V júni a auguste sa ešte rozdelí niekoľko mil. EUR na tepelné zariadenia

Máme dobrú správu pre všetky domácnosti mimo bratislavského kraja, ktoré si chcú inštalovať slnečné kolektory, tepelné čerpadlá a kotly ma biomasu. SIEA (Slovenská inovačná a energetická agentúra) pridala ďalšie takmer dva milióny EUR, ktoré sa nevyužili v predchádzajúcich kolách a navýšila o ne 25.kolo. To sa bude konať 26. 6.2018 a sú v ňom k dispozícii 3 milióny EUR. Práve pre dostatok nevyužitých prostriedkov z doterajších kôl bolo vyhlásené aj kolo navyše a to na 7. augusta 2018. Bude to posledné kolo pilotného projektu Zelená domácnostiam a aj v ňom sa navýšia prostriedky o sumy z nevyužitých poukážok.

Alfréd Gottas, riaditeľ najväčšieho domáceho výrobcu slnečných kolektorov, firmy  THERMO|SOLAR Žiar, s. r. o. odporúča: „Vzhľadom na rezervované prostriedky je šanca na úspech v posledných dvoch tohtoročných kolách pomerne vysoká. Kto má seriózny záujem dať si najbližší rok inštalovať slnečné kolektory nemá nad čím váhať. Navyše bude mať teplú vodu prakticky zadarmo už toto leto. Ani tí, čo posledné dve kolá nestihnú, nemusia zúfať. Šanca na dotované OZE bude trvať aj v ďalších štyroch rokoch. SIEA už oznámila, že aktuálne pripravuje pokračovanie projektu Zelená domácnostiam tak, aby mohli byť poukážky vydávané od roku 2019. Zámer nového projektu s celkovým rozpočtom 48 miliónov EUR bol už schválený. V rámci projektu by mohlo byť do roku 2023 podporených ďalších 25-tisíc inštalácií v domácnostiach mimo Bratislavského samosprávneho kraja.“

 

Predposledné kolo potrvá od 26. júna 2018, 15:00 hod. do 27. júna 2018, 15:00 hod., pokiaľ nedôjde k vyčerpaniu indikatívnej výšky alokovaných finančných prostriedkov (vtedy sa ukončí skôr). Tu sú osobitné podmienky 25. kola. Zmeny sú zapracované aj do harmonogramu plánovaných kôl. Na inštaláciu zariadení budú mať domácnosti ako zvyčajne tri mesiace od vydania poukážky.

 

,,Naďalej platia rovnaké rady pre úspech v žiadostiach, aké dáva THERMO|SOLAR zákazníkom už od začiatku projektu. Obráťte sa v najbližších dňoch na seriózneho zhotoviteľa, ktorý vám poradí, aké zariadenie je pre vašu domácnosť najvhodnejšie a nechajte si vypracovať ponuku na mieru. Ak chcete uspieť v konkrétnom kole, mali by ste sa pripraviť v predstihu, mať k dispozícii dobrý počítač a kvalitné pripojenie na sieť, aby ste sa mohli hneď registrovať, keď kolo začne. Tradične trvajú kolá iba niekoľko minút, posledné by mohli trvať kvôli objemu financií aj dlhšie, ale nespoliehajte sa na to. Možno práve blížiaca sa najmenej polročná prestávka zvýši počty záujemcov o poukážky,“ odporúča A.Gottas.

 

Ďalej upozorňuje na to, že THERMO|SOLAR Žiar poskytuje záujemcom o kolektory kontakty na vhodné firmy z ich regiónu, čím im šetrí náklady na dopravu a zákazník si môže pozrieť referenčné inštalácie blízko svojho bydliska, alebo sa informovať u skorších zákazníkov o spokojnosti s montážou i samotným systémom. Preto nie je nutné, aby zákazník poznal všetky parametre a detaily solárnych systémov už pri uvažovaní o ich inštalácii. Na to má odborníkov, aby mu poradili. Veď len pri slnečných kolektoroch má na výber spolu viac ako 300 typov registrovaných slnečných kolektorov. Naďalej platí, že domácnosti do 30 dní od vydania poukážok na kúpu a inštaláciu zariadení na využívanie OZE ich musia odovzdať spolu s podpísanými zmluvami zhotoviteľom. Na ich využitie a podanie žiadostí o preplatenie majú tri mesiace.

 

,,Zariadenia na využívanie OZE sú dlhodobou investíciou a majú slúžiť svojim zákazníkom desaťročia. Najčastejšími kritériami, ktoré rozhodujú v prospech výrobkov THERMO|SOLARU oproti konkurencii, je pomer cena a kvalita, životnosť, výkon, referencie, garancie až 12 rokov, servis a poradenstvo. Výsledkom je, že v doterajších kolách patrili slnečné kolektory z produkcie THERMO|SOLARU medzi najčastejšie inštalované zariadenia zo všetkých. Pritom zariadenie z akciovej ponuky s 3 kolektormi TS 300 a 300-litrovým zásobníkom na teplú vodu si môžu zákazníci zaobstarať na kľúč už za cca 4 000 eur. Štát pritom preplatí 1 750 eur (max. 50 % z konečnej ceny s montážou). Pri takmer nulových úrokoch z vkladov v bankách je to však najlepšia investícia a bude prinášať úžitok ďalších najmenej 40 rokov. Poukážky zlacňujú tieto zariadenia tak, že sa stávajú nielen ekologickými, ale aj ekonomicky veľmi zaujímavými,“ vymenúva A.Gottas.

 

Celkový rozpočet národného pilotného projektu zameraného na podporu využívania obnoviteľných zdrojov energie v domácnostiach je stanovený na 45 mil. EUR. SIEA v rámci neho doposiaľ preplatila poukážky v hodnote vyše 30 mil. EUR (cca 13 500 poukážok). Momentálne sa inštalujú ďalšie zariadenia, na ktoré bolo vydaných ďalších 3200 poukážok v celkovej výške 7,8 mil. EUR. Súčasný stav čerpania poukážok na jednotlivé druhy zariadení je nasledovný: 5 231 poukážok na inštaláciu slnečných kolektorov, 3 454 na tepelné čerpadlá, 1 679 na kotle na biomasu a 3 208 na fotovoltické systémy. Projekt je súčasťou Operačného programu Kvalita životného prostredia, podpora pochádza z Európskeho fondu regionálneho rozvoja a štátneho rozpočtu.

 

Ďalšie informácie sú na www.thermosolar.sk alebo na tel.: +421-45-601 6080

Patrí do vydania: 
Júl - August 2018