavzatí nie je nikdy dosť!

Kristínka, aká bola tvoja cesta k joge?

Moja cesta mnohé čitateľky možno prekvapí. Priviedla ma k nej moja najlepšia kamarátka, myslím, že to bolo v prvom ročníku na vysokej škole a teda priznávam sa, že chvíľu ma prehovárala, pretože som v tom čase predcvičovala aerobik. A na jej nápad som reagovala: „Na jogu? Veď to bude nuda.“ No keďže rada skúšam nové veci, išla som. Musím povedať, že to bola láska na prvé vyskúšanie.

 

Úplne od piky, pre dámy, ktoré stále váhajú začať s jogou. O čom je joga?

Joga je úžasné cvičenie s množstvom benefitov. Učí nás správnemu dýchaniu, pomáha uľaviť boľavému chrbtu, naťahuje stuhnuté svaly a konkrétne power joga aj formuje postavu. V neposlednom rade nás učí na chvíľku spomaliť. Venovať čas a priestor len sebe. Zvyknem na začiatku lekcií hovoriť svojím klientom, že sa naozaj teším, že ich vidím. Viem, že niekedy je náročné zariadiť si všetky povinnosti a ukradnúť si hodinku pre seba. Ale spravia tak dobre svojmu telu a svojej mysli. Veď si len prepočítajme, koľko je 1 hodina z celého dňa. Sú to asi 4 percentá. A aj preto tvrdím, že 1 krát do týždňa cvičiť nestačí a odporúčam aspoň 2 až 3-krát. Najmä, ak chceme vidieť výsledky. Každý cvičíme z iného dôvodu, máme iný cieľ. A aby sme ho dosiahli, dôležité je pravidelné a hlavne správne cvičenie, na čo naozaj u nás kladieme veľký dôraz. Máme len certifikovaných inštruktorov, pre ktorých je joga prácou na plný úväzok a ktorí na sebe neustále pracujú, vzdelávajú sa a zdokonaľujú. Naši inštruktori počas lekcií riešia to, ako klienti cvičia a ak s tým súhlasia, napravia ich v pozíciách účinným dotykom. Pretože raz zažiť je lepšie ako stokrát počuť.

 

Existuje veľa druhov jogových cvičení. V čom je pre teba power joga výnimočná?

Presne tak, teraz si môžeme vybrať z mnohých druhov jogových cvičení. Ja som ich tiež niekoľko vyskúšala, či už tu v Bratislave alebo v Prahe, kde sme 4 roky s rodinou žili. Ale keďže som energický typ človeka, opäť som sa vrátila k dynamickej power joge a teda k našej YoGO power joge. Úžasné je, že počas jednej lekcie dokážeme zrelaxovať, rozhýbať a uvoľniť stuhnuté svaly, ako aj spáliť prebytočné tuky a spevniť celé telo. Naše lekcie sú špeciálne vyskladané tak, aby sme toto všetko pekne stihli. A ten pocit po cvičení, naozaj stojí za to.

 

Ruka v ruke s jogou ide aj zmena životného štýlu. Čo najviac oslovuje teba na jogovej filozofii?

Joga nás učí spomaliť a užívať si prítomný okamih. Pripomína nám dôležitosť a pozitíva hlbokého nádychu a výdychu počas každodenného kolotoča. Nie som typ človeka, ktorý sa zaoberá čakrami alebo vnútorným ohňom a podobnými vecami. Ani na našich lekciách nenájdete ezoteriku. Čo mne teda vyhovuje. Dôraz však kladieme na praktické využitie jogy a na uspokojovanie potreby ľudí cítiť sa a vyzerať skvele, udržiavať si zdravé telo, sviežu myseľ, odstrániť bolesti a stres. Power joga je joga, ktorá si z tradičnej jogy vzala všetky výhody a benefity a je oslobodená od striktných filozofických a náboženských ideí.

 

Pracovala si v kreatívnom priemysle, v marketingu. Bola to práca, v ktorej si sa nenašla?

