Najlepšia dovolenka už nie je pri mori, ale na Slovensku a v Česku

Jedna z najdlhšie trvajúcich fáz rastu svetovej ekonomiky sa prejavia na Slovensku, ale i v Česku nebývalým rastom spotreby. Ľudia si kupujú na hypotéky predražené nehnuteľnosti, elektroniku, ale našťastie doprajú aj svojmu zdraviu. Ešte nikdy nebolo na trhu toľko ponúk služieb kúpeľných zariadení, welness hotelov, aquaparkov, kúpalísk a aj prírodných vodných plôch. Časy kedy sa počas leta tiesnilo na Šírave 200 000 východných Nemcov a počas sezóny ju navštívilo až 1,2 milióna ľudí, sa už nikdy nevrátia. Dnes je výber kde stráviť leto nekonečný a problémom je len dobre si vybrať. Slovensko a Česko patria medzi najbezpečnejšie dovolenkové destinácie a aj to rozhodlo o tom, že v súčasnosti zaznamenávajú turistický boom.

Kam teda v lete? Rozhodne niekde kde je voda, alebo hory, najlepšie oboje.

Najkvalitnejšie služby spojené s vodou a navyše prospešné pre zdravie si užijú návštevníci kúpeľov a wellness hotelov. K špičke takýchto zariadení patria Kúpele (Lázně) Luhačovice, Bardejovské kúpele, zámocký hotel The Grand Vígľaš, rodinný hotel Solisko na Štrbskom Plese, ale aj sieť hotelov Sorea vo Vysokých a Nízkych Tatrách, či nenápadný severovýchod Slovenska s mestom UNESCO Bardejovom. Samozrejmosťou sú hotelové wellness, strava švédskymi stolmi a rôzne možnosti trávenia času v okolí. Za kvalitu si dovolenkujúci radi priplatia, ale očakávajú vysokú úroveň služieb, ochotný personál a výnimočnosť prostredia. To je však čoraz ťažšie zabezpečiť, lebo všade chýbajú pracovné sily.

 

Zámocký hotel The Grand Vígľaš alebo na chvíľu hradným pánom

Nechajte sa aj vy zlákať ponukou živej histórie, špičkovej gastronómie a skvelými wellness službami a užite si pobyt na ozajstnom zámku, ktorý je zapísaný v zozname Národných kultúrnych pamiatok. Zámok Vígľaš je symbolom nového trendu v hotelierstve na Slovensku. Veľkorysá rekonštrukcia prináša návštevníkom zámku návrat do obdobia gotiky, renesancie i baroka a je aristokratickým skvostom nielen podpolianskeho regiónu, ale aj Slovenska a bol obľúbeným sídlom piatich uhorských kráľov. Marketingová manažérka hotela The Grand Vígľaš Veronika Harmanová dodáva: ,,Hotel bol slávnostne otvorený začiatkom septembra 2014 ako kongresový hotel The Grand Vígľaš**** s poskytovaním wellness služieb. Samostatnou kategóriou doplnkových služieb je preto hotelové wellness centrum,  Wellness - Queen Barbara Spa. Je pomenované po kráľovnej Barbare Celjskej, pretože tu ako kráľovná a manželka cisára Žigmunda dlhé roky žila a spravovala okolité panstvo, majetky. Ubytovaným hosťom je k dispozícii bazén s protiprúdom, vírivka, infrasauna, fínska sauna, ochladzovací bazén, ako aj rôzne druhy masáží.“

Ubytovanie je s odstupňovaným luxusom, ale už pobyt pre 2 osoby v izbe najnižšej kategórie Classic zahŕňa polpenziu, neobmedzený vstup do wellness, prehliadku zámku s výkladom a parkovanie. Izby sú vybavené klimatizáciou alebo kúrením a wifi pripojením. Honosná reštaurácia AnjouCourt je nazvaná podľa kráľovského rodu Anjou, ktorého prítomnosť vyjadrujú rodové ľalie a bohato zdobený, ručne maľovaný strop.

