Mamograf odhalí aj malý hrášok!

Nájdite si čas na bezplatné vyšetrenie certifikovaným mamografom, ktorý na rozdiel od samovyšetrenia dokáže zachytiť už 5 milimetrový, dobre liečiteľný nález, vyzýva Ministerstvo zdravotníctva, ktoré v rámci Roka prevencie spúšťa kampaň, ktorej hlavným symbolom je hrášok. Hrášok predstavuje približnú veľkosť nádoru, ktorý si žena sama nenahmatá a nemusí byť viditeľný ani na sonografii. Tieto celkom malé nálezy sa nedajú odhaliť inak než pomocou mamografie.

Nepodceňujte prevenciu a nájdite si čas pre svoje zdravie

Mnoho žien je diagnostikovaných už s pokročilou rakovinou prsníka a v priemere 300 žien ročne u nás zomiera zbytočne len preto, že nešli na prevenciu, ktorá by odhalila ochorenie včas. Celoplošný štátom garantovaný mamografický skríning môže tento stav výrazne zlepšiť. Mamografické vyšetrenie je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej je možné zachytiť aj včasné štádium rakoviny prsníka, keď má nádor len niekoľko milimetrov, kedy je ešte rakovina prsníka veľmi dobre liečiteľná, bez veľkého operačného zásahu, väčšinou aj bez chemoterapie či rádioterapie. Najrizikovejšia skupina žien 50+ má práve teraz možnosť využiť svoj nárok na bezplatné vyšetrenie mamografom.

 

Absolvovanie prevencie mamografickým vyšetrením by sa malo dopĺňať samovyšetrením prsníkov, ktoré má dôležitú úlohu v prevencii. Ak žena pozná svoje prsníky a pri samovyšetrení spozoruje zmenu, ktorá tam predtým nebola, okamžitá konzultácia a vyšetrenie na skríningovom mamografickom pracovisku jej odpovie na otázku, či je zmena závažná alebo nezávažná. Odhalenie rakoviny vo včasnom štádiu má takmer 100%-tnú šancu na vyliečenie.

 

Mnohé štúdie v celom svete dokázali, že ženy, ktoré sa pravidelne zúčastňujú mamografického skríningu na kvalitných preverených skríningových mamografických pracoviskách, je možné zachrániť pred smrťou na rakovinu prsníka. Takéto výsledky zatiaľ neboli dokázané pre žiadny iný program pre zisťovanie skorých štádií rakoviny prsníka. Ministerstvom poverené mamografické pracoviská spĺňajú vysoké odborné a technické požiadavky. Zoznam preverených skríningových pracovísk je zverejnený na stránke MZ SR. Objednajte sa na vyšetrenie v certifikovanom mamografickom centre vo svojom najbližšom okolí. Informujte sa u svojho gynekológa a urobte niečo pre svoje zdravie.

Patrí do vydania