Kaštieľ v Čičmanoch ako základňa pre pestré leto v Rajeckej doline

Atraktívnu dovolenku môžu prežiť návštevníci barokovo-klasicistického Kaštieľa Čičmany z konca 18. storočia. Pôvodne zemepanský kaštieľ vlastnil gróf Leopold Berchtold, minister zahraničia Rakúsko-Uhorska. Neskôr, v roku 2015 prešiel kaštieľ kompletnou rekonštrukciou. Počas horúcich letných dní si vychutnáte príjemné ubytovanie v novo zrekonštruovaných a komfortne zariadených izbách. Zároveň si užijete vodné radovánky v neďalekom Rajci alebo Rajeckých Tepliciach. Ubytovaným hosťom je k dispozícii vo vynovených priestoroch kaštieľa reštaurácia, samostatný hostinec, ale taktiež aj infrasauna pre pohodlie návštevníkov. Kaštieľ Čičmany sa dostáva do popredia najmä ako zariadenie vhodné na firemné eventy, večierky a porady. Informuje o tom riaditeľka Kaštieľa Čičmany Ing. Berta Piešová.

Malebný kaštieľ na nachádza v obci Čičmany, o ktorej prvá písomná zmienka pochádza z roku 1272. Čičmany sa nachádzajú v čičmianskej kotline pod vrchom Strážov a od roku 1977 bola dolná časť obce vyhlásená za pamiatkovú rezerváciu kvôli špecifickým maľovaným dreveniciam, ktoré sú známe po celom svete. Čičmany, ležiace v nadmorskej výške 655 m.n.m., sú jedným z miest, ktoré na Slovensku zachovávajú podobu života v minulosti, kultúru, ale aj neobyčajné zvyky. V Čičmanoch ľudia na čierne domy z dreva maľovali biele kresby, čím sa líšili od ostatných obcí. Mnohé domy sú dodnes obývané a tvoria súčasť obce. Čičmany sú skanzenom, no len čiastočne. Všetky pôvodné zachované domy sú zapísané v pamiatkovom úrade a v jeho zozname chránených stavieb. Napriek tomu, že ide o múzeum a súčasť Považského múzea v Žiline, vstup je sem voľný a budovy sú prístupné celoročne.

 

Čičmianske ornamenty sú slávne a tvoria súčasť olympijského oblečenia pre športovcov. Tieto vzory tvoria aj významnú časť slovenského ornamentálneho pokladu. Ich zaujímavosť spočíva v tom, že sú veľmi jednoduché: krížik, kosoštvorec, guľôčka, trojlístok, srdiečko, špirálka, čiarka, bodka, vlnovka, cikcak a baranie rožky. To je základná vzorová sada, ktorá sa jednoduchým opakovaním, striedaním, zrkadlením, rozdeľovaním, skladaním, prekrývaním a množením rozrástla na veľkolepú ornamentálnu základňu, využívanú nielen v malebnej obci Čičmany. Dnes je symbolom celého Slovenska a patrí do svetového kultúrneho dedičstva.

 

Nielen Kaštieľ Čičmany, ale aj samotná obec sú najlepšou základňou na výlety do širokého okolia. Rodiny s deťmi privítajú v lete výlety na kúpaliská a do wellness zariadení. Kúpele Aphrodite v Rajeckých Tepliciach sa nachádzajú len 27 km od Kaštieľa Čičmany a tvorí ich komplex vnútorných a vonkajších termálnych bazénov a sáun, voľne prístupných širokej verejnosti. V bazénoch sa používa prírodná liečivá termálna voda typu akratoteriem s 38°C, obsahujúca ióny vápnika a horčíka s blahodarnými účinkami na pohybový a nervový aparát, ako aj na celkovú relaxáciu organizmu. V Rajeckých Tepliciach je aj termálne kúpalisko Laura, situované pod pekným vyhliadkovým vrchom Skalky. V areáli kúpaliska sa nachádza minigolf a plážový volejbal. Ešte bližšie, a to len 20 km od Čičmian je termálne kúpalisko Veronika Rajec.

 

Kaštieľ Čičmany je vynikajúcim východiskom pre turistiku a cykloturistiku. Nad obcou Čičmany sa týči vrch Strážov (1213 m.n.m.), ktorý je najvyšším vrchom Strážovských vrchov a prístup je možný po červenej značke z Čičmian. Vrch Kľak je tiež neprehliadnuteľnou dominantou okolia Čičmian. Prístup je možný z Fačkovského sedla. Slnečné skaly v Rajeckých Tepliciach sú prírodnou rezerváciou s piatym ochranným pásmom. Môžete tu vidieť rozmanitý komplex skalných útvarov vytvorených eróznou činnosťou. Súčasťou Strážovských vrchov je aj 20 km vzdialená dolomitovo-vápencová Temešská skala. Na severozápadnom úpätí Temešskej skaly sa rozprestiera rovnomenná štátna prírodná rezervácia s najvyšším stupňom ochrany a so zachovalými lesnými spoločenstvami, najmä bučinami, a mnohými vzácnymi druhmi rastlín a živočíchov. Temešská skala je jediným výskytom na Slovensku vzácneho motýľa jasoňa červenookého. Pri návšteve kaštieľa by ste nemali zabudnúť ani na neďaleký Bojnický zámok (37km), Národnú zoologickú záhradu v Bojniciach, sklársky skanzen vo Valaskej Belej, ale aj na Slovenský Betlehem v Rajeckej Lesnej.


Kaštieľ Čičmany je vhodným zariadením na firemné eventy, teambuildingy, či dokonca na rozprávkovú svadbu. Kaštieľ Čičmany ponúka kapacitu priestorov do 50 ľudí a ubytovanie pre 27 osôb. V prípade potreby je možné sprostredkovať ubytovanie v obci aj pre viac ľudí. Vychutnať si môžete lahodné jedlo a pitie v reštaurácií za ľudové ceny (0,5 l kofola 1,50 €, 0,5 l Gambrinus 1,20 €, halušky 5,10 €). Kaštieľ taktiež ponúka konferenčnú miestnosť a možnosť zostavenia programu presne na mieru.


Regionálne podujatia v Čičmanoch:

14.07.2018 – Remeselnícke Čičmany (tvorivé dielne pre deti) – Kaštieľ Čičmany a Humno   Ondreja Gregora

14.07.2018 – Večerné posedenie pri hudbe kapely ZDŽAF – Kaštieľ Čičmany

04.08.2018 – Čičmianska vareška (súťaž vo varení guláša) – obec Čičmany

11.08.2018 – Rajecký maratón

25.08.2018 – Kladenie vencov pri príležitosti výročia SNP – obec Čičmany

01.09.2018 – Stretnutie folklórnych súbor z okolia Čičmian – Kaštieľ Čičmany

29.09.2018-30.09.2018 - Celoslovenské stretnutie fujaristov – Kaštieľ Čičmany

07.10.2018 – Škola plieskania bičom – Kaštieľ Čičmany

 

Ďalšie informácie: www.kastielcicmany.sk, info@kastielcicmany.sk, +421 917 997 229

Patrí do vydania: 
Júl - August 2018