Desatoro o jogurtoch

Jogurt patrí medzi potraviny, ktoré väčšinou konzumujeme každý deň. Neustálne o nich počujeme, že nám prospievajú. Podľa čoho by ste ich mali vyberať, aby vám ich konzumácia robila naozaj dobre? Čo nesmie obsahovať biely jogurt? Čím bývajú dochucované ovocné varianty? Mali by ste sa báť pektínu?

1. Ako sa rodí kvalitný jogurt

Kvalitný jogurt je vyrobený zo šetrne získaného a správne odstredenho mlieka, do ktorého sa pridáva jogurtová kultúra.  Zakysaný mliečný výrobok vznikne pôsobením kyseliny mliečnej. Tú vytvárajú ušľachtilé baktérie -jogurtové kultury z laktózy (mliečneho cukru). Vďaka pôsobeniu kyseliny mliečnej poklesne pH a bielkoviny obsiahnuté v mlieku zmenia svoju štruktúru. Prekysaním jogurtovou kultúrou sa stane z mlieka jogurt.

 

2. Jogurt, jeden z piliérov našej stravy

Z pohľadu výživy patrí jogurt už mnoho rokov medzi najvýznamnejšiu skupinu mliečných výrobkov. Vďaka pozitívnym účinkom boli predávané v lékarni ako liek.

„Biely jogurt je zdrojom rady telu prospěšných živin, vrátane bielkovín, tukov, sacharidov, vitamínov a minerálov, a rozhodne vápnik. V porovnaní s mliekom obsahuje nižší podiel laktózy, a to vďaka pôsobeniu jogurtovej kultúry. Tým sa stáva straviteľným i vo vyššsom veku,“ uvádza Jan Škoda, Hollandia Karlove Vary, s.r.o. „ Všetky sú naviac obohatené o špeciálne probiotické baktérie /napr. Bifidobacterie či Lactobaccilus acidophilus), napr. Jogurty Hollandia.“

 

3. Čo sú probiotiká?

Probiotika sú živé mikroorganizmy, ktoré v primeranom množstve priaznivo ovplyvňujú priaznivo náš organizmus, prioritne jeho črevnú mikroflóru. Sledujte dôkladne etikety, pretože toľko prospěšných probiotik nie sú vo všetkých jogurtoch, ako si môžeme nesprávne myslieť.

 

4. Čo nesmie byť obsiahnuté v bielom jogurte

Pre výrobu bieleho  jogurtu sa môžu používať výlučne iba látky mliečného pôvodu – tzn.mlieko a výrobky z neho – mliečna bielkovina, sušené mlieko apod., smotana, prípadne ich zmesy, a mliečna kultúra. Takýto biely jogurt nesmie obsahovať žiadne škroby či iné stabilizátory.

 

5. Čím sa dochucujú ovocné jogurty?

Pokiaľ preferujete ovocné jogurty, môžete si kúpiť ovocný jogurt alebo výrobok s príchuťou. Vyberať môžete medzi poctivými jogurtami s naozajstným ovocím, alebo iba s arómou.

„Rozdiel medzi ovocným jogurtom a jogurtom s príchuťami je v použití  ochucujúcej zložky – ovocný jogurt obsahuje skutočné ovocie, kdežto jogurt s príchuťou iba arómu. Sledujte preto etikety, kde se musí uvádzať podiel ovocia (ovocnej zložky) a ich zloženie,“ pokračuje odborník.

 

6. Pridáva sa do jogurtu cukor?

Cukor sa do jogurtov vôbec  pidávať nemusí, bolo by to zbytočné. Samotný jogurt samozrejme cukry obsahuje – mliečny cukor (laktóza) a v ovocných jogurtoch je cukor súčasťou ovocnej zložky.

 

7. Čo je to pektín? Nie je škodlivý?

Pektín je prírodná zložka. Prirodzene se vyskytuje vo všetkých  typoch ovocia, kde je hlavnou zložkou vlákniny. Má pozitívne účinky na zdravie. Jeho množstvo sa liší v jednotlivých druhoch ovocia. Čistý pektín bol v poslednej dobe „znovuobjavený“ ako najprirodzenejšia látka pri zaváraní.  Jeho konzumácia rozhodne neprináša žiadne zdravotné riziká, len samé benefity.

 

„Pektín do jogurtu nepridávame priamo, je súčasťou ovocných zložiek. Pretože v gazdovských ovocných jogurtoch nepoužíváme žiadne aróma, musíme používat špeciálne vybrané odrody zrelého ovocia. Všeobecne platí, že čím je ovocie zrelšie, tým obsahuje pektínu menej. Pri použití ovocného komponentu bez pektínu by sa ovocie po naplnení zmiešalo so zaočkovaným mliekom a jogurt by nedozrel. Taktiež by sme  nemohli zaručiť rovnomernosť rozloženia kusového ovocia vo všetkých kelímkoch. V ovocnom komponente je ho len minimálne technologické množstvo.“

 

8. Čo je číra tekutina na povrchu jogurtu?

Číra tekutina na povrchu jogurtu je uvoľnená syrovátka. Jej mierne uvolnenie nie je na závadu a je spravidla spôsobené skladovaním  výrobku v inej než zvislej  polohe.

 

9. Ako sa líši gazdovský jogurt od ostatnýh?

Gazdovské jogurty sa líšia v mnohých ohľadoch. Sú vyrábané unikátnym spôsobom zrenia v obale za použitia kravského mlieka.

„U nás do zloženia syrového mlieka nezasahujeme – neodoberáme tuk, proste ho používáme tak, ako ho krava nadojila. Naše gazdovské ovocné jogurty majú naviac jedinečné zloženie. Obsahuje najvyšší podiel ovocia na českom trhu, a naopak do nich nepridáváme žiadne arómy,“ upozorňuje odborník.

 

10. Prečo bývá na niektorých jogurtoch obsah laktózy 0,01 %? Prečo nie je 100 % bezlaktózový?

„Naše krémové jogurty 0,01 % laktózy splňujú  limity pre označenie bezlaktózový výrobok, ale kvôli podmienkam českej národnej legislatívy sa tak doposiaľ nemohli označovať. Okolnité štáty majú k označovaniu bezlaktózových výrobkov výrazne benevolentnejší prítup. Preto sú u nás k dispozícií jogurty z iných krajín EU, ktoré sú  označené „Bez laktózy“, no obsahujú 0,1 % laktózy, tj. o radu viac než výrobky z ČR,“ vysvetľuje odborník. Nedávno probehla zmena legislatívy, vďaka čomu už budeme môcť  taktiež u našich produktoch  uvádzať, že sú celé „Bez laktózy“,“ dodává Jan Škoda, Hollandia Karlovy Vary, s.r.o.

 

 

Zdroj fotografií: Hollandia

Patrí do vydania