 

Jedlá sú podávané formou polpenzie a aj á la carte. Klenby štýlovej hradnej kaviarne kráľa Ľudovíta I. v historickej sále, prístupnej aj z vonkajšieho nádvoria, podopierajú oporné piliere. Je vhodná nielen na ranné posedenie pri káve, či večerné stretnutia s priateľmi, ale aj pre menšie rodinné i firemné podujatia a je denne prístupná aj pre neubytovaných hostí. V podzemných priestoroch zámku je situovaná Vináreň kráľa Vladislava II.

 

Ak výnimočnú svadbu, tak potom na Vígľašskom zámku. Ponúka viacero priestorov, akými sú Kongresová sála kráľa Žigmunda, Kongresová sála kráľa Mateja Korvína, či biely a červený salónik. Počas leta určite všetci ocenia možnosť využiť aj vonkajšie priestory zámku. Hotel ponúka aj prenájom stanu a možnosť konania svadby na nádvorí alebo na terase pod holým nebom. Ak si rezervujete uzavretú spoločnosť v hoteli, dokáže vám Zámok Vígľaš prenajať celý hotel so všetkými priestormi a vybavením. Svadby na zámku sú veľmi obľúbené i preto, že organizátori zabezpečia doslova všetko potrebné. Zámok Vígľaš ponúka aj zaujímavé vonkajšie priestory pre rôzne podujatia, ako folklórne regionálne slávnosti, historické predstavenia tanečníkov, šermiarov, či sokoliarov.

 

Okrem každodenného využitia vlastného wellness zámku Vígľaš si môžu návštevníci spestriť pobyt aj rozsiahlou ponukou vodných radovánok v okolí. Počas leta môžu na strednom Slovensku navštíviť Aquathermal Strehová a Holidaypark Kováčová. Hostia majú na výber v lete aj prírodné kúpaliská v tajchoch v okolí Banskej Štiavnice, či vodné nádrže ako je napríklad Ružiná, alebo mestské kúpaliská s vonkajšími bazénmi (Sliač, Banská Bystrica).

 

Zo športových aktivít si môžu návštevníci vybrať napríklad tenis na kurtoch priamo vo Vígľaši, jazdu na koňoch v novobudovanom areáli v Pstruši, golf na 18 jamkovom ihrisku Tri duby Sliač, adrenalínové a vyhliadkové lety na Sliači, cyklovýlety po okolí a lyžovačku a ZIP WIRE (jazdu na kladke) v neďalekom rezorte Košútka.

 

Bardejov a okolie sú výnimočnou lokalitou

 

Ak chcete spoznať výnimočnú lokalitu s krásnou prírodou a zaujímavou históriou, skúste mesto Bardejov a Bardejovské kúpele. Severovýchod Slovenska ukrýva prekvapenia a skvosty, aké nemajú obdobu ani v tých najvyhlásenejších turistických a dovolenkových destináciách. Mesto Bardejov sa právom hrdí opakovanými prvenstvami v súťaži o Najkrajšie mesto Slovenska a Bardejovské kúpele sú oázou oddychu, plnou architektonických skvostov, ktorú si užila aj cisárovná Sisi. Na propagácii tohto výnimočného kúta Slovenska pracuje aj Oblastná organizácia cestovného ruchu (OOCR) "ŠARIŠ"- BARDEJOV. Najlákavejšími destináciami regiónu OOCR „ŠARIŠ“- Bardejov sú tak samotné Bardejovské kúpele, a.s., mesto UNESCO Bardejov a od vlani aj Svidník s Duklou.

 

Dĺžka vybudovaných a udržiavaných, navzájom prepojených piatich cyklotrás v okolí Bardejova dosahuje spolu viac ako 8 km. Tvoria ju tri liečivé singletracky – Lekársky, Napoleon a Čerešenka, Kyslíková cesta Mihaľov - Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch. Všetky trasy sú už plne funkčné, označené a v súčasnosti už využívané verejnosťou pre cykloturistiku, cvičenia, pešie túry a prechádzky. Dĺžka značených turistických chodníkov v okolí kúpeľov dosahuje 35 km. Atraktívnosť regiónu zvýšila vlani aj obnovená rozhľadňa Bardejov Kamenná Hora a oddychová a športová zóna pre deti v kúpeľoch. K atrakciám  patrí aj bronzová socha kata v životnej veľkosti na Radničnom námestí Bardejova.

