Výstavy Slovmedica a Non-Handicap predstavia možnosti kvalitnejšieho života pre ľudí s postihnutím

Začiatkom októbra dostali v bratislavskej Inchebe priestor výstavy Slovmedica a Non-Handicap. Tento rok sa takmer 90 percent expozícií zameriava na pomôcky pre ľudí s telesným postihnutím. Výrazný priestor teda dostanú vozíky, ortézy, zdvíhacie plošiny, výťahy, schodolezy, ale aj rôzne doplnky výživy, diagnostické prístroje, postele či matrace. Novinkou je bezplatná vlaková preprava pre hendikepovaných z rôznych kútov Slovenska v sobotu 7. októbra.

Spájanie hendikepovaných a zdravotníckych špecialistov

Duo výstav prináša prehľad nových zdravotníckych technológií, prístrojov a pomôcok pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti a široké spektrum špecializovaných predmetov dennej potreby pre telesne postihnutých. Tie najlepšie exponáty získajú cenu Zlatá Incheba. 

 

Cieľom podujatí je okrem ponuky produktov aj vytvorenie priestoru pre špecialistov, ktorí získavajú nové poznatky a vedomosti o novinkách z rôznych odvetví zdravotníctva. Na návštevníkov čaká aj zaujímavý sprievodný program. Štvrtkové popoludnie bude patriť konferencii o aktuálnom stave a perspektívach uplatňovania práv osôb so zdravotným postihnutím, ktorú organizuje Národná rada občanov so zdravotným postihnutím v SR.

 

Aby sloboda pohybu bola dostupná pre všetkých

Najväčší vystavovateľ – spoločnosť Otto Bock v rámci svojej najširšej ponuky sortimentu predstaví mechanický invalidný vozík Zenit s patentovaným systémom skladania Easy-Go. Hoci pôsobí ako vozík s pevným rámom, umožňuje jednoduchší proces jeho skladania a rozloženia. Nový vystavovateľ Ares zas ponúkne stropný zdvihák GHZ, ktorý imobilným pomáha dostať sa z postele do vozíka, z vozíka do vane, sprchy, bazénov či na toaletu. Toto bezkonkurenčné zariadenie na našom trhu je zabudované v koľajnici, čo je vhodné najmä pre miestnosti s nízkym stropom. Elegantný a jednoduchý dizajn umožňuje ľahké čistenie. Medzi novinkami sa objaví aj značka Velcon, ktorej cieľom je nielen distribúcia a montáž zdvíhacích zariadení na prekonávanie architektonických bariér pre imobilné osoby, ale aj informovanie ľudí v oblasti legislatívy, možností riešenia a sociálnej pomoci. Na výstavách nebudú chýbať ani spoločnosti AMC Martin alebo AV Mobilita, ktoré sa zaoberajú úpravou vozidiel pre hendikepovaných. Priestor v Inchebe však dostane aj Únia pre nevidiacich a slabozrakých Slovenska, výrobcovia ortopedických pomôcok, magnetoterapeutické prístroje, matrace, lasery či fyzioterapeutické pomôcky.

 

Bezplatná doprava pre hendikepovaných

Organizátori v spolupráci s občianskym združením Národná platforma proti bariéram pre zdravotne postihnutých ľudí a ich sprievodcov zabezpečili pre návštevníkov s ťažkým zdravotným postihnutím bezplatnú dopravu do Bratislavy. Do dvoch vlakov budú v sobotu 7. októbra mimoriadne radené vozne určené pre cestujúcich ŤZP. Pôjde o trasy Košice - Žilina - Bratislava, R 600 MILA SEDITA s odchodom z Košíc o 4:08 a Banská Bystrica - Levice - Bratislava, R 832 s odchodom z Banskej Bystrice o 6:35. Nástup bude pritom možný vo všetkých staniciach. Prihláška a všetky detaily sú dostupné na stránke http://bezbariery.webnode.sk/l/prihlaska-ucastnika-vystavy-slovmedica-non-handicap-v-bratislave/.

 

Výstavy Slovmedica a Non-handicap sú otvorené od 5. do 7. októbra od 10:00 do 18:00. Vstupenka v cene 6 a 4 eurá (zľavnené vstupné) platí aj na súbežné veľtrhy Interbeauty, Esoterika a Biostyl. Držitelia preukazov ŤZP majú vstup na výstavy aj so sprievodom bezplatne.

Patrí do vydania