Inkontinencia u žien trápi aj mladšie ročníky

Napriek tomu, že je inkontinencia moču rozšírený zdravotný problém, ktorý sa vyskytuje na celom svete, stále ostáva jedným z posledných tabu medicíny. Stresová inkontinencia predstavuje najčastejšiu formu úniku moču u žien, no len každá piata žena s týmto problémom vyhľadá lekára. Pritom im však dokáže veľmi skomplikovať spoločenský, pracovný a rovnako intímny život.

Ako fungujú močové cesty

Príčiny inkontinencie moču spočívajú v našich močových cestách. Pochopiť túto problematiku a dôvody, ktoré k nej vedú, môže pomôcť s nájdením vhodnej liečby a pomôcok na jej eliminovanie.

 

Moč vytvárajú obličky a ďalej ho posúvajú močovodmi do mechúra, ktorý predstavuje roztiahnuteľný svalový vak. Počas močenia sú svaly okolo močovej rúry uvoľnené a udržujú ju otvorenú. Tie isté svaly zabezpečujú močovú aj fekálnu kontinenciu a ich dobrá funkčnosť je veľmi dôležitá. Inkontinenciu moču možno definovať ako nechcené odtekanie moču, ktoré je spôsobené stratou schopnosti vôľou moč zadržať.

 

Príčiny inkontinencie u žien

Inkontinencia moču u žien – spôsobujú ju viaceré faktory, neexistuje jedna príčina. Medzi najčastejšie patrí oslabenie panvového dna či už vplyvom nadváhy, alebo po pôrode, časté zápaly močových ciest a stavy po operácii a úrazoch v oblasti zvierača močovej rúry, diuretický účinok niektorých liekov, neurologická porucha, hyperaktívny močový mechúr, menopauza spojená s nedostatkom estrogénov.

 

Močová inkontinencia sa nepovažuje za samostatné ochorenie, ale príznak viacerých chorobných stavov. Pre každú ženu je veľmi dôležité nehanbiť sa s týmto problémom obrátiť na ženského lekára alebo urológa. Informácie o presnom charaktere a dĺžke trvania úniku moču získané od pacientky sú vždy rozhodujúce v ďalšom diagnostickom postupe. Stresová inkontinencia u žien si z pohľadu gynekológie vyžaduje špeciálnu pozornosť, pretože z hľadiska odlišnosti anatómie na ňu trpia najčastejšie práve ženy.

 

Inkontinencia stresuje aj mladšie ročníky a má veľký vplyv na intímny život

Veková hranica u žien, ktoré trápi problém s únikom moču, sa znižuje. Dnes už nie sú výnimkou ani 25-ročné mladé ženy. Inkontinencia v tomto veku predstavuje veľký stres v živote ženy, pretože má výrazný vplyv na intímny život. Veľa mladých žien intenzívne športuje, pričom fyzická záťaž zahŕňajúca niektoré cviky, ako sú výskoky, silové cvičenia a beh, znamená nadmerný tlak na svaly panvového dna, ktoré sú extrémne napínané.

 

U mladých žien môže tiež tento problém nastúpiť v období tehotenstva alebo po pôrode. V období tehotenstva sa uvoľňujú hormóny, ktoré majú veľký vplyv na tkanivá a svalstvo tela. Svalstvo panvového dna sa stáva jemnejším a mäkším, aby mohol byť pôrod jednoduchší. To je dôvod, prečo je tehotenstvo a pôrod rizikovým faktorom pri inkontinencii. Ďalším problémom je nadváha a obezita, ktorá takisto napomáha rozvoj tohto nepríjemného problému.

 

Inkontinencia sa môže objaviť aj u dospievajúcich dievčat ako následok zápalu močových ciest po začatí pohlavného života. Z hľadiska intímneho a sexuálneho života je samovoľný únik moču pre ženu veľmi nepríjemný a spôsobuje psychický stres. Občasný únik moču zažije počas života každá druhá žena. Aj ženy trpiace inkontinenciou chcú však ostať sexuálne aktívne, a preto je dôležité hľadať možnosti a riešenia tohto problému.

 

Zdravotné opatrenia, cvičenie a pomôcky

Včasná diagnóza a dodržiavanie liečebných postupov môžu ženám výrazne pomôcť. Pre úspešnosť liečby je nutné upraviť životosprávu a pitný režim, ak je to potrebné, tak znížiť telesnú váhu. Ďalej môže pomôcť aj nehormonálna fytoterapia a cviky určené na posilnenie panvového dna.

 

Kegelove cviky výrazne pomáhajú pri stresovej inkontinencii. Cvičenie si vyžaduje čas a pevnú vôľu. Okrem cvičenia, liekov a používania zdravotných pomôcok, ako sú inkontinenčné vložky, je jedným z možností riešenia inkontinencie aj operácia. K nej však lekári pristupujú, až keď zlyhajú konzervatívne riešenia.

 

Čím skôr žena vyhľadá odbornú pomoc, tým skôr sa bude môcť svojho problému zbaviť. Pre mladé ženy sú určené ako pomôcka na prekonanie tohto citlivého obdobia intímne slipové vložky, ktoré zabezpečujú ochranu a zároveň sú diskrétne.

 

Vyskúšajte vzorky zdarma

Aby ste mohli pre seba nájsť tie správne zdravotné pomôcky, máte možnosť raz ročne nechať si na svoju adresu poslať balíček intímnych vložiek zdarma. Podľa stupňa inkontinencie sa vložky delia na druhy určené pre ľahkú, stredne ťažkú a ťažkú inkontinenciu. Vzorka je doručovaná v diskrétnom balení priamo domov, takže nikto nebude vedieť, čo je obsahom balíčka.

 

Balíček obsahuje vzorky produktov pre maximálnu ochranu, v prípade miernej inkontinencie ide o slipové vložky. Intímne slipové vložky sa veľmi podobajú na dámske hygienické intímky, sú však špeciálne vyrobené a určené pre zachytávanie ľahkého úniku moču. Ich výhodou je, že dokážu eliminovať prípadný zápach a majú lepšiu savosť. Sú úplne tenké, a teda nenápadné, čo je pre mladé ženy veľmi dôležité.

 

K balíčku dostanete aj DVD s cvikmi na posilnenie svalov panvového dna a strednej časti tela, ktoré môžu pri inkontinencii pomôcť.

 

Patrí do vydania