Lupiny a šupiny - prerastajú vám cez hlavu?

Denne sa jej venujete, no stále vysychá. A navyše sa lúpe! Vzdali ste sa čierneho oblečenia, na ktorom vidno každú smietku? Hanbíte sa za kúsky zlúpanej pokožky vo vlasoch? A začervenané fľaky na tvári bijú do očí? Nevešajte hlavu! Aj na lupiny a šupiny existuje správna receptúra s termálnou vodou z francúzskych Álp. O zaručenej starostlivosti, ktorá uľaví svrbiacej pokožke, nás poučila špecialistka na dermoporadenstvo Veronika Blahová z lekární Dr.Max.

Lupiny „hýbu“ svetom

Vedeli ste, že lupiny alebo niektorá z foriem seboroickej dermatitídy trápia takmer polovicu svetovej populácie? Olupovanie pokožky a začervenané, svrbiace mapy na tvári, vo vlasoch a v záhyboch tela sú jej prejavmi. No väčšina pacientov bojuje s príznakmi bez pomoci lekára. Diagnostikovaných je sotva päť percent. Či už trpíte ľahkým, stredným alebo ťažkým stupňom seboroickej dermatitídy, účinná pomoc v podobe domácej starostlivosti existuje!

 

Odborníčka v starostlivosti o pokožku zdôrazňuje, že: „klasické, jemné lupiny sú veľmi rozšírené. Tie však nesvrbia. Mastné lupiny sprevádzané začervenaním a svrbením sú už prejavom seboroickej dermatitídy. Ak sa lupiny lepia na vlasovú pokožku, ktorá je začervenaná a svrbí, môže ísť o psoriázu,“ uzatvára Veronika Blahová.

 

Prečo sa lúpe?

Olupovaniu pokožky predchádza niekoľko fáz komplexného procesu, ktorého „zavŕšením“ sú hrozivé lupiny a šupiny. Na miestach, kde je najviac mazových žliaz (vlasy, okolie úst, hrudník, záhyby tela) sa darí kvasinkám (rod Malassezia). Tie sú prirodzene prítomné v organizme, no pri porušení rovnováhy sa v citlivých partiách premnožia a spúšťajú zápalové procesy. Naše telo ich cez špecifické TLR2 receptory vníma ako svrbenie a začervenanie. A bunky pokožky sa začínajú olupovať!

 

Špecialistka na dermoporadenstvo varuje pred vlastným pričinením zhoršených symptómov seboroickej dermatitídy. „Tie si častokrát spôsobujeme vlastným životným štýlom. Genetické a metabolické faktory nevieme ovplyvniť, ale alkohol, stres, nedostatočná hygiena, klimatické výkyvy či nevhodná starostlivosť o začervenanú, svrbiacu a olupujúcu sa pokožku ju ešte zhoršujú.“

 

Ako v bavlnke

Problematické partie si vyžadujú delikátnu starostlivosť. Na prvom mieste sú správne kozmetické postupy, ktoré si potrebujeme osvojiť. Dôležité je vedieť, čo chceme v prípade šupín a lupín dosiahnuť. Podráždenú pokožku umývajme bez jej ďalšieho vysušovania. Keďže sa v nej „udomácnili“ kvasinky, čistime ju a zamedzujme ich ďalšiemu množeniu. Znížme produkciu kožného mazu a regulujme zápal, ktorý v pokožke vzniká. Odstraňujme odlúpené bunky, aby sa pokožka vyčistila. A v neposlednom rade upokojujme svrbenie, ktoré je často neznesiteľné!

 

„Pri výbere kozmetických produktov na ošetrovanie olupovanej, začervenanej a svrbiacej pokožky potrebujeme prihliadať najmä na to, aby zloženie nebolo dráždivé pre pokožku. V starostlivosti o vlasy vyberajme také šampóny, ktoré zanechávajú lesklé a jemné vlasy. Nesmú nás štípať v očiach. Výrazným benefitom prípravkov je ich textúra a vôňa. Ak je príjemná a svieža na čistiace rituály sa budeme tešiť,“ potvrdzuje dermošpecialistka z lekární Dr.Max.

 

Silná multikombinácia

Boj s lupinami a šupinami nevyhráme, ak sa budeme o pokožku starať sporadicky. Účinnosť „samoliečenia“ je ukrytá v zložení prípravkov, s ktorými budeme pokožku ošetrovať. Hľadajme také produkty, v ktorých je skombinovaný čistiaci, upokojujúci, redukujúci, keratoredukčný a protisvrbivý účinok. Na ktoré ingrediencie sa potrebujeme zamerať?

