Viac času na život

Žijeme v dynamickej dobe, kedy nám neostáva čas ani na to, aby sme si sadli a vyložili nohy. Je vôbec možné zvládnuť prácu, domácnosť, priateľov a ukradnúť si pritom chvíľku pre seba a svojich blízkych?

Z času na čas s obdivom precitneme nad príbehom niektorej z inšpiratívnych, úspešných a podnikavých žien. Keď sa však prelúskame až na záver článku zisťujeme, že ich príbeh v mnohom dokonca pripomína ten náš. Aj ony sa často museli pasovať s výzvami každodenného života a nájsť si spôsob, ako zladiť prácu, rodinu, relax či zábavu. Nakoniec, podpora okolia a blízkych je v celom tomto procese nevyhnutná. Potom, už len stačí siahnuť do kabelky a vytiahnuť z nej svojho všadeprítomného spoločníka. My vám predstavíme desať jednoduchých „vychytávok“ modernej ženy v podobe aplikácií v smartfóne, s ktorými budete mať všetko pod kontrolou a získate viac času na seba a tých, na ktorých vám záleží najviac.

 

Najrýchlejšou cestou rovno do cieľa

Ste na ceste na stretnutie s dôležitým klientom a neviete trafiť na dohodnuté miesto? Konečne víkend a vy ste vyrazili na horskú chatu za priateľmi, no podarilo sa vám stratiť v divočine? Žiadna panika. Mapy Google vám okrem navigácie a určenia polohy pomôžu nájsť aj tú najrýchlejšiu cestu do cieľa. Navyše, ak si s osobou, s ktorou sa chcete stretnúť, zapnete funkciu Zdieľanie polohy, privedie vás na to správne miesto bez ďalšieho zbytočného blúdenia.

 

Funkciu zdieľanie polohy oceníte napr. aj na ceste za rodičmi, ktorí vás už od rána nedočkavo bombardujú telefonátmi, kde presne ste a kedy dorazíte. Zdieľajte s nimi údaje o polohe - tak presne uvidia, kde sa nachádzate, odhadovaný čas príchodu a dokonca aj trasu, ktorú ste použili. Prostredníctvom funkcie „hľadať na trase“ si tak stihnete urobiť aj krátku zastávku na kávu na benzínke a kúpite aj tú bonboniéru, na ktorú ste v tom zhone úplne zabudli.

 

Zostať efektívne aj s plnými rukami práce

Klasické ráno. Potom, čo ste doma vyriešili krízu s obliekaním a zabudnutou úlohou z matematiky, ste konečne usadili deti do auta a vyrážate smer škôlka, škola, práca. Ranná špička je však v plnom prúde. Potrebujete nájsť čo najmenej upchatú trasu, aby ste dohnali stratené minúty. Navyše, vonku to nevyzerá najpriaznivejšie a vy sa potrebujete pozrieť , aké bude počasie. Možno by sa deťom zišiel pršiplášť. Vyťukávanie na mobile však môže byť nebezpečné, a preto radšej zvolíte Hlasové vyhľadávanie. Zadáte do Googlu, čo potrebujete a ten vás bude navigovať po najmenej upchatej ceste a pomôže vyriešiť dilemu s počasím.

 

Situácií, kedy máte plné ruky a potrebujete niečo vyhľadať, ale neviete to v danom momente vyťukať do mobilu, je v našom živote viac než dosť. Stačí kliknúť na ikonu mikrofónu vo vyhľadávaní a je už len na vás, akú informáciu si necháte vyhľadať. Hlasové vyhľadávanie rozumie desiatkam svetových jazykov, vrátane slovenského.

 

 

Stále živé momenty, na ktorých záleží

Dnes už takmer 80 % fotografií je vytvorených práve mobilnými telefónmi. Snažíme sa zachytiť každučký moment z nášho života, pokroky našich detí či šantenie zvieracích miláčikov. Ako sa však zorientovať v tom množstve fotiek? Nájsť si čas na roztriedenie fotografií, ich pomenovanie, vytvorenie fotoalbumov či zaslanie blízkym, je takmer nemožné.