Práve naopak, táto práca ma veľmi bavila a napĺňala. Naozaj som ju mala veľmi rada a mala som šťastie, že som pracovala na marketingu u jedného z mobilných operátorov. Mala som skvelých šéfov, ktorí ma naozaj veľa naučili. Práca bola dynamická, rôznorodá, kreatívna a boli sme super kolektív. Ale bolo to časovo náročné. Vtedy som bola mladšia a bezdetná, tak som skoro celý voľný čas venovala práci. Marketingu sa, síce pomenej, venujem aj teraz. Stále je to vec, ktorú chcem a verím, že aj naďalej budem mať vo svojom živote.

 

Joga ťa celú pohltila a ty si sa stala certifikovanou inštruktorkou. Cítiš to ako životné poslanie, učiť ľudí jogu?

Už keď sme žili v Prahe som sa pohrávala s myšlienkou spraviť si inštruktorský kurz jogy. Ale to boli naši chlapci ešte malí. Mala som aj rešpekt, lebo byť inštruktorom jogy nie je len taká klasická práca. Myslím si, že je to poslanie. Naozaj to musí človek robiť srdcom a vložiť do každej lekcie veľký kus seba. Jedno z mojich životných hesiel je: „Všetko sa deje z nejakého dôvodu.“ A tak to bolo aj s mojou cestou do YoGA. Ten správny čas na inštruktorský kurz prišiel po návrate z Prahy do Bratislavy. Pol roka po mojom školení som začala v YoGU pracovať ako inštruktorka.

 

Máš osobný recept na zladenie rodiny, domácnosti, pozície team leaderky a jogovej inštruktorky?

Musím hneď na úvod povedať, že bez môjho manžela by som toto všetko nemohla robiť. Hovorím, že dvojičky máme preto, že Ďuri, môj manžel, je taký aký je. Rodina bola a verím, že aj vždy bude na prvom mieste. Dvojičky sa narodili v Prahe a častokrát sa ma ľudia pýtajú, ako som to zvládla (náš starší syn Ďurko mal 2,5 roka). Bez Ďuriho by som to nedala. A rovnako je to aj s mojou prácou. Naša logistika a kombinatorika je niekedy naozaj náročná a stáva sa, že aj počas dňa sa to mení. Keď napríklad vypadne niektorý z inštruktorov a je potrebný záskok. Lebo v YoGU lekcie nerušíme a vždy sa snažíme navzájom sa zaskočiť. A k tomu športové povinnosti našich chlapcov. Energiu mi dodávajú práve moje lekcie s našimi klientami, veľa z nich mi chodí na lekcie už dlhší čas a s niektorými sme sa stali aj priateľmi. Keď vám klienti povedia, ako sa super cítia po lekcii, keď prídu po týždni a tešia sa, lebo im to chýbalo, tá pozitívna spätná väzba je úžasná. No a samozrejme energiu mi dodávajú moji štyria chlapi.

 

Čím sú, z tvojho pohľadu, YoGO štúdiá výnimočné? Prečo by sme k vám mali chodievať cvičiť?

Poviem dve z našich hesiel: „Zdravo a bezpečne“ a „Menej je viac“. Nepoznala som YoGO štúdia a ich koncept cvičenia dlho pred mojím inštruktorským kurzom. V tom čase, asi pol roka, čo sme sa vrátili z Prahy, som začala cvičenie vnímať trochu inak. Začala som si uvedomovať správnosť cvičenia. Doslova ma bolelo, keď som si bola zacvičiť a videla som ľudí, ako cvičia nesprávne a nikto to nerieši. Keď som si hľadala inštruktorský kurz, prelúskala som si celú YoGO stránku, od ponuky, cez blogy, ako začali a prečo sa venujú power joge. Všetko, čo bolo napísané, mi dávalo zmysel a videla som tam presne to, že je dôležité cvičiť správne a práve vtedy to má aj svoj efekt. „Menej je viac“ často používam aj na svojich lekciách. Je veľmi ťažké, nás ľudí naučiť, že nie je na tom nič zlé, keď si niekedy oddýchneme, keď nejdeme až za hranicu svojich možností a hlavne za hranicu toho, čo je pre naše telo prospešné. Každý deň je iný a preto aj každá naša lekcia môže byť iná. Jeden deň vládzeme viac a na druhý menej. Ale to je v poriadku, pretože na nás vplýva strašne veľa faktorov. Preto, jednoduchšie prevedená pozícia, ktorá je spravená správne, prinesie viac účinkov, ako náročnejšie prevedená pozícia, ale spravená nesprávne. A na toto dohlidajú naši inštruktori. Príďte vyskúšať a verím, že to bude aj u vás láska na prvé vyskúšanie, ako to bolo pred rokmi u mňa.

