Andrea Gontkovičová - naše sny a odhodlanie sú väčšie ako prekážky

Vyrástla v Tatrách, svoju kariéru začala na Slovensku a postupne sa prepracovala do Čiech a Švajčiarska. PhDr. Andrea Gontkovičová momentálne riadi v spoločnosti Philip Morris oblasť inovácií a rozvoja v krajinách strednej Európy. Hovorí, že svoju nomináciu na Slovenku roka venuje všetkým slovenským dievčatám a chlapcom ako inšpiráciu a povzbudenie, že odvážne sny sa plnia, len si treba vysúkať rukávy a „pustiť sa do toho“.

Čo je vaša každodenná motivácia?

Asi to, že moje odhodlanie je silnejšie ako prekážky. Som veľmi zvedavá a náročná. Na seba aj na ostatných. Mojím motorom je snaha nielen veciam porozumieť, ale aj veci ovplyvniť. Veľmi rada pracujem s tímom, ktorí je rôznorodý, pretože hlavne takéto tímy majú šancu na úspech. Rôznorodosť vzdelania, kultúry a skúseností prináša do diskusií a riešení nové pohľady. Nebojím sa toho, práve naopak, vyhľadávam to. V medzinárodnej firme, v ktorej pracujem, je rôznorodosť bežná a aj vďaka tomu sa nám darí naše odvetvie meniť a šiť ho na mieru súčasnej dobe. Skutočnosť, že sa osobne podieľam na smerovaní našej firmy, je kľúčovým dôvodom, prečo ma ráno baví vstávať z postele. Od roku 2016 riadim oblasť inovácie a obchodného rozvoja v krajinách strednej Európy. Je to úžasné a veľmi ma to baví a napĺňa. Keďže poznám ten pocit a jeho dôležitosť, dopriala by som ho každej žene.

 

No a, samozrejme, je tu manžel, deti a priatelia. To sú ďalšie zásadné motivácie, pre ktoré sa mi oplatí žiť. Vďaka takémuto mixu, mám pekný, veselý a naplnený život. Neustále sa dozvedám a učím nové veci, spoznávam nových ľudí, nové miesta a svetadiely. S rodinou a priateľmi sme sa pomerne rozcestovali a baví nás to. Aj keď si to človek často neuvedomuje, stereotyp a predsudky sú veľkou prekážkou rastu a radosti. Cestovanie a spoznávanie nových kultúr je jednou z najúčinnejších ciest, ako to vyriešiť. Či už pre nás dospelých, alebo pre naše deti.

 

Čo považujete za váš najväčší úspech?

Som nesmierne šťastná z toho, že mám veľmi pekný vzťah s manželom, s ktorým sme spolu už viac ako dvadsať rokov. Spoznali sme sa na vysokej škole a životom plným prekvapení prechádzame spolu, ruka v ruke. To nám dáva istotu, že všetko zvládneme. Máme dvoch krásnych a zdravých synov. Moji traja mušketieri ma vždy podržia, objímu, rozosmejú, dodajú mi silu, energiu a dôvod kráčať ďalej. V profesionálnom živote považujem za malý zázrak, že sa mi podarilo dostať tam, kde som teraz. Nepovažujem to však za konečnú a snažím sa ísť ďalej.

 

Aké sú vaše životné kréda, podľa ktorých sa riadite?

Skutočných priateľov má človek v živote len pár. Prinášajú pohľady a názory, ktoré dopĺňajú našu optiku. Moji priatelia sú pre mňa pokladom a „životnou poistkou“. Tieto dva základné piliere – rodinu a priateľov – dopĺňam športom a pobytom v prírode. Som plavkyňa a bežkyňa na dlhé trate. Ako Tatranka zbožňujem aj zjazdové lyžovanie a horské túry. Samozrejme, milujem dobré knihy.

 

Čo pre vás predstavuje vaša práca?

Zobrala mi strach z neistoty pred zmenou. Naučila ma bojovať a vyhrávať a tiež, že výhra nemusí byť okamžitá. Pred finále môžeme pár hier prehrať. Dôležité je upokojiť sa, nabrať sily a odvahu na ďalší zápas. Naše sny a vnútorné odhodlanie sú väčšie a silnejšie ako akékoľvek prekážky.

 

Čo považujete za zlomový bod vo vašej kariére?

Rozhodujúci krok v mojej kariére sa odohral koncom roku 2015, keď som sa rozhodla úplne zmeniť svoje pracovné zameranie a prejsť od oblasti legislatívy a komunikácie k obchodnej stratégii. Priviedlo ma k tomu pozorovanie ľudí a ich zvykov, ktoré sa síce menia ťažko, ale majú zásadný vplyv na to, ako prežijeme naše dni, týždne, mesiace a vlastne aj celý život. Môj život považujem za pekný, veselý a naplnený. Opäť – som pilotom vlastného života, nie pasažierom v lietadle, ktoré riadi niekto iný, a k tomu chcem inšpirovať aj ostatných. Tento prístup so sebou prináša viac zábavy a omnoho väčšie naplnenie. Preto sa tomu už niekoľko rokov venujem nielen verejne, ale aj s priateľmi a kolegami v práci. S obdivom pozorujem výskum a vývoj Philip Morris v oblasti výrobkov so zníženým rizikom a v momente, keď bol prvý z týchto výrobkov pripravený na predstavenie verejnosti, rozhodla som sa priniesť ho k sebe domov, na Slovensko, do Čiech a Maďarska. Mala som šťastie, pretože môj sen a moje rozhodnutie ísť za ním, sa stretli s podporou. Od augusta 2016 riadim krajiny strednej Európy v oblasti inovácií a obchodného rozvoja a napĺňa ma to z ľudskej aj profesionálnej stránky. Každý človek má právo na lepšiu voľbu a teším sa, že Slováci aj Česi sú pri zvažovaní zmeny v životnom štýle otvorení, odvážni a rozhodní. Mnohí každý deň dokazujú, že majú svoj život a jeho riadenie pevne v rukách, a to ma napĺňa radosťou.

 

Aké úskalia a problémy ste museli prekonávať, kým ste sa dopracovali k súčasnému postu?

Pracujem pre celosvetovú obchodnú firmu plnú inteligentných a húževnatých ľudí z celého sveta. Postov, o ktoré mám záujem, nie je veľa a záujemcovia o ne sú z celého sveta, nielen zo Slovenska alebo Európy. Pochádzajú z Japonska, Kórey, Indie, ale aj z Kanady či Argentíny. Ak chcem uspieť, musím byť medzi týmito všetkými najlepšia. Je to taká celosvetová olympiáda, ale zatiaľ sa mi vždy podarilo postúpiť do ďalšieho kola. To, že je môj život naplnený radosťou a úspechom, považujem za dôkaz, že každý sme strojcom svojho šťastia a čo si vysnívame a zaumienime, je možné dosiahnuť. Som dievča spod Tatier a mám čisto slovenský základ. Základná škola vo Svite, gymnázium v Poprade a univerzita v Bratislave. Po vysokej škole som začala pracovať vo vzdelávacej inštitúcii, ale moja zvedavosť a húževnatosť ma hnali ďalej, až ma doviedli tam, kde som dnes. Svoju nomináciu na Slovenku roka v kategórii biznis a manažment venujem všetkým slovenským dievčatám a chlapcom ako inšpiráciu a povzbudenie, že odvážne sny sa môžu splniť a naozaj sa aj plnia. Snívajte, majte veľké oči, verte tomu, čo chcete, a tvrdo na tom pracujte. Budete mať krásny a bohatý život. Môže to dokázať každý z vás.

Patrí do vydania