 

Aplikácia Fotky Google však zvládne tieto úlohy celkom sama, automaticky a nás len upozorní, aby sme skontrolovali výsledok. Dokáže vytvárať koláže, zdieľať fotografie s ďalšími osobami, vytvárať albumy a dokonca vie vyhľadať fotografie podľa rôznych kritérií. Vyhľadávanie je rýchle a jednoduché - stačí zadať do vyhľadávača, čo hľadáte - napr. deti, jedlo, hory, more, Kréta... a automaticky sa vám v ponuke zobrazia fotky, ktoré sa vzťahujú k danému výrazu. A ak máte plné ruky, aj tu veľmi efektívne poslúži funkcia Hlasového vyhľadávania.

 

Výlety a dovolenky len za pár klikov

Blížia sa sviatky a vy máte chuť niekam vyraziť? Alebo už máte v hlave vysnívanú destináciu a len neviete, kedy letieť najvýhodnejšie? Aplikácia Letenky Google dokáže vyriešiť vašu dilemu za vás. Vyhľadá za vás najlepšiu ponuku na trhu či už podľa ceny, termínu, destinácie alebo záujmov.

 

Predtým, než však potvrdíte svoju cestu do vysnívanej destinácie, zistite si o nej všetko potrebné. Koľko v priemere stojí noc v hoteli, kedy je v meste najmenej turistov, ktoré sú najzaujímavejšie miesta v okolí atď. To všetko a ešte omnoho viac nájdete v praktickom sprievodcovi Destinácie Google.

 

Spoznávať nepoznané, aj keď nie je čas na cestovanie

Pokiaľ sa nikam nechystáte, ale predsa len by ste sa chceli pozrieť na zaujímavé miesta, príde vám vhod aplikácia Street View. Okrem bežných ulíc si v nej môžete prezerať aj tzv. špeciálne zbierky, ktoré predstavujú turisticky populárne atrakcie a destinácie, miesta s kultúrnou, prírodnou či historickou hodnotou. Virtuálne sa tak môžete vybrať napríklad na Safari do Afriky, skalného mesta Petra v Jordánsku alebo do Yosemitského národného parku. Zdarma sa pre vás otvoria aj brány najväčších múzejných a galerijných zbierok sveta, kde vďaka jedinečnej technológií Street View môžete skúmať diela majstrov do najmenších detailov.

 

Street View vie však poslúžiť aj pri plánovaní dovoleniek či pracovných ciest, kde si môžete podrobne preskúmať cieľovú lokalitu alebo budovu, v ktorej máte plánované stretnutie tak, ako keby ste stáli priamo pred ňou.

 

Mobilný tlmočník nikdy nesklame

Prechádzate sa po nádhernom Paríži či Barcelone, alebo ste v nejakej exotickej krajine a nápisy na uliciach, menu v reštauráciách, inštrukcie na letisku, o verejnej doprave sú pre vás španielskou dedinou? Pracujete v nadnárodnej spoločnosti a boli ste pozvaná na medzinárodnú konferenciu do Tokia, kde by ste sa mali podeliť o svoje skúsenosti s kolegami z iných krajín? Už teraz však máte nočnú moru z toho, ako sa dostanete bez sprievodu z letiska do hotela. Zišiel by sa vám šikovný tlmočník, keďže s vašou angličtinou si v týchto destináciách veľmi nevystačíte. Aj na tento problém dnes existuje jedno praktické a hlavne vždy dostupné riešenie. Prekladač Google ovláda 90 jazykov a dokáže konverzovať, či prekladať text s využitím kamery na smartfóne. Už sa nemusíte báť, že sa stratíte v preklade.

 

Recepty na úspešnú kariéru či vlastný biznis

Internet prináša obrovské možnosti, no vyžaduje aj nové špecifické zručnosti. Polovica Európanov zatiaľ tieto zručnosti nemá. Google prináša školenia, workshopy a bezplatné informačné zdroje pre študentov, podnikateľov a start-upy. Pred dvomi rokmi spustil Google na Slovensku bezplatný vzdelávací program Digitálna garáž, kde sa doteraz vyškolilo už viac ako 45-tisíc Slovákov. Získali tak nielen cenný certifikát, ktorý im pomôže pri pracovných pohovoroch, ale aj schopnosti zorientovať sa vo svete online marketingu. Google v rámci svojej iniciatívy Grow with Google poskytuje množstvo ďalších programov a školení - ako napr. špeciálny portál pre podnikateľov či štipendiá na podporu kódovania, ktoré sú tým pravým motorom pre naštartovanie úspešnej kariéry, dosahovaní lepších výsledkov v práci či rozbehnutie vlastného vysnívaného biznisu.

