Aby ste aj vy mohli bývať zdravo

Nároky ľudí na bývanie sa zvyšujú. Samotné bývanie patrí k základným ľudským potrebám. Ich splnenie patrí k povinnostiam, o ktorých sa nediskutuje. A ak áno, tak otázka nie je či, ale hlavne ako.

Cena bývania v súčasnosti dosahuje rekordné hodnoty. A stále rastie. Dôvodom je rastúci dopyt, rekordne nízke úrokové sadzby úverov a tiež požiadavky občanov na kvalitu. Jednou z tých, ktoré sa opakujú najčastejšie, je to, aby bývanie bolo zdravé.

 

Najlepšie, ako sa len dá

Áno, snaha po zdravom prístupe sa už neprejavuje len v oblasti stravovania, ale napríklad aj v požiadavkách na bývanie. Niekedy stačí urobiť len niekoľko opatrení a pocit z bytia môže byť vyslovene radostný.

 

Dostatok priestoru. Pravidlo menej je viac pri bývaní platí len čiastočne. Každý z nás totiž potrebuje dostatok priestoru a takisto súkromie nevyhnutné na oddych a regeneráciu. Striktné delenie domácnosti na dennú a nočnú zónu by malo byť samozrejmosťou.

 

Denné svetlo. Ak sa chceme vyhnúť negatívnym emóciám v interiéri, potrebné je zabezpečiť dostatok svetla. Stačí osadiť väčšie okná a vpustiť slnečné lúče dnu. V zimných mesiacoch sú dni krátke, a vtedy je potrebné staviť na kvalitné umelé osvetlenie.

 

Čerstvý vzduch. Prísun kyslíka pre ľudský organizmus, osobitne pre činnosť nášho tela a mozgu, je nevyhnutný. Niekedy stačí pravidelne a dôrazne vetrať, inokedy je potrebné zainvestovať do kvalitnej rekuperačnej jednotky.

 

Optimálna vlhkosť. Infekcie dýchacích ciest pochádzajúce z plesní na vlhkých stenách je to posledné, čo by sme si želali mať. Povedzme nie sivozeleným kvetom na stenách nášho príbytku, ktoré vznikajú hlavne na nesprávne zateplených stenách.

 

Prírodné materiály. Stále platí, že ak nám záleží na udržateľnom bývaní, tak pred plastmi uprednostníme prírodné materiály, ako je napríklad drevo, sklo, keramika, tehla či kameň. Je známe, že z plastových materiálov sa skôr či neskôr začnú uvoľňovať látky, ktoré škodia nášmu organizmu.

 

Eko nátery. Pri maľovaní stien, nábytku, podláh alebo radiátorov nemôžeme použiť prírodné materiály. Existujú však ekologické farby riediteľné vodou, ktoré sú pre zdravie bezpečnejšie ako tie syntetické.

 

Bez prachu. Prach nás sprevádza po celý život a je len na nás, ako veľmi si ho pripustíme k telu. Čím viac zariadenia nainštalujeme do svojho bytu vrátane suvenírov z ciest a iných dekorácií, tým viac prachu budeme musieť dýchať.

 

Partner na nezaplatenie

Bez ohľadu na to, ako v konečnom dôsledku budeme bývať, pričom rozhodnutie je len na nás, je viac ako pravdepodobné, že budeme potrebovať partnera, ktorý nám s investíciou pomôže. Vynikajúcou voľbou je stále Prvá stavebná sporiteľňa. Už viac ako štvrťstoročie platí, že kombinácia výhodného sporenia a štátnej prémie, aj v tomto roku až 66,39 €, predstavuje nadštandard medzi sporiacimi produktmi. Klient si zabezpečí úspory, vďaka ktorým si potom v budúcnosti bude môcť zobrať nižší úver. Mimochodom, v ponuke je pestrá paleta medziúverov – zabezpečených nehnuteľnosťou alebo bez tohto typu zábezpeky, s predchádzajúcim sporením alebo aj bez neho, a tiež úver na vybavenie domácnosti, takže každý si nájde presne to, čo potrebuje. Plus niekoľko typov poistenia domu, bytu, domácnosti či samotného klienta. Predsa len, keby dačo, myslieť na zadné dvierka sa oplatí.

 

Buďte zvedaví

Viac informácií vám ochotne a bezplatne poskytnú obchodní zástupcovia PSS. Kontakty na nich nájdete na www.pss.sk alebo zatelefonujte na 02/58 55 58 55.

Patrí do vydania: 
November 2018