Karolína Farská - Musíme si chrániť, čo máme

Má len 19 rokov, no už teraz dokázala so svojími kamarátmi to, čo sa nepodarilo žiadnemu politikovi, aktivistovi ani podnikateľom: obnovila vieru ľudí v slušnú a spravodlivú krajinu. Po Veľkom protikorupčnom proteste, ktorý zorganizovala spolu s Dávidom Strakom pred rokom, sa pridala aj k organizátorom iniciatívy Za slušné Slovensko a týždeň čo týždeň po brutálnej vražde Jána Kuciaka a jeho priateľky stála na pódiu pred davmi, aké v Bratislave ani iných mestách neboli od roku 1989. Pochádza z Dubnice nad Váhom, vyrába si kvetinové čelenky, nosí romantické šaty, bavila ju fyzika, no posledné mesiace vidí svoje poslanie v snahe robiť túto krajinu lepšou. Takmer zo dňa na deň sa stala snáď najznámejšou občianskou aktivistkou na Slovensku, a tak sme sa rozhodli porozprávať o tom, čo všetko sa za organizáciou takých masových občianskych protestov skrýva.

Prešiel rok od vašich prvých protestov a asi mesiac a pol od vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Ako sa máš po tomto ťažkom roku?

Určite musím povedať, že tento rok bol úplne iný, ako všetky ostatné. Tento rok som sa naozaj musela naučiť žiť úplne inak, zmenil sa mi denný cyklus, musela som si vytvoriť time manažment a nejako ho dodržiavať. No teraz si už neviem predstaviť, že by to bolo inak. Je naozaj skvelé, že som za ten rok spoznala neuveriteľné množstvo ľudí a aj takým spôsobom, ako by mi predtým nikdy nenapadlo, že by som mohla. My sme vlastne začali budovať štruktúru po Slovensku aj minulý rok, takže sa buduje nejaká reálna platforma, a stretávam pri tom úplne rôznych ľudí z regiónov, z rôznych sociálnych skupín a veľmi veľa inšpiratívnych ľudí. Naozaj som zistila, že na Slovensku vôbec nemáme problém s tým, že by tu chýbali dobrí ľudia.

 

Aké máš práve obdobie? Čo všetko musíš popri organizovaní protestov stíhať, ako to zvládaš?

Práve som v  poslednom ročníku na strednej škole, takže čo sa týka mojich osobných a študijných vecí, riešim najmä to, že maturujem. Momentálne mám už po písomnej maturitnej skúške, ktorá bola práve počas týždňa, kedy sme organizovali aj pochody Za slušné Slovensko. Som teda aj súčasťou organizačného tímu v Bratislave a je to také zaujímavé... Kedysi som si myslela, že sa budem brutálne učiť na maturitu a dám strašne veľa času príprave, a potom som si aj tak povedala, že to nie je skúška toho, čo sa teraz nárazovo naučím, ale aj toho, čo tak všeobecne viem. Takže netuším, aký bude výsledok, ale dúfam, že to nebude nejaký škandál. Uvidíme. No a samorejme všetky moje osobné záležitosti som teraz musela dať úplne do úzadia, lebo na to bohužiaľ nemám momentálne vôbec čas. Bolo to však moje rozhodnutie, považovala som to za správne.

 

Celý článok si môžete prečítať v májovom čísle BeautyWoman.

 

Patrí do vydania