ERDEM sa inšpiroval v šatníku svojich rodičov

V momente, keď náš obľúbený švédsky reťazec H&M oznámil spoluprácu s londýnskou značkou ERDEM, začali sme si do pokladničky odkladať drobné na prekrásne kvetinové šaty, kabáty či romantické doplnky s vôňou anglických ruží. Erdem Moralioglu, mladý nenápadný návrhár s kanadsko-britsko-tureckými koreňmi, je jedným z najvzrušujúcejších tvorcov na britskej módnej scéne a my sme sa právom nevedeli dočkať, čím nás vo svojej kolekcii s H&M prekvapí. V exkluzívnom rozhovore nám prezradil, čo ho pri jej tvorbe najviac ovplyvnilo, aké sú jeho obľúbené kúsky, ale aj to, ako sa mu prvýkrát v živote navrhovala línia pre pánov. Vitajte vo svete ERDEM x H&M.

Ste sčasti Kanaďan, sčasti Angli­čan i Turek. Pracujete a žijete v Londýne a vplyvy Anglicka sú vo vašej tvorbe veľmi viditeľné – romantické prvky, kvetinové vzory, uvoľnenosť anglického vidieka... Aké iné súčasti vášho života vás ovplyvňujú a ako?

Vždy som mal množstvo vplyvov a inšpirácií, špeciálne s kolekciou ERDEM x H&M. Okrem pohľadu na moje predošlé kolekcie som myslel aj na svoje detstvo a kúsky, ktoré nosievala moja mama či moja sestra, keď sme vyrastali. Myslel som aj na stretnutia priateľov v kaštieli na anglickom vidieku, ktorí by natrafili na tieto kúsky a nosili ich po svojom. 

 

Vaše šaty sú symbolom modernej ženskosti. V boji za rovnocennosť pohlaví je však tradičná ženskosť často spochybňovaná. Čo podľa vás robí ženy ženskými a akú úlohu v tom zohráva oblečenie?

Ja som vždy navrhoval šaty pre silné ženy. Ženskosť vychádza zo sily, ako aj zo zraniteľnosti a to je niečo, čo je v mojich kolek­ciách vždy prítomné. Chcel som, aby ERDEM x H&M bola veľmi demokratická kolekcia, ktorá bude vyžarovať rovnosť, budú ju môcť nosiť ľudia v každom veku bez ohľadu na to, odkiaľ pochádzajú.

Pre H&M ste navrhli aj svoju prvú kolekciu pre mužov. Bola to veľká výzva?

Navrhovanie mužskej kolekcie bola obrovská radosť a z tejto výzvy som sa veľmi tešil. Pri pánskej kolekcii som myslel na to, čo by som si obliekol ja sám, ale aj na svoje detstvo a dospievanie, na to, čo nosil môj otec. Bol to veľmi detailný proces, pretože sme tieto kúsky navrhovali po prvý raz. Keď napríklad navrhujem bundu, aký je najlepší spôsob, ako ju nakresliť? Ako by mala padnúť? Aká by mala byť dlhá? Bola ohromná zábava takto pracovať. 

 

Svoju značku ste založili pred 12 rokmi a odvtedy ste dobyli módny svet. Prečo ste sa rozhodli spojiť s H&M práve tento rok a čo pre vás táto spolupráca znamená?

Veľmi som sa tešil, keď ma H&M oslovilo na spoluprácu. Je skvelé ísť v šľapajach ľudí, s ktorými sa značka v minulosti spojila. Myšlienka, že ľudia, ktorí o mojej práci doteraz nevedeli, sa s ňou takto zoznámia, je podľa mňa výnimočná. Je skvelé mať možnosť vytvoriť kolekciu, ktorá sa zameriava na remeslo a nádherné detaily, a pritom môže byť dostupná na takejto globálnej škále. 

 

Aké kúsky ste vytvorili do tejto kolekcie, prečo ste si vybrali práve tieto motívy a ktorý model je váš osobný „obľúbenec“?

ERDEM x H&M je veľmi otvorená kolekcia s množstvom rôznych kúskov, ktoré sa spájajú vo svete ERDEM x H&M. Milujem mix šiat s precíznym šitím alebo veľké kabáty, ktoré mi pripomínajú kabáty môjho otca, ktoré mama nosievala na pleciach, keď nás viezla do školy. Je tu toľko kúskov, od kvetinového pyžama a topov až po moju úplne prvú mikinu, ale keby som si mal vybrať iba jediný obľúbený model, bol by to dvojradový tvídový kostým, ktorý vyzerá nesmierne pôvabne a súčasne zároveň. 

Patrí do vydania: 
Október 2017