 

„Čistiaci účinok zabezpečuje špeciálna molekula piroctone olamín, ktorá eliminuje vznik lupín. Upokojujúci účinok je ukrytý do jedinečnému patentu, ktorý pôsobí na TLR2 receptory. Ten v kombinácii s minerálnou vodou Uriage a výťažkom z plesnivca alpínskeho ochráni pokožku. Laktát zinku má redukujúci účinok na produkciu kožného mazu. A kyselina salicylová (1%) má kerato-redukčný účinok odstraňujúci „staré“ lupiny. Olej z borievok zase zamedzuje vzniku nových. So svrbením si poradí hydro-alkoholový roztok v spreji, ktorý nemastí pokožku a nelepí vlasy,“ radí naša konzultantka v starostlivosti o pleť Veronika Blahová.

V poradí, nie náhodne

A nezabúdajte na pravidlá! Tie sú totiž v správnej starostlivosti o olupujúcu sa pokožku tela a vlasov veľmi dôležité. Na začiatku liečby volíme produkty s vyššou koncentráciou aktívnych zložiek, ktorá sa v udržiavacej dávke znižuje. Ako si správne nastaviť „kozmeticky režim“ v boji s lupinami a šupinami?

 

Veronika Blahová odporúča postupovať krok za krokom. „Keď začíname ošetrovať poškodenú pokožku, siahame po liečebných šampónoch, ktoré účinkujú okamžite. Navyše redukujú aj pocity diskomfortu. Pri ľahkom a strednom stupni lupín volíme Šampón proti lupinám, a to dva až trikrát do týždňa po dobu troch týždňov. Ako doplnok a udržiavaciu terapiu následne používame Jemný šampón, ktorý dlhodobo a podľa potreby čistí i upokojuje pokožku. Pri ťažkom stupni lupín siahame po Keratoredukčnom šampóne s obsahom kyseliny salicylovej. Dávkovanie zachováme, no ako doplnok pridáme Roztok v spreji proti lupinám a Jemný šampón ako pokračovanie liečby.“

 

KOZMETICKÁ PORADŇA


Dobrý deň, už niekoľko mesiacov bojujem so šupinami na tvári, v podpazuší a slabinách. Najviac ma, prirodzene, trápi oblasť tváre. Chcela by som vedieť, aké produkty zaručene zaberajú a ako sa mám o pokožku správne starať? Za aký čas sa zbavím šupín natrvalo? Ďakujem. Monika, 31

 

Milá Monika,

v prvom rade musíte vedieť, že dĺžka liečby seboroickej dermatitídy, čiže olupovanej a začervenanej pokožky, je priamo úmerná jej aktuálnemu stavu. Čím dlhšie čakáte či skúšate „všakovaké“ prípravky, tým dlhšie sa bude pokožka regenerovať, keď jej začnete dodávať správnu starostlivosť. Na ošetrovanie pokožky tváre, tela a tiež vlasov odporúčam D.S. ČISTIACI GÉL od značky Uriage. Má veľmi jemnú textúru a bol špeciálne vyvinutý na starostlivosť o podráždenú, začervenanú pokožku s nadmernou tvorbou šupín a pre vlasovú pokožku so sklonom k tvorbe lupín. Neobsahuje mydlá ani parfumy a je pH neutrálny. Na tvár a telo ho nanášajte dvakrát denne (ráno a večer) na navlhčenú pokožku a napeňte. Nechajte krátko pôsobiť a dôkladne opláchnite vodou. Na docielenie optimálneho účinku ho skombinujte s D.S. EMULZIOU, ktorá odstraňuje nečistoty a upokojuje pokožku. Je to hydratačný, veľmi jemný a nemastný prípravok bez parfumácie. Aplikujte ho denne po vyčistení pokožky D.S. čistiacim gélom. Vašej pokožke želám skoré zregenerovanie!

 

Trápi vás kozmetický problém a neviete si poradiť s výberom vhodných prípravkov? Opýtajte sa špecialistky na dermoporaden­stvo Veroniky Blahovej z lekární Dr. Max. Teší sa na vaše otázky: veronika@beautywoman.sk.

Patrí do vydania