 

Najreprezentatívnejšou akciou mesta je tradičný Bardejovský jarmok koncom augusta (v roku 2018 to bude v dňoch 23. - 26. augusta). Mesto vtedy ožije ruchom obchodníkov, remeselníkov a návštevníkov 667. ročníka historického a 47. ročníka novodobého Bardejovského jarmoku.

 

Medzi najobľúbenejšie a najnavštevovanejšie atrakcie regiónu patrí samotné centrum Bardejova a v ňom Bazilika minor Svätého Egídia, ktorú vlani navštívilo 45 000 turistov. Ďalšou najnavštevovanejšou atrakciou je Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry v Bardejovských Kúpeľoch s vlaňajším počtom návštevníkov 21 521. Bývalú Mestskú radnicu - prvú stavbou renesancie na území Slovenska, v ktorej je umiestnená expozícia Šarišského múzea, v roku 2017 navštívilo 11 050 osôb. Pamätník holokaustu si pozrelo 3125 osôb, ktorí navštívili aj Bardejovské suburbium - Starú synagógu v Bardejove, ktorá bola vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku v roku 1970 (mikve a bet hamidraš v roku 2000). V roku 2000 bolo historické jadro mesta Bardejov spolu so židovským suburbiom zapísané na Zoznam svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. 

 

Medzi obľúbené návštevné miesta v okolí Bardejova patrí aj zachovaných 7 gréckokatolíckych a 1 rímskokatolícky drevený kostol: Hervartov, Tročany, Krivé, Kožany, Lukov, Frička, Jedlinka, Mikulášová, Zboj. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských Kúpeľoch a tamojší Skanzen - Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer a Zborov. Z Bardejovských Kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník.

 

Bardejovské kúpele sa nachádzajú 5 km od Bardejova. Patria k najobľúbenejším a najstarším slovenským kúpeľom. Hostia majú na výber z dvoch wellness komplexov a v lete je k dispozícii aj vonkajšie kúpalisko v nádhernom lesnom prostredí. Väčšie Wellness SPA - bazénový a saunový svet je v hoteli Ozón a menšie (bez plaveckého bazénu) je v kongresovom hoteli Alexander. V komplexe Wellness Spa je možné využiť denne bazén a saunový svet. V stredu až nedeľu sú prístupné aj fitness, masáže a solárium. Luxusný štvorhviezdičkový kongresový hotel Alexander je najlepšou voľbou pre konanie kongresov, školení, seminárov, workshopov, teambuildingov, obchodných stretnutí, ale aj svadieb a zábav. Návštevníci majú k dispozícii dobrú kuchyňu so švédskymi stolmi, pekné výhľady na kúpeľné domy, posedenie v rozľahlom parku, či prechádzky po okolitých horách.

 

Bardejovské kúpele sa hrdia aj tým, že patria medzi najstaršie kúpele s najdlhšou tradíciou poskytovania kúpeľných služieb. Vychutnávala si ich na liečení v roku 1895 manželka Františka Jozefa I. cisárovná Alžbeta, zvaná Sisi, ktorej socha sa vyníma v kúpeľnom parku. Pobýval tu aj rakúsko-uhorský cisár Jozef II. (1783), Mária Lujza, neskoršia manželka cisára Napoleóna (1809), ruský cár Alexander I. (1821) a poľská kráľovná Mária Kazimiera Sobieska, manželka poľského kráľa Jána III. Sobieského.


Hotel Solisko na Štrbskom Plese je ideálny na rodinný pobyt

Rodinný Hotel Solisko je situovaný priamo na brehu Štrbského Plesa, v nadmorskej výške 1400 metrov. Z terasy hotelovej reštaurácie je to k vode len pár metrov a je z nej úchvatný výhľad na štíty. Destinácia tak ponúka kombináciu aktívneho, ale pri dobrom nápoji aj pasívneho odpočinku. Môžu sa v ňom ubytovať všetci, ale ideálny je pre rodiny s deťmi, aj telesne postihnutých. Vyhľadávajú ho alergické deti, aj dospelí alergici počas celého roka. Svieži vysokohorský vzduch má správnu vlhkosť, je obohatený kyslíkom a silicami ihličnanov. Leto je ideálne pre pobyt na Štrbskom Plese. Nezanedbateľný je čistý vzduch bez smogu, prachu a sadzí, aký v nížinách nie je k dispozícii. Opaľovanie vám pri správnom použití ochranných krémov zabezpečí vitamín D a vytúžené sfarbenie pokožky. Navyše pri pobyte vo vyhľadávanom rodinnom štvorhviezdičkovom Hoteli Solisko si vychutnáte špeciality tunajšej kuchyne Al Lago s tradičnou talianskou kuchyňou, doplnenou o slovenské špeciality.

