Ženy Hollywoodu hovoria: DOSŤ! #TimesUpNow

Zabudnite na honosné róby a luxusné šperky. Pravidlá červeného koberca sa menia. A na svedomí to majú ženy, ktoré boli dlho (len) ozdobou nablýskaného Hollywoodu, ktorý v skutočnosti patril peniazom a mocným mužom.

Čo si najviac pamätáte z akýchkoľvek odovzdávaní prestížnych filmových cien? Úspešné filmy a najkrajšie róby prítomných hviezd, však? Na posledných Zlatých glóbusoch sa však všetko zmenilo. A na svedomí to majú práve tie herečky, od ktorých sa roky vyžadovalo na verejnosti najmä to, aby boli pekné a príliš nerozprávali. Zlaté glóbusy 2018 sa navždy zapísali do histórie iniciatívou #TimesUpNow, ktorá celý červený koberec odela dočierna, a už teraz legendárnou rečou ikony Oprah Winfrey, ktorú by nejeden Američan dnes pokojne volil za svoju prezidentku.

 

Zdá sa, že časom, keď sa na červenom koberci rozprávalo iba o šatách, diamantoch či hollywoodskych klebetách, pomaly, ale isto odzvonilo. Začalo to pred štyrmi rokmi kampaňou #AskHerMore, keď herečky jasne dali najavo, že majú svetu povedať oveľa viac ako len detaily svojho outfitu. Donútili novinárov na odovzdávaniach filmových cien, aby sa ich pýtali viac na prácu než na výzor, aby ich verejnosť začala opäť vnímať aj ako talentované profesionálky, nielen vešiaky na drahé šaty. Hviezdy ako Julianne Moore, Jennifer Anniston či Reese Witherspoon najprv povedali NIE povrchnej „mani cam“, kamere snímajúcej ruky herečky, pýtali sa, či takto detailne kamery snímajú aj outfity prítomných pánov. „Nie je nič zlé na tom, keď sa vás spýtajú, aké šaty máte na sebe, no problém je, že sa to stáva jedinou otázkou, ktoré sa herečiek pýtajú stále dookola,“ povedala Alle-O Blanco, ktorá stála za kampaňou #AskHerMore pre CBC News. Cieľom iniciatívy bolo zmeniť konverzáciu tak, aby herečkám novinári kládli rovnako zaujímavé otázky ako ich mužským kolegom. „Nemyslím si, že by bolo čokoľvek zlé na tom, ak niekto miluje módu alebo si myslí, že manikúra je cool, ale je obrovské množstvo vecí, ktoré sa môžete opýtať ženy okrem toho, akej farby sú jej šaty alebo kto ich navrhol,“ povedala herečka Kristen Bell pre Refinery29. No hoci sa aj fanúšikovia na Twitteri predháňali v tom, aby reportérom na červenom koberci našuškali zaujímavejšie otázky, #AskHerMore nemalo v Hollywoode príliš veľkú praktickú spätnú väzbu. O probléme odlišného prístupu k ženským a mužským hviezdam sa však začalo rozprávať oveľa otvorenejšie.

 

V roku 2016 sociálne siete zachytili ďalšiu veľkú hollywoodsku iniciatívu, #OscarsSoWhite, ktorá poukazovala na do očí bijúci nepomer umelcov rôznych rás nominovaných na najvzácnejšiu filmovú cenu. Po zvolení Donalda Trumpa za amerického prezidenta sa na chvíľu reflektory posunuli aj na politické názory umelcov, ktorí k voľbám i prvým krokom nového prezidenta vždy mali čo povedať. Uplynulý rok však, možno práve v nadväznosti na sexuálne škandály nového amerického prezidenta, Hollywoodom otriasala ďalšia veľká téma. Po tom, čo vyšli najavo strašidelné prípady obťažovania či znásilnení najsilnejším a najslávnejším hollywoodskym magnátom a producentom Harveym Weinstei­nom, spustila sa lavína hrozných i menej vážnych, no znepokojujúcich prípadov, do ktorých boli zapletené veľké hviezdne mená. Po množstve príbehov a výpovedí označených hashtagom #MeToo, ktorý sa z USA rozšíril do všetkých kútov sveta, už Hollywood nemohol zostať ticho. Okrem toho bol rok 2017 rokom, keď sa výnimočne darilo ženským režisérkam, producentkám, herečkám i postavám, ktoré už odmietali byť ticho a odpovedať len na otázky týkajúce sa ich oblečenia.

 

Tak vznikla iniciatíva Time‘s Up Now, v preklade „Už je najvyšší čas“, ktorá hlása, že už odzvonilo sexuálnym útokom, ponižovaniu a nerovnosti na pracovisku. Je čas niečo s tým spraviť. V programe na pomoc obetiam obťažovania či nerovností v práci sa spojilo okolo 300 žien pracujúcich vo filmovom priemysle, ktoré predstavili svoj ambiciózny plán, ako upozorniť na niektoré z dôležitých problémov modernej spoločnosti a vyzbierať prostriedky na to, aby ich mohli zmeniť. K prominentným herečkám sa pridali ženské agentky, producentky, režisérky, ale i právničky a aktivistky, ktoré spolu chcú pomáhať všetkým, ktorých podobné problémy zastihli. Ich najväčšou kampaňou sa tento rok stali práve Zlaté glóbusy. Z červeného koberca zrazu zmizla pestrosť a diverzita módneho maratónu a stalo sa z neho veľké exkluzívne pódium, na ktorom sa rozprávalo o tých najdôležitejších myšlienkach. Okrem samotných herečiek a režisérok sa k výzve pripojili aj ich manželia, priatelia a kolegovia, niektoré dámy si dokonca ako svoje „rande“ prizvali na prestížne podujatie významné aktivistky bojujúce za rovnosť pohlaví či pomáhajúce obetiam násilia. Výnimočné ženy sa tak objavili po boku herečiek ako Emma Watson, Michelle Williams, Susan Sarandon, Meryl Streep či Emma Stone.