 

Obľúbila si si určité asány (jogové pozície), ktoré ťa dokážu vzpružiť, upokojiť alebo v nich úplne zrelaxuješ?

Áno a myslím si, že je to tak u každého inštruktora. U mňa sú to najmä rovnovážne pozície a to pozícia tanečníka a pozícia stromu, pretože vtedy sa to naozaj nedá oklamať. Musíte byť telom aj mysľou na svojej podložke, zapojiť každý jeden sval a ustrážiť si svoje myšlienky. Ak začnete myslieť na niečo iné, tak pozíciu neudržíte. Z bojovníkov mám najradšej bojovníka tri, pri ktorom posilníte nohy a sedacie svaly. A tiež obľubujem rotačné pozície, ktoré majú pozitívny vplyv na chrbticu a naše trávenie. A klienti, ktorí chodia na moje lekcie by sa zhodli, že medzi moje obľúbené pozície patrí aj pozícia dosky. Perfektne posilňuje brucho a celé telo.

 

O čom sníva mamina troch detí? Máš ďalšie pracovné túžby?

Snívam o viacerých veciach. Čo sa týka jogy, chcela by som sa naďalej zlepšovať a pracovať na sebe. Rada by som absolvovala školenie v angličtine. Je to taká moja výzva. Anglicky celkom viem, hoci si stále myslím, že je na čom pracovať a tak ako som mala pred rokmi výzvu stať sa inštruktorkou jogy, tak teraz je to viesť lekciu aj v anglickom jazyku.

 

Je joga vhodná aj pre deti? Cvičíš aj doma s chlapcami?

Určitý druh jogy sa dá prispôsobiť deťom. Ale konkrétne power joga veľmi nie. Naše lekcie power jogy sú zostavené pre dospelú populáciu. Detské telo sa pri cvičení správa inak ako dospelé (má iný svalový tonus, iný rozsah pohyblivosti atď.). Preto nie je veľmi vhodné s deťmi navštevovať lekcie power jogy. Moji chlapci ma radi napodobňujú. Mám taký zvyk, že keď sme niekde, či už pri mori, na našej chate v Tatrách alebo na výlete, tak ma fotia v nejakej jogovej pozícii. V poslednej dobe je to práve jedna z mojich obľúbených pozícií – pozícia tanečníka. A potom samozrejme aj chlapci chcú takú fotku. Ale doma s nimi necvičím, majú to len ako zábavu.

 

Ako vyzerá váš spoločný, rodinný voľný čas?

Voľný čas nám celkom zaberajú športové aktivity našich chlapcov, dvaja sú futbalisti a jeden basketbalista. Radi ich chodíme podporovať a fandiť im na ich turnaje či zápasy, hoci niekedy to vyplní program na celý víkend. Ale stane sa aj, že máme pyžamovú nedeľu. Aj takýto druh využitia voľného času máme radi.

 

Blíži sa čas novoročných predsavzatí. Si typ, ktorý si dáva životné výzvy alebo to nechávaš voľne plynúť?

Keď som bola mladšia, dávala som si klasické predsavzatia. Ale teraz to vôbec neriešim. Vyslovene výzvy si nedávam, skôr sa snažím využiť ponúkané príležitosti, ktoré mi život prinesie. Nevieme, čo bude zajtra a začínam si uvedomovať, že si treba naozaj užívať každý deň. Jedno z mojich ďalších životných hesiel je: „Teš sa z maličkostí.“ A o to sa naozaj snažím.

Patrí do vydania: 
December 2019