Fajčíte? Objavte lepšiu voľbu

Je mnoho rituálov, ktorých sa my, ženy, nevieme vzdať. Ranný pobyt v kúpeľni, počas ktorého naše polovičky stihnú kompletné raňajky aj s prečítaním správ, nekonečné minúty pred plným šatníkom, z ktorého si aj tak nemáme čo obliecť či ranná cigaretka, o ktorej sme už toľkokrát vyhlásili, že je posledná. Pousmiali ste sa pri niektorej predstave a našli v nej seba?

Kým pri skrášľovaní pred zrkadlom či výbere oblečenia trpia hlavne muži, v prípade cigariet to už taká nevinná aktivita nie je. Fajčenie je škodlivé, ohrozuje naše zdravie a povedzme si na rovinu – po cigaretách ešte nikto zvodne nevoňal. Ak sa aj v tejto chvíli zaprisahávate, že od zajtra s fajčením prestávate a akosi tušíte, že aj tak znova chytíte do rúk cigaretu, je čas spoznať bezdymovú alternatívu. IQOS.

 

Pýtate sa v duchu, ako vám niečo bezdymové môže priniesť pôžitok, pre ktorý sa cigariet nechcete vzdať? Môže. IQOS je bezdymový výrobok, ktorý po rokoch vývoja uviedla na trh spoločnosť Philip Morris International (PMI). Áno, presne ten tabakový gigant, ktorý patrí medzi svetovo najväčších producentov cigariet. Veď kto si môže lepšie uvedomovať riziko fajčenia a poznať jeho úskalia? Počet fajčiarov navyše stále klesá. Víziou spoločnosti je tak vytvoriť budúcnosť bez dymu a zdá sa, že sa im to darí. Len doteraz prešlo na IQOS už viac ako 5 miliónov dospelých fajčiarov. V čom spočíva jeho tajomstvo?

 

Pôžitok ostáva, percento toxínov klesá

Na vývoji tohto elektrického zariadenia sa podieľalo 430 vedcov z najrôznejších oblastí, od materiálových technológií cez farmaceutický priemysel. Vo švajčiarskom Neuchâtli, kde odborníci pracujú v špičkovom vedeckom centre pre výskum a vývoj Cube (Kocka), sa podarilo vytvoriť prevratné zariadenie na princípe zahrievania tabaku. Ide o zásadný rozdiel v porovnaní s bežnou cigaretou, pri ktorej tabak horí a produkuje dym. Ten je najväčším nebezpečenstvom a je zodpovedný za vylučovanie toxických látok a škodlivín.

 

Horenie tabaku prebieha pri teplote okolo 600 až 800 °C, pri potiahnutí je to až 900 °C. Elektronický IQOS dokáže toto číslo ustrážiť a zahriať tabak na teplotu výrazne pod danou hranicou, maximálne na 300 °C. Výsledkom tak nie je dym, ale aerosól, ktorý obsahuje v priemere až o 90 % menej škodlivých látok v porovnaní s cigaretami. Navyše menej páchne, zanecháva výrazne menej stôp na oblečení a s IQOS budete pravdepodobne menej obťažovať aj svojich priateľov nefajčiarov. Nie je však bez rizika, keďže tabakové náplne, ktoré sa s ním používajú, obsahujú nikotín, ktorý je návykovou látkou.

 

Poteší i dizajnom

IQOS nepochybne zaujme i dámy, ktoré si potrpia na dizajn. Vzhľadom pripomína luxusnú tabatierku, ktorú si môžete zadovážiť v troch základných farbách – bielej, modrej a príťažlivej rubínovej.

 

Takže, dámy, vyzerá to tak, že miesto pre výhovorky už viac nebude a že rozhodnutie zvoliť menej rizikovú alternatívu môže ležať doslova vo vašich rukách.

 

Autor/Ivana Drábová

Foto/Philip Morris

Patrí do vydania: 
Apríl 2018