 

Manažérka Hotela Solisko Katarína Kaňová hovorí: „Tešíme sa na všetkých hostí, vrátane alergikov. Naše izby sa dajú vzájomne prepojiť na takzvané rodinné, v ktorých je priestor pre samostatnosť detí, ale aj súkromie rodičov. V hotelovej reštaurácii Al Lago si vie vybrať každý, dokonca aj deti, ktoré majú inak problémy s reštauračnou stravou. Ponúkame návštevníkom tradičnú taliansku kuchyňu, doplnenú o slovenské špeciality. V ponuke máme aj pravú taliansku pizzu, používame na ňu iba taliansku múku a originálne čerstvé prísady. Jedálny lístok obsahuje aj širokú ponuku jedál vhodných pre celiatikov. Pokiaľ sú hostia alergickí na nejaké potraviny, musia nás včas upozorniť a my sa potom snažíme pripraviť im jedlá bez príslušných alergénov. K dispozícii máme aj detskú miestnosť, ktorá je priamo pripojená k reštaurácii. Kým sa deti hrajú, rodičia sa môžu v kľude najesť.“

 

Na dotvorenie dokonalosti v oddychu je hosťom hotela k dispozícii útulná wellness zóna s fitness centrom. V ponuke sú 3 sauny - fínska, parná a infra, ochladzovací bazén, tryskové sprchy, vodný masážny kúpeľ nôh. Oddychová zóna je k dispozícii tak ako v interiéri, tak i v exteriéri wellness centra. Vírivá vaňa s hviezdnou oblohou ponúka romantický relax vo dvojici. Pre ubytovaných hostí sú služby wellness a fitness v cene ubytovania. Platené sú iba doplnkové služby, ako masáž, kozmetika či služby vizážistky, ktoré sa zabezpečujú na základe objednávky.

 

Štrbské Pleso je najobľúbenejším miestom na prechádzky vo Vysokých Tatrách. Okolo plesa vedie 2,2 km dlhý udržiavaný chodník, ktorý vyhovuje aj starším ľuďom, malým deťom i matkám s kočiarmi, či dokonca vozičkárom. Popri jazere je vybudovaná aj kyslíková dráha so šiestimi stanovišťami z dreveno-kovových konštrukcií športového náčinia. Ich použitie je bezplatné. Štrbské Pleso je aj základňou pre nenáročné, ale i náročné túry. Obľúbeným cieľom túr je Chata pod Soliskom, Popradské pleso, Jamské pleso, či vodopád Skok. Náročnejšie sú už výstupy na Solisko, Chatu pod Rysmi a samotné Rysy, či túry na Batizovské pleso, alebo Ostrvu a Kriváň. K dispozícii sú aj aquaparky v 25 km vzdialenom Poprade Aquacity, alebo v 48 km vzdialenej  Tatralandii pri Liptovskom Mikuláši.

 

Sieť hotelov Sorea má najširší výber

Každý si určite vyberie zo širokej letnej ponuky najväčšej hotelovej siete na Slovensku SOREA, ktorá má svoje zariadenia po celom Slovensku. K dispozícii sú zvýhodnené pobyty pre rodiny s deťmi, seniorov i aktívnych športovcov, spolu s bohatým programom. Seniori si môžu dopriať zaslúžený oddych aj so štátnou účelovou dotáciou pre dôchodcov. Športoví nadšenci zase majú možnosť využiť cyklotrasy v okolí hotelov SOREA a objavovať krásy slovenských hôr či okolie hlavného mesta.

