Keď homeopatia, tak s lekárom alebo lekárnikom

Homeopatia je liečebná metóda s dávnou tradíciou a jasnými pravidlami, aplikovaná s úspechom u nás i v zahraničí. Je rozšírená po celom svete, používa ju nielen anglická kráľovská rodina, preferujú ju aj mnohé svetové osobnosti a celebrity medzi inými Paul McCartney, David Beckham, Cher, Cindy Crawford či Tina Turner.

Čo je to klinická homeopatia?

Klinická homeopatia vznikla pred viac ako 220 rokmi. Nestavia sa proti iným konvenčným a moderným metódam prevencie či liečby, naopak, s modernou medicínou spolupracuje. Jej piliérom sú odborníci s medicínskym aj homeopatickým vzdelaním. Praktizujú ju len lekári. Homeopatické lieky sú registrované ŠÚKL-om (Štátny ústav pre kontrolu liečiv) a sú prísne kontrolované ako iné lieky a predávajú sa výhradne v lekárňach. „Homeopatické lieky nemajú tzv. interakcie, účinkujú na iných miestach receptorov a nebránia účinku iných liekov, naopak, môžu ich zvýšiť. Avšak len odborník s medicínskym vzdelaním vie kvalifikovane rozhodnúť o liečebnom postupe“, vysvetľuje MUDr. Pavol Tibenský Prezident Slovenskej lekárskej homeopatickej spoločnosti, všeobecný lekár pre dospelých, homeopat a dodáva: „Je veľmi dôležité rozoznať, kedy je vhodné homeopatické lieky použiť samostatne a kedy ako vhodnú doplnkovú liečbu.“

 

Štúdie preukazujúce pozitívny účinok homeopatie

Jednou z najrozsiahlejších štúdií o účinnosti homeopatických liekov je EPI3 štúdia. Trvala 6 rokov, zúčastnilo sa jej 825 lekárov a bola realizovaná vo Francúzsku pod dohľadom nezávislej vedeckej komisie. Jej kľúčovým zistením je, že klinický vývoj ochorenia pacienta v starostlivosti lekára predpisujúceho homeopatické lieky je porovnateľný s tým, ktorý sa lieči klasickými liekmi. Dôležitý je fakt, že účinkom klinickej homeopatie bol zistený významne znížený príjem klasických liekov a teda pacienti nepodliehali zvýšenej expozícii vedľajších účinkov.

 

Ako je to na Slovensku?

V januári 2019 sa uskutočnil prieskum, ktorý zisťoval vnímanie a postoje Slovákov k homeopatii. Potvrdil, že Slováci majú k homeopatii významne viac pozitívnych ako negatívnych asociácií (86 % vs. 37 %). Podľa tohto prieskumu je homeopatia preferovanou voľbou pri riešení niektorých zdravotných problémov u takmer polovice Slovákov , naopak -15 % ju zásadne odmieta. Homeopatická liečba je liečba ako každá iná – má svoje výhody, aj svoje limity, preto patrí do rúk odborníkov.

 

Homeopatia s lekárom

Slovenská lekárska homeopatická spoločnosť (SLHS) pripravila edukačnú kampaň s názvom „Homeopatia s lekárom“, aby poskytla širokej verejnosti dostatok informácií, konzultácií a názorov lekárov a lekárnikov o možnostiach a výhodách homeopatickej liečby, ale aj o situá­ciách, kedy ju neodporúčajú. Do kampane súpostupne zapájaní viacerí lekárnici, praktickí lekári, lekári špecialisti (dermatológovia, pediatri, gynekoló­govia,...) z celého Slovenska využívajúci vo svojej praxi homeopatickú aj alopatickú liečbu.

 

Informácie o klinickej homeopatii, názory a skúsenosti lekárov a lekárnikov sa záujemcovia dozvedia na webovej stránke www.homeopatiaslekarom.sk. Súčasťou webstránky je aj pravidelná online poradňa, kde na svoje otázky o homeopatickej liečbe dostanú odpovede priamo od odborníkov.

 

 

Patrí do vydania