 

„Time‘s up je jednotná výzva na zmenu od žien v zábavnom priemysle pre ženy kdekoľvek. Od filmových štúdií na farmy, polia až po zasadačky si všetky predstavujeme národné vedenie, ktoré odráža svet, v ktorom žijeme,“ píše sa na stránke hereckej výzvy. A okrem vlastných prostriedkov vo výške okolo 14 miliónov dolárov, ktoré iniciatíva zatiaľ vyzbierala na právnu podporu zneužívaných žien, ktoré si nemôžu inak dovoliť prominentné zastupovanie, získava #TimesUpNow ďalšie úspechy. Známy herec Marc Wahlberg venoval iniciatíve neuveriteľných 1,5 milióna dolárov po tom, ako vyšlo najavo, že za dotáčanie scén k filmu All The Money In The World zarobil nepomerne viac ako jeho kolegyňa Michelle Williams. Tá totiž za svoje scény zarobila len smiešnych 1000 dolárov. Wahlberg svoj zárobok venoval fondu na právnu pomoc obetiam násilia práve v mene svojej hereckej kolegyne, ktorá je jednou zo zakladajúcich členiek projektu. K Wahlbergovmu príspevku sa navyše pridala aj jeho talentová agentúra, ktorá Time‘s Up venovala ďalších 500 000 dolárov.

 

Okrem čiernych šiat a výborného seriálu Big Little Lies, ktorý produkovala slávna herečka Reese Witherspoon, ktorý si odniesol niekoľko zlatých sošiek, si z úvodu tohtoročnej „awards“ sezóny celý svet zapamätá aj legendárnu Oprah. Reč slávnej herečky, moderátorky, podnikateľky a producentky mnohí prirovnávali k inauguračnému prejavu prezidentky či kandidátky na verejnú funkciu, v skutočnosti však Oprah Winfrey povedala práve to, čo svet potreboval počuť. V úvode reči po prijatí ceny Cecila B. DeMille za celoživotný prínos poďakovala za to, že môže byť prvou Afroameričankou, ktorá ju získala. Podporila médiá a tlač, ktorá je pod obrovským politickým a verejným tlakom, a poďakovala všetkým, ktorí sa napriek všetkému stále snažia hľadať pravdu a spravodlivosť. Vrátane žien, ktoré v sebe našli odvahu a silu povedať svoj pravdivý príbeh. „Každý z nás, ktorí sme v tejto miestnosti, sme oslavovaní kvôli príbehom, ktoré rozprávame. A tento rok sme sa my sami stali príbehom,“ povedala Oprah. „Príbehom, ktorý prekračuje kultúru, geografiu, rasu, náboženstvo, politiku či pracovisko. Dnes by som teda chcela poďakovať všetkým ženám, ktoré prežili roky týrania a útokov, pretože ony – rovnako ako moja mama – mali deti, ktoré museli nasýtiť, a účty, ktoré museli zaplatiť, a sny, ktoré si chceli splniť. To sú ženy, ktorých mená nikdy nebudeme poznať. Sú to ženy v domácnosti a na farmách, pracujú v továrňach a reštauráciách, sú akademičky a inžinierky a lekárky a vedkyne, sú súčasťou sveta technológií a politiky a biznisu, sú to naše atlétky na olympiáde a naše vojačky v armáde,“ povedala Winfrey.

Zaujímavé fakty a štatistiky

 1 z 3 žien vo veku 18 – 34 rokov v USA zažila sexuálne obťažovanie v práci. 71 % z nich to nikde nenahlásilo.

 Rozdiel medzi priemernou mzdou žien a mužov je výrazný aj na Slovensku a s pribúdajúcim vekom pracujúcich sa prehlbuje.

 Muži na manažérskych postoch v SR majú priemerne o 31,4 % vyššiu priemernú mzdu než ženy na tých istých postoch. Pri pracovníkoch v službách a obchode je tento rozdiel vyše 28 %.

 V EÚ bol v roku 2013 priemerný rodový mzdový rozdiel 16,3 %, na Slovensku až 19,8 %.

 V roku 2016 na Slovensku zastávali ženy 31 % vedúcich funkcií, vo vrcholovom vedení však tvorili len necelých 9 %.

 V slovenskom parlamente majú ženy poslankyne podiel 19,3 % (29 poslankýň), z 8 županov je aktuálne jedna žena zvolená v novembri 2017.

 Na Slovensku má skúsenosť s fyzickým alebo sexuálnym násilím 34 % žien počas svojho dospelého života. V detstve sa s násilím zo strany dospelej osoby stretlo 36 % žien.

 Len 8 % žien so skúsenosťou fyzického násilia kontaktuje políciu.

Zdroj/Timesupnow.com, Štatistický úrad SR (údaje z roku 2015), Bisnode

Patrí do vydania: 
Február 2018