 

Víkendový wellness relax a Relax pohoda čaká návštevníkov v Hoteli SOREA*** TRIGAN na Štrbskom Plese. Pre milovníkov turistiky sú najatraktívnejšími Vysoké Tatry. Priamo pri lanovke na Skalnaté Pleso, s prestupom na lanovku na Lomnický štít, je zrekonštruovaný Hotel SOREA URÁN***  v centre Tatranskej Lomnice. V Hoteli SOREA TITRIS***, tiež v Tatranskej Lomnici, sa deti môžu zabaviť na 36 metrovom tobogane v AQUA RELAX centre a dospelí si užiť vodné atrakcie, masážne trysky, bohatý animačný program, hudobné večery.

 

Okrem Tatier sa teší veľkej obľube aj Liptov, kde sa okrem Hotela SOREA MÁJ nachádza aj Hotel SOREA SNP, situovaný v krásnej Demänovskej doline. Pobyt si môžete oživiť masážou lávovými kameňmi, či škoricovým alebo rašelinovým zábalom. Do letnej ponuky Hotela SOREA ĎUMBIER v Liptovskom Jáne patria aj fakultatívne výlety po pamätihodnostiach Slovenska. Expozícia miniatúr kultúrnych pamiatok Minislovensko, je umiestnená priamo pri hoteli. Na svoje si prídu rekreanti aj v ďalších zariadeniach SOREA po celom Slovensku. Stačí si len vybrať.

 

Čarokrásne Luhačovice

Pre Slovákov sú atraktívne nielen domáce kúpele, ale radi navštevujú aj moravské Kúpele Luhačovice. K najobľúbenejším pobytom sa radia predĺžené wellness víkendy, relaxačné pobyty, týždenné pre seniorov, ale aj klasické liečebné pobyty. Na kúpeľné pobyty je najobľúbenejší štvorhviezdičkový Jurkovičov dom a na wellness rovnako hotel Alexandria. Hotel Alexandria **** ponúka komfortné izby, reprezentačné priestory, atraktívne balíčky, profesionálny servis a špičkovú gastronómiu - všetko pod jednou strechou. Ďalej má wifi pripojenie, bazén, saunový svet, fitness centrum, kúpeľné a wellness procedúry. K dispozícii sú Francúzska reštaurácia a Night Club s kapacitou až 80 osôb.

 

Návštevníkov čakajú rekonštruované ubytovacie kapacity a atraktívna kultúrna sezóna. Neoddeliteľnou súčasťou kúpeľných pobytov je vyplnenie voľného času. Rodiny s deťmi ich majú vo veľkej obľube na predovšetkým na jednodenné výlety. Zážitkom sú prechádzky vo vynovenom kúpeľnom parku s výnimočnou architektúrou, posedenia v čokoládovni a cukrárňach, počúvanie kolonádových koncertov ale aj vozenie prehliadkovým vláčikom až na priehradu v Pozloviciach, či plávanie na kúpalisku Dúha.

 

Kúpele vždy boli a zostali centrom spoločenského života a bohatého kultúrneho diania. Práve preto pripravujú v Kúpeľnom divadle celý rad relácií tak z dramatického, ako i hudobného žánru, ku ktorým patrí aj prestížny Festival Janáček a Luhačovice.

 

V Luhačoviciach sa dá príjemne stráviť deň prechádzkami, posedením vo vynovenom kúpeľnom parku, ochutnávaním tunajších svetoznámych minerálnych vôd na čele s Vincentkou a obdivovaním rozprávkovo krásnych stavieb v štýle ľudovej secesie, ktoré tu po sebe zanechal najvýznamnejší slovenský architekt Dušan Jurkovič. Luhačovice sú po ceste vzdialené iba 25 km od hraničného prechodu Drietoma - Starý Hrozenkov, 54 km od Trenčína a 165 km od Bratislavy. Z pobytu v kúpeľoch je zvykom si voziť darčeky a suveníry. Najviac originálnych suvenírov si však môžu priviezť z Luhačovíc. K obľúbenému bylinnému likéru Luhačovická bylinná a minerálnej vode Vincentka vo fľašiach a výrobkov na jej báze, pribudla vlani aj ďalšia luhačovická rarita - unikátny kúpeľný pohárik Nectarium.

 

Viac informácií je na: www.grandviglas.com, www.sorea.sk, www.kupele-bj.sk, www.bardejov.sk, www.hotelsolisko.sk, www.LazneLuhacovice.cz, www.HotelAlexandria.cz,

Patrí do vydania: 
Jún 2018