 

Mať rýchlu odpoveď na všetko

Nikto netvrdí, že musíte vedieť všetko. Stačí si len vedieť rýchlo poradiť. Vás smartfón totiž ukrýva ďalšieho nenahraditeľného pomocníka, ktorého neprekvapí žiadna otázka a poradí v každej situácii. Navyše príkazy do Vyhľadávača viete zadávať aj hlasom po kliknutí na ikonku s mikrofónom.

 

Pri nákupoch v zahraničných e-shopoch alebo počas vášho pobytu v zahraničí už nemusíte zložito prepočítavať ceny do miestnej meny. Do Vyhľadávača zadáte príkaz typu „25 eur na koruny“ a výsledok sa ihneď zobrazí na vašom displeji.

 

Vyhľadávač vie tiež riešiť množstvo príkladov alebo napr. prevádzať fyzikálne jednotky. Koľko kilometrov je jedna míľa? A ako si rozdeliť účet v bare? Na to všetko pozná odpoveď. Dokonca si vďaka nemu môžete skrátiť čakanie na električku - napr. aj tým, že si zahráte vaše obľúbené piškvorky.

 

Kto tú pieseň spieva?

Váš deň si neviete predstaviť bez dobrej hudby. Svoje obľúbené piesne máte v malíčku, no už asi desiaty krát počujete novú pieseň a stále neviete, kto ju spieva? Nechajte to na Vyhľadávač Google. Stačí kliknúť na ikonku s mikrofónom a nechať si rozpoznať hranú skladbu. Vo výsledkoch sa vám zobrazí názov, jej text, informácie o interpretovi a dokonca aj odkaz na jej odposluch a stiahnutie v aplikácii Hudba Google Play.

 

Osobného asistenta si môže dovoliť každá žena

Už sa vám stalo, že si celý deň pripomínate, že nesmiete zabudnúť kúpiť kávu a nakoniec ste ju samozrejme zabudli kúpiť? Rovnako je to s narodeninami vašej svokry či granulami pre psa? Skúste Google Keep, ktorý si zapamätá každú vašu myšlienku či nápad. Pokiaľ si ich nestíhate zaznamenať ručne, môžete ich jednoducho nadiktovať. A niekedy je zase jednoduchšie si do svojej poznámky vložiť fotku či rýchlo načrtnúť nákres. Google Keep vám potom vašu poznámku môže pripomenúť vo vybraný čas, alebo aj podľa toho, kde sa práve nachádzate. Takže, až budete najbližšie v supermarkete, váš nový osobný asistent vám pripomenie, čo máte kúpiť. Navyše, o povinnosti sa môžete podeliť aj s partnerom alebo kolegami, či priateľmi. Všetky poznámky a zoznamy si môžete navzájom zdieľať. Každý tak potom vidí, čo už je napr. nakúpené a označiť, čo už kúpil.

 

Praktických pomocníkov a asistentov nosíme v našom mobile viac než dosť. Náš výber predstavuje len časť z nich, mnohé ďalšie môžete stále objavovať a vybrať si z nich tie, ktoré najviac vyhovujú vášmu životnému štýlu. Želáme vám, aby ste si lepšie zorganizovali všetky aktivity a vďaka týmto moderným, no na ovládanie skutočne jednoduchým vychytávkam, našli viac času na život.

 

Jednotlivé aplikácie je možné si stiahnuť v Obchode Google Play. Ďalšie informácie o jednotlivých aplikáciách Google nájdete aj centre pomoci: https://support.google.com/.

 

 

 

O spoločnosti Google Inc.

Spoločnosť Google sa ako globálny technologický líder snaží neustále vylepšovať spôsob prepájania ľudí s informáciami. Inovácie Googlu v oblasti vyhľadávania a reklamy umožnili spoločnosti získať vedúcu pozíciu na internete a vytvoriť jednu z najznámejších svetových značiek.

 

# # #

Google je ochranná známka spoločnosti Google Inc. Všetky ďalšie názvy spoločností a produktov môžu byť ochrannými známkami príslušných spoločností, s ktorými sú asociované.

 

Patrí do vydania